“Heel snel heel veel leren”

Nog enkele randjes en kantjes moeten worden bijgevijld. Maar het Noord-Limburgse Avoc Achel heeft beslist zijn derde opeenvolgende titel in de Liga B eindelijk te verzilveren. Avoc is met 21 op 21 ongeslagen leider. Op een zucht van de titel: komend weekeinde nog één match winnen en het feest kan beginnen! De club durft wat het in 2016 en 2017 niet waagde: de overstap naar de hoogste nationale reeks, de EuroMillions Volley League. “Alle papieren zijn ingediend. Er zal nog overleg volgen over bijkomstigheden. Maar we veronderstellen dat alles in het licentiedossier in orde komt”, zo stellen Etienne Willekens, Steven Brebels en Joos Gysen.

 

Sinds een maand is ploegmanager Etienne Willekens, met 40 jaar Avoc op de teller, ook de nieuwe voorzitter geworden. Hij neemt de fakkel over van Peter Hendriks (drukke job), die wel actief blijft voor de organisatie van de competitie. Het bestuur telt tien koppen, dat zit goed. Met ook Herman Gijbels nog in het getouw. De man verdient bijna een standbeeld.

Avoc won het kampioenschap in 2016 voor de neus van Noorderkempen Vosselaar. In 2017 alweer, met meer voorsprong op Lendelede. Dit seizoen ook, met overschot op belagers Puurs, Noorderkempen, Marke-Webis en Lendelede.

We zijn al een hele tijd keihard aan het werk om het licentiedossier rond te krijgen”, lacht Steven Brebels (49), manager voorraadbeheer bij Bertels BV, een zeer groot Nederlands bedrijf in biologische meststoffen in Ospel bij Weert (Ned). “Ik heb daarbij alle steun van Maaslander Joos Gysen van consultancy MONDEA. Hij is een oud-speler, hij kent het Achelse huishouden en de sfeer en de man heeft een zeer uitgebreid netwerk. Zoiets komt altijd van pas. Hij werkt nu voluit aan een driejarig businessplan, zoals de Liga dat wenst. Hij is begaan met jaarrekeningen, verzekeringen en spelerscontracten. Maar Avoc heeft geen enkele prof, dus geen enkele SBS-speler. Het zijn hier allemaal amateurs. Niemand is ‘in dienst’ beroepshalve. En dat zullen we zo houden. Nederland ligt op 2 km hier vandaag. Voor Avoc een heel interessante voedingsbodem.”

2020 moet mooi clubmoment worden: 60 jaar Avoc Achel”

Zo zitten Brebels, Gysen en ook Paul Lauwers (van sponsor Profel), Ben Schuurmans (schepen van sport in Hamont-Achel) en Bart Van Samang in het aparte opgerichte projectteam ‘Achel 2020’. Het vijftal helpt de club mee uitbouwen. Het gaat om het structureren van de promotie, de planning van de nieuwe hal, de uitbreiding van de VIP-ruimte en de totale uitbouw van club Avoc. Van hoog tot laag, ook in de recreatie en de G-Sport.

In 2020 wordt het 60-jarig bestaan gevierd en moet het plan ‘Nieuwe Sporthal’ in een stroomversnelling geraken. “We moeten heel snel héél veel leren”, lacht Steven Brebels. “Maar ik denk dat het goed zit. Dat hoofdsponsor Profel volledig zal afbouwen, weten we langer. We krijgen gradueel nog steun tot 2020, dan moeten we een oplossing vinden.”

De stad Hamont-Achel reageert alvast zeer enthousiast. “Ook buur Noliko Maaseik,” lacht Steven Brebels. “We mogen altijd binnenlopen, als we met vragen zitten. In de halve finale van de Belgische beker hebben we ervaringen uitgewisseld. Noliko is blij dat er een tweede Limburgse club aan de top zal meedraaien. We zijn zo benieuwd, hoe dat zal evolueren. Voor het eerst treedt Avoc Achel aan op het hoogste Belgische niveau. Iedereen heeft er zin in. Onze supporters zijn ook bijzonder tevreden, ze zaten al zo lang te wachten op die promotie.” (Lees verder onder de foto.)

Blijvers en vraagtekens

De basis van Avoc Achel blijft vrijwel helemaal intact. Vertrekken: tweede hoofdaanvaller Mathieu Thijs, tweede set-up Yoran Raymaekers (beiden naar Genk?) en misschien ook middenman Sharif Gabriël. Dat is nog een vraagteken. Spelen zeker door: Allan Vandeloo, Tim Verschueren, Rob Bontje, libero Koen Brouns, Brian Schouren, Wouter Verhees en Joeri Polman. Coaching: T1 Jan Meertens (vierde seizoen), T 2 Björn De Greef. Uit Achel B trainen Simon Jaeken (16), Gianni Van der Aa (18) en Wout Van Moorsel (18) op geregelde basis mee met het A-team.

 

Oldie’ Allan Van de Loo (43)

Chapeau’ voor receptie-hoek Allan Van de Loo, de ‘oldie’ met 43 jaar op de teller. “Ook Bontje en Verschueren doen verder. Ik dus ook. Onze jongeren willen naar eredivisie om te tonen wat ze kunnen. Ik wil met Rob en Tim naar de topreeks om te tonen wat we NOG ALTIJD (!) kunnen. Kleine nuance,” grapt de Nederlandse klasbak, die in Maaseik-Neeroeteren woont.

 

Nieuwe versus oude hal?

Er zit in Achel een fonkelnieuwe sporthal in de pijp. Maar voor wanneer? In de huidige hal is asbest ontdekt, voorlopig zonder gevaar, omdat het product verwerkt en opgeborgen zit in vaste betonplaten. Maar aan die platen kan niet geraakt worden, dan komt het gif wel vrij. Asbest zou vanaf 2040 nergens meer kunnen. Zo staat er iets te gebeuren met de huidige hal. Wellicht moet het stadsbestuur een en ander herzien.

 

Koen Brouns (32): “Niet langer in Liga B”

Ik ben heel blij voor de ploeg. Na drie jaar van volle inzet is de promotie de kers op de taart. In de Belgische beker klopten we Amigos Van Pelt Zoersel. We deden het niet onaardig tegen Noliko Maaseik in de halve bekerfinale. We hebben op 21 matchen maar zeven sets verloren. De Liga B is te eng geworden voor ons. Langer blijven, zou totaal geen zin hebben,” vindt libero Koen Brouns.

 

Rob Bontje (36): “Genieten van titelfeest”

De Nederlander Rob Bontje verliet Noliko Maaseik. “Achel past perfect in de nadagen van mijn carrière. Ik kan het volleybal goed combineren met mijn gezin en mijn job in de boekbinderij van mijn familie. Het valt mij op dat Avoc vanaf 2016 altijd ietsje makkelijker het kampioenschap in de Liga B kon winnen. Ja, het team is wonderlijk goed ingespeeld. En op de jongeren zit nog heel veel ‘rek’. Dit seizoen finishen we ongenaakbaar en dus kan het feestgedruis komend weekeinde losbarsten. Tijd voor enkele Achelse trappistbiertjes.”

 

Allan Van de Loo (43): “Soms even ‘congé’ opofferen”

Receptie-hoek Allan Van de Loo kickt op de Liga A. Hij speelde top in Nederland, ook in Averbode, Maaseik en Guibertin. “Ik zie het allemaal zitten, hoor. Jawel. Dit team heeft niets meer te zoeken in de Liga B. Wel hebben we een derde man nodig op receptie-hoek. Ik en Joeri Polman op die positie: dat is te weinig. Omdat we amateurs zijn, kunnen midweekverplaatsingen problemen geven. Stel dat we naar Roeselare of Menen moeten. Tja, desnoods wil ik wel een halve dag ‘congé opofferen. Of de verloren uren op andere momenten inhalen. Ik wil met hart en ziel naar de Liga A.”

 

Coach Jan Meertens met fiets naar de training

Jan Meertens trainde 14 jaar in de Nederlandse eredivisie. Weldra voor het eerst aan de Belgische top. De coach komt altijd met de fiets naar de training. “We worden elk jaar gemakkelijker kampioen. Het is een mijlpaal dat Achel na 58 jaar dan toch de stap zet. Dat we drie jaar op rij kampioen spelen, vind ik uitzonderlijk. Het is voor weinigen weggelegd. We hebben de spelersselectie altijd uitgefilterd en versterkt. Ik ervaar wel één probleem: ik kan geen volledig programma draaien, omdat alle jongens studeren of werken. Dus blijft het bij drie trainingen en een vierde vrije training. Maar oké: we slaan er ons zeker door.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke