“We willen graag naar halve finale CEV Cup”

Het was niet altijd even gemakkelijk in het verleden”, opent Jan Luppens op heel joviale toon. “Daarom is ons vertrek uit Molenbos in Zellik absoluut de knapste strategie van de laatste jaren. Aalst draagt de topsport in het hart. Zaal Schotte biedt mogelijkheden. Tot 3000 toeschouwers. Via één vaste en drie mobiele tribunes. De voorzieningen voor de spelers, de supporters en de hele entourage zijn op maat geknipt. ‘Schotte’ is voor ons de gedroomde accommodatie. Voorts vonden onze jeugdploegen onderdak in Relegem, een deelgemeente van Asse. Op 1 km van het Molenbos. Ook die korte verhuis in afstand is prima verlopen en een heel goede zaak voor mijn club.”

Knack Roeselare en Par-ky Menen hebben relatieve ‘vastheid’ in hun spelerspotentieel. Noliko en Lindemans wijzigen voortdurend. Wat vind je van die aanpak?

We hielden inderdaad alleen de Kroaat Mihalj, Frank Depestele en de Pool Adrian Staszewski in dienst. Het is zo, dat ook wij streven naar meerjarige contracten. Maar die aanpak houdt grote risico’s in. Kortere verbintenissen kan je budgettair beter bewaken. Het viertal Claes, Deroey, Gert van Walle en Staszewski kon tekenen voor langer. We proberen dat ook voor de jonge spelverdeler Seppe Van Hoyweghen. Voor de volledige groep kan dat bij ons voorlopig (nog) niet.”

Regulier werd Lindemans geconfronteerd met twee opdoffers. De onverkwikkelijke uitschakeling in de BvB in de achtste finales bij Amigos Van Pelt Zoersel. En het onverwachte vertrek van eerste spelverdeler Frank Depestele naar Argentinië. Jouw kijk graag op die feiten?

Dat zijn zo van die onverwachte ‘zaken’ in een sportclub. In Zoersel hadden we een totale offday. Je blijft soms zonder enig verhaal achter. Je moet gewoon verder. Maar dat de kapitein halverwege het seizoen vertrekt, dat verwacht je niet. De schade valt gelukkig mee. Sommigen dachten er anders over. Maar de club is helemaal niet in elkaar gestuikt. Ook met Frank verloren we wedstrijden. De sportieve prestaties lijden niet echt onder zijn exit. Hoewel de jonge Nederlander Wessel Keemink en Seppe Van Hoyweghen weinig ervaring hebben, trekken ze zich aan de pass zeer goed uit de slag. Voor Depestele is hier overigens geen plaats meer. Daarvoor is er te veel gebeurd. De bruggen zijn opgeblazen. En het heeft ook met leeftijd te maken. Dat hij weggaat, oké. Het gaat om de manier waarop. Al kan tijd veel wonden helen. Maar als ik het goed heb, stelde Frank bij het begin van het seizoen, dat het zijn laatste jaar zou worden. Zijn keuzes daarna? Ik heb geen flauw idee. Ik moet je het antwoord schuldig blijven of hij beschikt over een A-licentie om te coachen.” (Lees verder onder de foto.)

Frank Depestele keert niet meer naar Lindemans Aalst terug. Hij heeft al eerder persoonlijk zijn laatste seizoen en dus zijn afscheid aan de topsport aangekondigd. Ik kan niets zeggen over zijn toekomst. Ik weet niet of hij de juiste trainerslicentie bezit.”

Lindemans finishte regulier vierde en belandt zo in poule C van play-off 1. De gevaarlijkste poule. Jouw oordeel daarover?

Met de top vier heeft Lindemans het reguliere doel bereikt. Derde was nog mooier. Maar we hebben ons part gehad aan blessures. Ivan Mihalj (operatie knie) speelde maar twee matchen. Hij kwam dus dit seizoen nauwelijks aan de bak. Receptie-hoek Gertjan Claes heeft al enkele weken een hernia in de nek en moest rusten op doktersbevel. En Laszlo De Paepe sukkelt met zijn rug. We kampten zo de hele tijd met serieuze handicaps. Dan is de vierde plaats een bewijs van een goede werking. Oké: we zijn door het gehanteerde serpentinesysteem in de zwaarste poule beland. Het risico bestaat dat de reguliere nr. 3 of 4 niet de Final 4 haalt. Maar ik ben zeker niet tegen de formule met drie groepen. Menen is zeer moeilijk te bespelen, dat weet iedereen in dit land. Maar ik veronderstel dat Noliko Maaseik en Knack Roeselare hun plicht nakomen en al hun matchen winnen. Als we zelf dan Zoersel een tweede keer kloppen en thuis ook Menen, dan lijkt me de Final 4 een feit.”

We belanden bij het Europese luik? Vanavond dinsdag (om 20.30u) wordt het oneindig zwaar om door te stoten naar de halve finale van de CEV Cup. Het Turkse Ziraat Bankasi Ankara is geen doetje. Zie je toch kansen?

Ja, de CEV Cup gaat voor ons nu helemaal crescendo, dat klopt. Het ging zeer vlot tegen Apeldoorn (Ned), het was niet loodzwaar tegen AICH/DOB (Oos), maar de Turkse tegenstander rond de Italiaanse Rus Oleg Antonov is te duchten. Kleine kanttekening: ik denk dat hun hoofdaanvaller evenveel kost als onze hele ploeg. We verloren heen een beetje spijtig met 3-1 na 0-1. De ploeg viel echter stil na de openingsfase. We hebben dat sportief ook doorgesproken. Er zat beslist een punt in, maar dat is er niet gekomen. Ik hanteer nu het cliché: elke wedstrijd, in welke situatie ook, moet gespeeld worden. Drie-nul of drie-één, dan een Golden Set… het kan een dolle avond worden voor onze supporters. Al besef ik ook, dat Lindemans een paar uur aan een stuk fysiek en tactisch top zal moeten zijn. Het bestuur wil zeker doorgaan: wij zetten nooit een rem op de sportieve ambities.” (Lees verder onder de foto.)

Ik zie Lindemans Aalst graag in de halve finales van de CEV Cup. De club zet nooit een rem op de sportieve prestaties.”

Voorzitter Jan Luppens rekent op de Finse hoekaanvaller Annti Mäkinen in de plaats van de onbeschikbare Gertjan Claes en op de Fransman Jhon Wendt, back-up voor Ivan Milhalj in het midden om een super stunt neer te zetten in hal Schotte. “Hopelijk loopt de zaal vol. En verkrijgen wij de totale vocale steun van onze ‘zevende man’. Die kan de doorslag geven in zo’n uitputtingsslag. Onze wedstrijd werd verschoven naar dinsdagavond en is te volgen op Play Sports Telenet. Wij spelen een dag vroeger, omdat Roeselare versus Fenerbahçe in de Champions League woensdag op dezelfde zender eveneens ‘live’ wordt uitgezonden.”

 

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke, Lindemans Aalst