Sam Deroo in Final Four van Champions League

Belangrijke weken voor Kedzierzyn, de Poolse ploeg van Sam Deroo. Eerst moet de aanvoerder van de Red Dragons strijden om de Poolse titel en een week later staat hij voor een nog zwaardere taak in de Final Four van de Champions League.

Waar in de Champions League de ontknoping pas plaats vindt tijdens het eerste en tweede weekend van mei werden de finales van andere twee Europese bekers reeds in de eerste helft van april betwist.

CEV Cup: Eczacibasi en Belgorod

Bij de vrouwen maakte Eczacibasi in de finale van de CEV Cup brandhout van Minsk. In eigen huis verloor Minsk met 3-1 waarbij in twee sets zelfs geen 15 punten konden gescoord worden. In Istanbul was de strijd snel beslist. Het werd driemaal 25-17.

Bij de mannen leken we op een gelijkaardig scenario af te stevenen. Ziraat Bankasi Ankara scoorde in Belgorod slechts 43 pt in de heenwedstrijd. In Ankara werd het echter nog spannend toen Ankara de eerste twee sets won en in de derde set dicht bij de overwinning kwam. Toen deze met 26-28 verloren werd, ging Belgorod op zijn elan door en veroverde ook de volgende twee sets.

Challenge Cup: Olympiakos en Ravenna

Geen titel voor Charlotte Leys met Bursa bij de vrouwen. Na de 2-3 zege in Piraeus waren de vooruitzichten nochtans zeer optimistisch maar na winst in eigen huis van de eerste set met 25-23 stortte het kaartenhuisje onder de opslagdruk van Olympiakos en de onvolprezen Saskia Hippe plots volledig in elkaar waardoor de volgende sets met 25-20, 25-18 en 25-16 verloren werden. De Griekse vrouwen scoorden 10 aces tegen 3 voor Bursa. Bij de mannen was Ravenna zowel in de heen- als in de terugmatch met 3-1 en 1-3 te sterk voor Olympiakos.

Champions League

Bij de vrouwen geen twee Italiaanse clubs in de Final Four maar wel twee Turkse. Novara werd na de 2-3 overwinning in Galatasaray immers thuis uitgeschakeld met 1-3. Neslihan Demir bleek niet te stoppen bij de ploeg uit Istanbul. Zij scoorde 38 pt en haalde een aanvalspercentage van 52%. Vakifbank Istanbul en Conegliano kwalificeerden zich vrij moeiteloos voor de andere twee plaatsen naast organisator Alba Blaj. De halve finale van de Final Four op 5 mei in Boekarest tussen Vakifbank en Conegliano, een heruitgave van de finale van vorig jaar. In de andere halve finale speelt Galatasaray tegen Alba Blaj.

Bij de mannen konden Kedzierzyn, Perugia en Civitanova zich via de ronde van 6 plaatsen voor de Final Four in Kazan. Vital Heynen had met Friedrichshaven door het 3-2 verlies in Polen nochtans een hoopgevende uitgangspositie verworven maar was in de terugwedstrijd volstrekt kansloos. Het werd 0-3 met setstanden 19-25, 18-25, 13-25. Sam Deroo was outstanding. Hij scoorde 15 op 20 in aanval. Perugia won thuis met 3-1 en was na winst van set twee en drie in Novosibirsk zeker van de Final Four. Civitanova deed hetzelfde tegen Trentino en was reeds na twee sets in de terugwedstrijd zeker van de kwalificatie. In de halve finale van de Final Four op 12 mei speelt thuisploeg Zenit Kazan tegen Perugia en Kedzierzyn tegen Civitanova.

Wie wordt kampioen?

De play-offs zijn overal in de beslissende fase getreden.

Frankrijk

In Frankrijk wordt de strijd voor de titel, zoals de voorbije jaren, beslist in een enkele wedstrijd die op 5 mei doorgaat in de Stade Pierre de Coubertin in Parijs. Bij de mannen schakelde Chaumont in de halve finale Paris Volley uit door na een 3-2 overwinning thuis met 3-1 te gaan winnen in Parijs. De andere finalist is Tours dat eerst thuis moeizaam met 3-2 won tegen Ajaccio maar dan op verplaatsing met 0-3 ging winnen. Bij de vrouwen konden Liesbet Vindevoghel en Karolina Goliat niet voor een verrassing zorgen. Béziers won in de halve finale tweemaal met 3-0 tegen St.-Raphael. Britt Herbots en Aziliz Divoux verloren met Mulhouse eveneens tweemaal tegen Cannes van Angie Bland.

Italië

Bij de mannen kregen we zowel in de halve finale tussen Perugia en Trentino als in deze tussen Civitanova en Modena uiterst spannende wedstrijden die dikwijls beslist werden in de vijfde set en waarin zelfs setstanden als 35-33 voor kwamen. Uiteindelijk wist Perugia zich tegen Trentino in de vijfde en beslissende wedstrijd met 3-0 te plaatsen voor de finale. Civitanova had er tegen Modena slechts vier wedstrijden voor nodig. Twee van de drie overwinningen waren wel met 3-2. In de finale tussen Perugia en Civitanova staat het 2-1 voor Perugia na drie wedstrijden.

Bij de vrouwen was er weinig spanning in de halve finale. Novara schakelde vlot via drie opeenvolgende overwinningen Arsizio uit en Conegliano deed hetzelfde met Scandicci. In de finale toonde Conegliano zich de beste en werd kampioen na 3-1 tegen Novara.

Polen

Geen finale met Rzeszow voor Hélène Rousseaux. De beslissende derde wedstrijd in de halve finale tegen Commercecon Lodz werd met 2-3 verloren. Pijnlijk is wel vast te stellen dat twee sets vlot gewonnen werden, namelijk met 25-17 en 25-11 en dat de eerste, vierde en vijfde set verloren werden met 27-29, 26-28 en 13-15. In de andere halve finale verloor Kaja Grobelna met Budowlani Lodz de beslissende derde wedstrijd tegen Chemic Police met 3-1. Kaja scoorde hier 22 op 53.

In de strijd om de derde plaats won Rzeszow de eerste wedstrijd tegen Budowlani Lodz met 3-2, maar verloor nadien de volgende twee wedstrijden.

Bij de mannen schakelde Tomas Rousseaux met Olsztyn in de kwartfinale Rzeszow uit. Na 2-3 verlies thuis werd bij het nummer vier van de reguliere competitie tweemaal met 1-3 gewonnen. In de halve finale tegen het Kedzierzyn van Sam Deroo werd de eerste wedstrijd met 2-3 verloren. In de tiebreak werd het 17-19. Sam scoorde 20 op 41 en Tomas 15 op 39. In de andere halve finale won Belchatow van Gdansk en het won ook de eerste finale wedstrijd tegen Kedzierzyn met 3-0.

Duitsland

Bij de mannen schakelde het Friedrichshafen van Vital Heynen in de halve finale van de PO Buhl uit met 3 -1 en 3-0. Berlin deed hetzelfde met Rhein Main via twee overwinningen met 3-0. De finale wordt gespeeld naar “the best of five”, Friedrichshaven kende een slechte start want de eerste wedstrijd thuis werd met 1-3 verloren. Het verloor ook de tweede, maar won de derde match.

Bij de vrouwen streden Stuttgart en Schwerin voor de landstitel. Schwerin haalde het. Na een zwaar bevochten 2-3 overwinning in Stuttgart werden ook de volgende twee wedstrijden gewonnen.

Worldwide Nieuws

De transfermolen draait stilaan op volle toeren. We vermelden alvast enkele van de meest geruchtmakende.

  • Antonin Rouzier verlaat het Russische Krasnoyarsk en speelt volgend jaar waarschijnlijk in Japan voor Toray Arrows.
  • Stephen Boyer, de huidige opposite van de Franse nationale ploeg en van Chaumont, zou volgend jaar spelen voor Verona. Hij zou in Chaumont vervangen worden door Winkelmuller, dit jaar nog actief als opposite bij Menen.
  • De gewezen Cubaan Yoandy Leal verlaat Sada Cruzeiro en gaat naar Civitanova. De namen van Grözer en de Amerikaan Sander worden genoemd als mogelijke aanwinsten voor Cruzeiro.

Beachnieuws

  • Op het viersterrentoernooi in Xiamen overleefden Koekelkoren – Van Walle de poule fase via een 2-1 winst tegen de Fransen Krou – Aye. In de eerste ronde moesten ze met 2-0 het onderspit delven tegen Gibb – Crabb (USA). Het podium zag er als volgt uit: 1. Stoyanovski – Velichko (RUS); 2. Krasilnikov – Liamin (RUS); 3. Alison – Bruno Schmidt (BRA).
  • Waar bij de mannen de machtsgreep van de Russische duo’s opviel, werd de hiërarchie bij de vrouwen zeker evenveel door elkaar geschud. We kregen hier volgend podium: 1. Pavan – Humana Paredes (CAN); 2. Claes – Hochevar (USA); 3. Artacho Del Solar – Clancy (AUS).
  • Het EK beach zal van 15 tot 22 juli doorgaan in Nederland en wel in vier verschillende steden namelijk Den Haag, Utrecht, Apeldoorn en Rotterdam. In de hoofdtabel zullen zowel bij de mannen als de vrouwen 32 duo’s deelnemen.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Kedzierzyn, CEV, Bart Vandenbroucke