Fairplay troef in Champions League jeugd

 

Wie dacht dat de Champions League exclusief voorbehouden was aan de Europese topploegen heeft het mis. Ook in België, of liever gezegd in Vlaanderen, loopt een gelijkaardige competitie voor de beste jeugdploegen in de verschillende leeftijdscategorieën bij jongens en meisjes, zoals je al eerder in Volleymagazine kon lezen. Met deze competitie werd gestart in het seizoen 2013-2014 en sindsdien zien we elk jaar een toename van het aantal ingeschreven ploegen.

Tijdens de herfstvakantie, de twee weken van de kerstvakantie en de twee weken van de paasvakantie worden toernooien georganiseerd waaraan kan deelgenomen worden door alle ploegen van de vijf Vlaamse provincies. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden kwalificaties georganiseerd. Acht ploegen nemen dan telkens deel aan de finale, waar – in functie van de behaalde plaats – punten toegekend worden. Wie na de drie finaletoernooien het meeste punten heeft, wint de Champions League in zijn jeugdcategorie en is tevens geplaatst als één van de twee Vlaamse vertegenwoordigers in de finale van het Belgisch kampioenschap. 

Waar de vorige jaren geopteerd werd voor vier leeftijdscategorieën – namelijk U13, U15, U17 en U19 – werd dit jaar voor het eerst ook gespeeld in de categorie U11 waar wel nog geen Belgisch kampioenschap voor wordt georganiseerd.

Het succes bij de meisjes is met 23 inschrijvingen bij de U13, 15 bij de U15, 25 bij de U17 en 11 bij de U19, groter dan bij de jongens met 18 bij de U13, 9 bij de U15, 13 bij de U17 en 6 bij de U19.

Wat ons persoonlijk enorm charmeerde was niet alleen de sfeer bij de wedstrijden maar vooral de fairplay bij onze jongeren. Zo zagen we in de halve finale bij de U13 jongens tussen VHL en Torhout tweemaal een speler spontaan bij de scheidsrechter gaan melden dat hij de bal geraakt had en er zelfs de scheidsrechter op een bepaald ogenblik op wees dat de bal niet buiten was, maar de lijn geraakt had. Chapeau.

Als we de eindresultaten bekijken kunnen we alleen maar vaststellen dat bij heel wat clubs in verschillende regio’s prachtig werk geleverd wordt. We kunnen alleen maar hopen dat dit massaal navolging krijgt. In functie van het eindresultaat willen we toch enkele clubs speciaal “in the picture” zetten. Deze clubs draaiden zowel bij de meisjes als de jongens in verschillende leeftijdscategorieën mee aan de top. Proficiat aan VHL, Amigos Zoersel en Mendo Booischot.

Het podium zag er als volgt uit:

Meisjes:

U11: 1. Olvoc Olen, 2. Zandhoven, 3. Vlamertinge.

U13: 1. Bevo Roeselare, 2. Jaraco As, 3. Vlamertinge.

U15: 1. VHL, 2. Zandhoven, 3. Bevo Roeselare.

U17: 1. Amigos Zoersel, 2. Bevo Roeselare, 3. Mendo Booischot.

U19: 1. Amigos Zoersel, 2. Mendo Booischot, 3. VHL.

Jongens

U11: 1. Rembert Torhout, 2. Machelen, 3. Beveren/Melsele.

U13: 1. VHL, 2. Amigos Zoersel, 3. Rembert Torhout.

U15: 1. Oxaco, 2. Knack Roeselare, 3. Lizzards Lubbeek.

U17: 1. Lizzards Lubbeek, 2. VHL, 3. Knack Roeselare.

U19: 1. Mendo Booischot, 2. Amigos Zoersel, 3. VHL.

Tekst en foto: Fernand WALDER / VHL