Marie-Catherine Boulanger: eerste vrouwelijke ref van het jaar

Marie-Catherine Boulanger, ‘Marika’ voor de vrienden, is verkozen tot scheidsrechter van het jaar 2018. Een historisch gegeven. Voor het eerst is de hoogste bekroning toegekend aan een vrouw.  Zij zal op woensdag 25 april de tweede titelfinale – Knack Roeselare tegen Noliko Maaseik – in goede banen leiden in Schiervelde. Zij volgde de eerste finale in Maaseik (3-0) op de tribunes. Haar trefwoord is ‘respect’: respect voor de mens, respect voor de sporter, respect voor de natuur.

Wallonië beschikt behalve Marika Boulanger over nog andere uitstekende referees zoals Thien Khuc, Patrick Brogniet, Michel Dehut of Thierry Guillaume. Maar Marika is nu de ‘numéro uno’. De francofone leading lady van het Belgische scheidsrechterskorps spreekt overigens behoorlijk goed Nederlands. Europees kreeg en krijgt ze knappe aanduidingen. In februari arbitreerde ze in Zenit Kazan (Rus) de Champions League vrouwen. In de Golden League is ze over een goeie maand op 30 mei present voor de interland Frankrijk tegen Hongarije.

De 42-jarige topreferee is van origine uit Ougrée in de provincie Luik. Ze studeerde opvoedkunde. Sinds 1998 werkt ze bij de sportdienst van de stad Luik. “Niemand in mijn familie heeft ‘roots’ in het volleybal. Zelf leerde ik de sport als 13-jarige kennen op school. Ik ben begonnen op ‘positie vier’. Daarna werd ik ‘passeur’. Ik heb bij tal van clubs gespeeld: in Grace Hollogne, Seraing, Dalhem, Loncin en Oreye. Momenteel ben ik aangesloten bij SC Thimister.”

Als 18-jarige floot Marika haar eerste wedstrijden. “Ik wilde mijn club helpen. Meer was het niet in het begin. Dan sloeg de passie toe. Ik maakte snel vooruitgang. In 2009 werd ik scheidsrechter FRVBV. Een jaar later, pal op mijn verjaardag in oktober, werd ik internationaal. Ik floot in Europa tot vandaag 95 wedstrijden. Matchen in de CEV en de Challenge cup, het Youth Olympic Festival 2011 in Trabzon (Tur), de finale EK mannen U19 mannen in 2012, de kwalificatie WK vrouwen U19 in 2013, de finale EK vrouwen U19 in 2014, ook de finale EK vrouwen U18 in 2015, mijn eerste wedstijd in Champions League in Plovdiv (Bul) in 2016, de finale EK vrouwen in 2017. In de CL zit ik nu aan zes wedstrijden.”

Dat haar vriend Eric Humblet A-scheidsrechter is, komt goed van pas. “We trachten elkaar beter te maken. Eric fluit Liga A vrouwen en Liga B mannen. Hij is vaak lijnrechter in de Liga A mannen en in Europese wedstrijden. Wij wonen samen in Bilstain op het plateau van Herve. Eric heeft een zoon die voetbal speelt en een dochter, die zopas getekend heeft bij Datovoc Tongeren in de Liga A vrouwen. Met Eric heb ik dan een tweeling: Matthis en Alexy: ze spelen volley bij Mortroux. We zijn dus beiden druk bezet. Voor andere hobby’s hebben we niet veel tijd. We pakken wel eens een filmpje mee: een komedie of een ‘policier’. Mijn favoriete acteur is Morgan Freeman. In de sport bewonder ik Federer, Bolt en Phelps. In het volley Wout Wijsmans en Frank Depestele. ”

Marika wil nog twee anekdotes kwijt. “Toen ik de eerste match in mijn leven ging fluiten, dacht de club dat ik de vriendin was van de scheidsrechter. Tot ik me ging omkleden. Oh, oh, oh: jij…. Jij gaat de wedstrijd leiden! Je moest de verbazing van sommige mensen gezien hebben. En ja: ik heb Eric leren kennen na een wedstrijd, waarin ik hem een gele kaart gegeven heb. (haha) Geel onder Erics neus dus, bij mijn eerste ontmoeting. We kunnen er nu hartelijk om lachen.”

 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke