Leon en Anderson verdienen 1,13 miljoen euro per jaar

Volgens WorldOfVolley zouden de voormalige Cubaan Wilfredo Leon en de Amerikaan Matt Anderson van Zenit Kazan de twee bestbetaalde spelers ter wereld zijn. Men spreekt van een wedde van 1,4 miljoen dollar per jaar of omgerekend 1,134 miljoen euro. (Lees meer worldwide nieuws onder de foto.)

 • De finale van de Volleyball Nations League voor mannen, de vervanger van de World League, zal van 4 tot en met 8 juli gespeeld worden in Rijsel in het imposante Pierre Mauroy stadium. In samenwerking met IMG zullen de modernste technieken gebruikt worden om acties vanuit verschillende hoeken, herhalingen evenals slow motions te laten zien.
 • De eerste finale van de Volleyball Nations League voor vrouwen, de vervanger van de World Grand Prix, zal van 27 juni tot 1 juli doorgaan in het Chinese Nanjing. De stad kreeg wel de garantie ook de volgende twee jaar deze finale te mogen organiseren.
 • Het eerste EK Snow Volleyball zal van 23 tot en met 25 maart doorgaan in het Oostenrijkse Wagrain-Kleinarl en Flachau. Zowel bij de mannen als de vrouwen nemen 24 teams deel. Per categorie is er een prijzenpot van 10 000 US dollar.
 • Op 15 februari werd in Lausanne beslist dat van 6 tot 10 maart in Doha (Qatar) als onderdeel van de World Tour de Katara Beach Volleybal Cup, gedoteerd met vier sterren, zal worden georganiseerd. Er werd een contract afgesloten voor een jaar, weliswaar met de hoop dat dit een verlengstuk krijgt de volgende jaren. Dit toernooi vindt plaats als een onderdeel van het Halal Qatar Festival dat doorgaat van 2 tot 10 maart. Er nemen 56 mannelijke duo’s deel afkomstig uit 28 landen. Koekelkoren – van Walle staan elfde op de plaatsingslijst.
 • De bekerfinale in Nederland bij de mannen werd verrassend gewonnen door SV Land Taurus. Landskampioen Lycurgus Groningen, tevens de huidige leider in de competitie, moest met 3-2 het onderspit delven. De tiebreak eindigde op 15-13. Bij de vrouwen won Sliedrecht vlot met 3-0 van Eurosped.
 • Zoiets kan alleen maar in Rusland. Twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie en voor de start van de PO wisselden de opposites van Novosibirsk en Belgorod van team. Georgy Grözer keerde terug naar Belgorod waar hij speelde van 2012 tot 2015. Zhigalov, vorig jaar nog met Rusland winnaar van het EK, verhuisde naar Novosibirsk.
 • De 67-jarige legendarische Roemeen Moculescu, die van 1997 tot 2016 met Friedrichshafen 18 maal landskampioen werd en toen afgelost werd door onze landgenoot Vital Heynen vervangt bij landskampioen Berlin Volley de Australiër Reynolds als trainer-coach. Zijn opdracht is er alles aan te doen om Vital te verhinderen met Friedrichshafen landskampioen te worden. Zijn start was in elk geval uitstekend want het duel voor de tweede plaats werd, voor niet minder als vierduizend toeschouwers, tegen Rhein-Main op overtuigende wijze met 3-1 gewonnen.
 • In de finale van de Italiaanse beker bij de vrouwen versloeg Novara Conegliano met 3-1 met setstanden 25-17, 14-25, 25-21, 25-23. In de halve finale had Conegliano met 3-0 gewonnen tegen Arsizio en Novara met 3 – 2 tegen Monza.
 • Wie dacht dat alleen Vital Heynen kan opvallen met verrassende initiatieven heeft het mis. Stijn Morand haalde in Frankrijk bij Paris St.-Cloud ook het nieuws. Met zijn muzikale sessies tijdens de training zorgt hij voor een speciaal ingrediënt dat moet verhinderen dat de verveling toeslaat en er volgens de speelsters tevens voor zorgt dat de motivatie hoog blijft.
 • In de Europese ranking voor nationale teams staat België zowel bij de mannen als de vrouwen op een zevende plaats. Bij de mannen staan Rusland en Frankrijk samen op plaats één. Bij de vrouwen staat Servië op plaats één en Rusland op plaats twee.
 • Weinig spanning in de finale van de Duitse beker. In Mannheim versloeg Friedrichshafen Bühl met 3-0, setstanden 25-20, 25-8, 25-21. Dresdner SC deed hetzelfde met Wiesbaden. De setstanden hier waren 25-21, 25-22, 25-18.
 • In Fort Lauderdale werd het eerste vijf sterrentoernooi beachvolleybal van 2018 georganiseerd. Bij de vrouwen zag het podium er als volgt uit: 1. Barbara – Fernanda (BRA) 2. Taiana Lima – Carol Horta (BRA) 3. Sweat – Summer (USA).

Bij de mannen kregen we volgend podium: 1. Dalhauser – Lucena (USA); 2. Nicoalai – Lupo (ITA); 3. Samoilovs – Smedins (LAT).

De winnaars gingen naar huis met 40 000 USD.

 

Ups en downs voor onze Belgen in het buitenland

Italië

 • Vibo Valentia, het team van François Lecat en Pieter Verhees lijkt een diepe crisis te doorworstelen. Valentia staat op het einde van de reguliere competitie derde laatste met 13 pt, eenzelfde aantal punten als Sora en 3 pt voor Castellana Grotte. Dat alles vierkant draait bewijst de 0-3 nederlaag thuis tegen Ravenna waarbij twee sets eindigden op 12 – 25. François die in die wedstrijd 1 op 9 scoorde en Pieter die 3 op 9 scoorde, mochten de volgende wedstrijd plaats nemen op de bank. De laatste wedstrijd van de reguliere competitie was een rechtstreekse confrontatie met Sora die met 3-1 verloren werd.

Kevin Klinkenberg doet het dan weer uitstekend met Milano. Kevin staat praktisch constant in de basis en zijn team is met 44pt geëindigd op een zesde plaats.

 • Bij de vrouwen staat Pesaro van Lise Van Hecke en Freya Aelbrecht na 21 wedstrijden met 29 pt op een zevende plaats. Modena van Laura Heyrman staat zesde met 31pt. In de rangschikking van beste middenspeelster staat Laura op plaats twee met 172 pt in aanval, 48 kill bloks en 10 aces. Freya staat vijfde met 134 pt gescoord in aanval, 61 kill bloks en 4 aces. Geen aparte rangschikking voor de opposites. Lise scoorde in aanval 256 op 777, lukte 22 kill bloks en 15 aces.

Frankrijk

 • Toulouse, van Bram Van den Dries en Jelle Ribbens staat na 20 wedstrijden met 14 pt op de laatste plaats, 5pt achter Rennes en 9 achter Nice. Bij de aankomst van Bram in januari had Toulouse 6 pt en leek het behoud een mission impossible vermits de achterstand op de voorlaatste gigantisch was. De laatste wedstrijden ontstond opnieuw een sprankeltje hoop. Na 2-3 winst in Nantes gevolgd door 2-3 verlies thuis tegen Sète en 1-3 winst in Tourcoing leek zelfs even de kloof niet meer onoverbrugbaar. Een gebroken pink van Bram in Tourcoing, met als gevolg een maand onbeschikbaarheid, gekoppeld aan puntenwinst van Rennes en Nice betekent waarschijnlijk de doodsteek voor Toulouse.
 • Bij de vrouwen staat Cannes van Angie Bland na 20 wedstrijden met 50 pt aan de leiding, op 2 pt gevolgd door Beziers. Mulhouse van Britt Herbots en Aziliz Divoux staat derde met 42 pt, St.-Raphael van Karolina Goliat en Liesbet Vindevoghel vierde met 33pt, Paris St.-Cloud van Valérie Courtois zevende met 26 pt en Nantes van Els Vandesteene achtste met 25 pt. In de rangschikking van beste topscoorster staat Karolina Goliat derde met 339 gescoorde punten waarvan 277 in aanval, 33 met blok en 29 aces. Britt Herbots staat vijfde met 323 pt, waarvan 296 in aanval, 15 met blok en 12 aces. In de rangschikking van beste aanvalster staat Britt tweede.

Polen

 • Bij de vrouwen staat Chemic Police na 20 wedstrijden met 54 pt aan de leiding. Rzeszow van Hélène Rousseaux staat samen met Commercecon Lodz heeft 47 pt en Rzeszow van Hélène Rousseaux staat derde met 44 pt maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Kaja Grobelna staat met Budowlani Lodz met 40 pt op een vierde plaats. Dominika Sobolska staat met Bielsko Biala met 27 pt op een achtste plaats. (Lees verder onder de foto.)

In de rangschikking van beste receptie-hoek speelster staat Hélène op een derde plaats en in deze van beste opposite staat Kaja eveneens op plaats drie.

 • Bij de mannen lijkt Kedzierzyn zich hersteld te hebben van zijn dipje in januari. Het team van Sam Deroo verzamelde in 23 wedstrijden 62 pt en heeft daarmee een voorsprong van 10 pt op Belchatow. Thomas Rousseaux staat met Olsztyn met 39 pt op een gedeelde zesde plaats met Jastrzebski dat weliswaar een wedstrijd minder gespeeld heeft. In de rangschikking van beste receptie-hoek staat Sam, die recentelijk wegens een blessure drie wedstrijden miste, nog altijd op plaats één. Thomas staat op een twintigste plaats.

Duitsland

 • Igor Grobelny en Stijn D’Hulst doen het uitstekend met hun team. Stijn staat met Powervolleys Duren met 29 pt op een vierde plaats. Hij veroverde reeds 4x goud als MVP en 1x zilver. Igor staat met Hypo Tirol Alpen Volleys Haching op een viifde plaats met 28 pt. Hij veroverde reeds 5x goud als MVP en 2x zilver. Aan de leiding van de Bundesliga staat Friedrichshafen van trainer Vital Heynen. Zijn team heeft na 18 wedstrijden het maximum van de punten namelijk 54.
 • Bij de vrouwen staat Dominika Strumilo met Dresdner SC met 47 pt op een wedstrijd voor het einde van de reguliere competitie op een tweede plaats, 1pt voor Schwerin en 5 pt achter leider Allianz Stuttgart. Vermits Schwerin op de laatste speeldag op bezoek moet bij leider Stuttgart en Dresdner Sc een gemakkelijke wedstrijd thuis heeft tegen Erfurt zal die tweede plaats wel behouden blijven. Rote Raben Vilsbiburg van Ilka Van de Vijver staat samen met USC Munster op een gedeelde zesde plaats met 27pt. Ilka kreeg reeds tweemaal goud als MVP.

Turkije

 • Na de twee nederlagen in vijf sets thuis tegen Conegliano en Novara in de Champions League, waarbij telkens een 2-0 voorsprong niet kon verzilverd worden, gevolgd door een vrij zware nederlaag tegen Eczacibasi werd Jan De Brandt ontslagen bij Fenerbahce.
 • Charlotte Leys is in de reguliere competitie met Bursa vijfde geëindigd. In de kwartfinale van de PO wordt Fenerbahce de tegenstander. In de eerste kwartfinale verloor Bursa met 1-3. Hoofddoel van Bursa is wel winst in de Challenge Cup.

Griekenland

Matthias Valkiers staat met PAOK Saloniki na 19 wedstrijden stevig verankerd op de tweede plaats in de competitie. De kloof met de ongenaakbare leider Olympiakos Piraeus bedraagt 12 pt en nummer drie Foinikas volgt op 6 pt.

Iran

Simon Vandevoorde eindigde met Paykan Tehran op een vijfde plaats in de reguliere competitie. In de kwartfinale van de PO werd nummer vier Varamin tweemaal vlot met 3 – 0 verslagen. In de halve finale bleek Sarmayeh bank een maatje te sterk. Na 3-0 verlies op verplaatsing volgde thuis een 1-3 nederlaag.

Argentinië

Frank Depestele mocht sinds zijn aankomst in Argentinië terugblikken op een uitstekend parcours. Bolivar, dat bij zijn aankomst vijfde stond, is de reguliere competitie uiteindelijk geëindigd op plaats één. Alles leek schitterend maar toen kwam de opdoffer. In het Zuid-Amerikaans clubkampioenschap scheurde Frank bij een sprongopslag (op het ogenblik dat zijn team 2-1 voorstond tegen Lomas, het nummer drie van de Argentijnse competitie), de patellapees van zijn linkerknie. Geen PO dus voor Frank en een revalidatie van minstens vier maanden. Dit zou wel eens het einde van zijn sportieve carrière als speler kunnen betekenen. (Lees verder onder de foto.)

Beach : Fort Lauderdale Major

Koekelkoren – van Walle overleefden de poulefase in het eerste vijfsterren beachtoernooi van het jaar maar werden daarna in de eerste ronde uitgeschakeld door de Letten Samoilovs– Smedins. Hierdoor eindigden ze op een zeventiende plaats, prijzengeld 6 000 USD.

 

Tekst: Fernand WALDER

Foto’s: CEV