Wout Wijsmans: “Niks te verliezen tegen Novosibirsk”

Maaseiks manager Wout Wijsmans was wel een tikkeltje ontgoocheld over de loting van zijn team in de Final 12 van de Champions League.

Het was ofwel Friedrichshafen, ofwel Novosibirsk. Het werd helaas die laatste ploeg. Een verplaatsing naar Siberië is inderdaad niet om hoera tegen te roepen. We hebben niet zo heel veel tijd om alle visums in orde te krijgen voor Rusland. Maar ja, eens je zo ver geraakt bent, dan weet je dat er alleen nog zware tegenstanders wachten. Wij hadden niet eens verwacht om Europees zo ver te geraken. Dus dat is al een succes op zich.

Overlevingskansen? Zij hebben enkele weken geleden Grözer vervangen door de Zweedse international Marcus Nilsson, die ik toevallig leerde kennen op het trouwfeest van Frank Depestele. Hij is 35 jaar oud en het is zeker geen Grözer. Ach, we zien wel. Eén ding staat vast: we hebben niks te verliezen. We kunnen dus ontspannen spelen,” vindt Wout.

Na de vijfde poulewedstrijd was Noliko Maaseik in de Champions League reeds zeker van kwalificatie voor de ronde met 12. Knack Roeselare deed in de laatste poulewedstrijd wat het moest om zijn kansen op deze ronde te vrijwaren maar haar drie concurrenten deden hetzelfde. PAOK Thessaloniki van Matthias Valkiers won thuis tegen Halkbank Ankara met 3 – 1, Berlin won in eigen huis met 3 -2 tegen Jastrzebski en Chaumont deed hetzelfde tegen Belchatow, hoewel de Polen bij 13-14 een matchbal hadden.

Dit was voor deze drie teams voldoende om een betere derde te zijn. Vermits PAOK maar twee wedstrijden gewonnen had en Berlin en Chaumont drie, viel PAOK eveneens uit de boot. De organisatie van de Final Four werd toevertrouwd aan Zenit Kazan waardoor Noliko Maaseik toch al niet met de topfavoriet kon geconfronteerd worden.

En toen kwam Novosibirsk uit de loting. De Russische ploeg wist zich in de poule na vier wedstrijden en vier overwinningen reeds zeker van de kwalificatie. De perikelen rond Grözer en zijn daaropvolgend vertrek naar Belgorod zorgden wel voor wat onzekerheid. Eerst een 3 – 0 nederlaag tegen Belchatow en daaropvolgend een moeizame 2 – 3 overwinning bij D. Moskou. Hier moest een 2 – 0 achterstand goedgemaakt worden en in de tiebreak werd het zelfs 19-21. Dit gebeurde vooral door de inbreng als opposite van de 2,06m grote Zweed Nillson. De andere buitenlander is de 1,99m grote Turkse spelverdeler Eksi Arslan. Langs Russische kant waren Nikolay Pavlov, Sergei Savin en Iliyas Kurkaev de toppers in de ploeg van coach Konstantinov. Het soevereine is enigszins weg bij de Russen en misschien liggen hier toch wel mogelijkheden voor Noliko. Op woensdag 14 maart weten we of Noliko opnieuw, zoals tegen Kedzierzyn, voor een stunt zege kan zorgen. Wie zich kwalificeert, speelt tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Perugia en Halkbank Ankara. De andere wedstrijden zijn: Civitanova – Belchatow, Trentino – Chaumont, Kedzierzyn – Jastrzebski en Friedrichshaven – Berlin. De Final Four wordt in Kazan gespeeld op 12 en 13 mei.

Bij de vrouwen organiseert het Roemeense Alba Blaj in Boekarest de Final 6. Volgende ontmoetingen kwamen uit de bus: Volero Zurich – Vakifbank Istanbul, Conegliano – D. Kazan en Galatasaray – Novara. trouDe Final Four zal doorgaan op 5 en 6 mei.

Tekst: Fernand Walder en Marcel Coppens

Foto’s: CEV