Volley Worldwide: N’Gapeth weg bij Modena plus de ontknoping in de Europese Cups

Stijn Dejonckheere beste receptiespeler in Champions League

Tijdens de groepsfase van de Champions League deden enkele Belgen het uitstekend.

Zo stond Stijn Dejonckheere zowel in de rangschikking voor de meest perfecte recepties als in deze voor receptie/efficiëntie op plaats 1. In de rangschikking voor het meest aantal kill-bloks stond Arno Vandevelde met 17 stuks op plaats 2 en in de rangschikking voor het meeste aantal gescoorde aanvallen stond Hendrik Tuerlinckx met 81 stuks op plaats 5, Jolan Cox haalde met 69 stuks plaats 15. (Lees verder onder de foto.)

In de ronde met 12 was Jelte Maan uiterst productief. Hij scoorde 31 maal in aanval, dit is 1 puntje minder als Savin die topscorer was in aanval.

  • Tijdens de met vier sterren gedoteerde Katara Beach Volleybal Cup in Doha kregen we toch wel een verrassend podium. Geen Amerikanen of Brazilianen op het podium dat er als volgt uit zag: 1. Brouwer – Meeuwsen (NED); 2. Stoyanovski – Velichko (RUS); 3. Cherif – Ahmed Tijan (QAT). Koekelkoren – Van Walle eindigden op een zeventiende plaats.
  • Earvin N’Gapeth, die wel nog een contract voor twee jaar heeft met Modena, zou dan toch de club verlaten. Zijn relatie met de Bulgaarse trainer Stoytchev zou aan de basis liggen van deze beslissing. Hij vertrekt naar Kazan waar hij het vertrek van Wilfredo Leon moet opvangen. De gewezen Cubaanse, tot Pool genaturaliseerde wereldster, speelt volgend seizoen voor Perugia.
  • Angie Bland zag in Stade Pierre Coubertin ‘haar’ Cannes de finale van de Franse beker winnen. Béziers werd met 3 – 1 verslagen (16-25, 25-20, 25-20, 27-25. Het was de twintigste beker voor Cannes. Bij de mannen haalde Tourcoing (met ex-Menenspeler Julien Lemay) het enigszins verrassend van Chaumont in de tiebreak (19-25, 24-26, 25-22, 25-20, 15-12).
  • De 32jarige, in Cuba geboren, Osmany Juantorena die speelt voor Civitanova werd in Italië voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot beste speler. Tijdens het voorbije WK voor clubs werd hij eveneens uitgeroepen tot MVP.
  • Het Braziliaanse Sada Cruzeiro won voor de vijfde maal de Zuid Amerikaanse titel voor clubs door in de finale het Argentijnse Lomas met 3-0 te verslaan. De 2,06m grote Cubaan Simon Robertlandy van Cruzeiro werd uitgeroepen tot MVP.
  • Jan De Brandt wordt na zijn ontslag bij Fenerbahce, waar hij de laatste drie maanden niet meer betaald werd, opnieuw coach van de Hongaarse nationale vrouwenploeg.
  • Ladies in black Aachen schakelde in de kwartfinale van de play-offs Wiesbaden uit dat vierde geëindigd was in de reguliere competitie in de Bundesliga. Hun thuiswedstrijd werd afgewerkt in de Maaseikse Steengoed Arena. Bij Aachen stonden vijf Nederlandse speelsters in de basis.
  • Het allereerste EK snowvolleybal ging door in Wagrain-Kleinarl & Flachau in Oostenrijk. De finales werden gespeeld in drie winnende sets van 11 punten met twee punten verschil. Bij de mannen wonnen de Russen Daianov – Myskiv met 3-0 tegen de Duitsers Becker-Schröder. Bij de vrouwen wonnen Dumbauskaite – Povilaityte uit Litauen met 3-2 tegen het Turkse paar Eryldiz – Vence.

De ontknoping nadert in de Europese Cups

In de CEV cup en de Challenge cup weten we al wie de finale speelt. In de Champions League moeten we wachten op de resultaten in de ronde met zes om de deelnemers te kennen aan de Final Four.

CEV Cup

Bij de vrouwen schakelde Eczacibasi in de halve finale Schwerin uit met tweemaal 3-0. De andere halve finale was een stukje spannender. Stuttgart verloor thuis met 3-2 maar ging dan in Minsk met 2-3 winnen. Maar Minsk won de golden set met 15-8.

Bij de mannen won Belgorod tweemaal met 3-0 tegen Rzeszow. De andere wedstrijd leek even spannend als bij de vrouwen te worden. Ziraat Bankasi Ankara won met 1-3 in Verona maar kwam dan thuis met 0-2 achter. Een spannende vierde set, door de thuisploeg met 26-24 gewonnen, bracht uiteindelijk de beslissing.

Challenge Cup

Bij de mannen schakelde Olympiakos Piraeus in de halve finale Surgut vlot uit met tweemaal 3-0. Ook hier was de andere halve finale een heel stuk spannender. Ravenna verloor eerst thuis tegen SK Ankara met 0-3 om dan in Ankara te gaan winnen met 1-3 en daarna ook de golden set te winnen met 16-14.

Bij de vrouwen won Charlotte Leys met Bursa tweemaal vlot met 3-0 tegen Nantes. De andere finalist is ook hier Olympiakos Piraeus. Ne een moeizame 3-2 overwinning thuis ging het Griekse team met 0-3 winnen in Krasnodar.

Champions League.

Bij de vrouwen lijkt Vakifbank, na zijn 0-3 overwinning in Zürich, reeds vrij zeker van zijn deelname aan de Final Four in Roemenië. Conegliano, dat thuis D. Kazan met 3-0 versloeg, en Novara, dat met 2-3 ging winnen bij Galatasaray, lijken de beste papieren te hebben om de andere twee plaatsen te veroveren.

Bij de mannen zijn de teams die in Kazan aan de Final Four deelnemen de winnaars van de ontmoetingen Perugia – Novosibirsk, Civitanova – Trentino en Kedzierzyn – Friedrichshaven.

Nieuws van de competities in Europa

Frankrijk

Bij de mannen zijn Jelle Ribbens en Bram Van den Dries, die wegens blessure de laatste wedstrijden niet meer in actie kwam, met Toulouse met 17pt laatste geëindigd. Toulouse degradeert dus naar Liga B. Tours eindigde in de reguliere competitie eerste met 49pt voor Chaumont met 46pt, Paris Volley (na deliberatie van de Franse bond tot de play-offs toegestaan ondanks financiële problemen) met 43pt en Ajaccio met 38pt. (Lees verder onder de foto.)

Bij de vrouwen is Béziers met 54pt eerste geëindigd voor Cannes van Angie Bland , dat eveneens 54pt behaalde maar een wedstrijd minder won. Britt Herbots en Aziliz Divoux eindigden met Mulhouse derde met 45pt, Liesbet Vindevoghel en Karolina Goliat met St.-Raphael vierde met 37pt, Valérie Courtois met Paris St.-Cloud zevende met 30pt en Els Vandesteene met Nantes achtste met 27pt.

Italië

Bij de vrouwen was de top-3 fel aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk eindigde Novara eerste met 51pt, was Scandicci tweede met 50pt en Conegliano derde met eveneens 50pt. Laura Heyrman eindigde met Modena zesde met 33pt en Lise Van Hecke en Freya Aelbrecht met Pesaro zevende met 32pt. In de kwartfinale van de play-offs schakelde Novara Firenze uit met tweemaal 3-1, Scandicci won tegen Pesaro met 3-1 en 3-0, Conegliano versloeg Modena eveneens met 3-1 en 3-0. In Arsizio – Monza was een beslissende derde wedstrijd nodig door Arsizio gewonnen met 3-0.

Bij de mannen hadden in de play-offs zowel Perugia (tegen Ravenna) als Trentino (tegen Verona) een beslissende derde wedstrijd nodig om door te stoten naar de halve finale. Beide teams wonnen deze wedstrijd met 3-0. Civitanova schakelde Piacenza uit met 3-0 en 3-2 en Modena deed hetzelfde met Milano van Kevin Klinkenberg met 3-2 en 3-1.

Duitsland

Bij de mannen zorgde Vital Heynen met Friedrichshaven toch wel voor een exploot. Zijn team beëindigde na 20 wedstrijden de reguliere competitie met het maximum van de punten namelijk 60. Berlin was tweede met 14pt minder. Stijn D’Hulst eindigde met Düren op een vierde plaats met 36pt en Igor Grobelny met Hypo Tirol Alpen Volleys Haching vijfde met 35pt. De teams van onze twee Belgen spelen tegen elkaar in de kwartfinale van de play-offs.

Bij de vrouwen was Stuttgart in de reguliere competitie eerste met 53pt. Dominika Strumilo eindigde met Dresden op een tweede plaats met 50pt. Ilka Vandevyver was met Rote Raben Vilsbiburg achtste met 27pt. In de kwartfinale van de play-offs werd Vilsbiburg door Stuttgart uitgeschakeld met tweemaal 3-0. Ladies in black Aachen en Schwerin wonnen tweemaal en zijn ook zeker van de halve finale. Dresden is de vierde halve finalist. In eigen huis werd wel verrassend de eerste wedstrijd tegen nummer zeven Potsdam met 2-3 verloren, maar dan werd in Potsdam met 3-1 gewonnen en de beslissende wedstrijd thuis met 3-0.

Polen

Bij de mannen staat Kedzierzyn van Sam Deroo na 27 van de 30 wedstrijden eerste met 71pt. Belchatow staat tweede met 64pt. Gdansk van onze nieuwe nationale trainer Anastasi staat derde met 54pt en heeft 26 wedstrijden gespeeld. Tomas Rousseaux staat met 49pt zesde met Olsztyn.

Bij de vrouwen zijn er 26 wedstrijden in de reguliere competitie. Na 24 wedstrijden staat Chemic Police eerste met 64pt. Hélène Rousseaux staat met Rzeszow tweede met 58 pt. Commercecon Lodz staat derde met 55pt maar heeft een wedstrijd minder gespeeld en Kaja Grobelna staat met Budowlani Lodz met 49pt vierde. Dominika Sobolska staat met Bielsko-Biala met 32pt en een wedstrijd minder gespeeld op een achtste plaats.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV