“Mijn boek is niet echt een autobiografie”

Zondag stelt Dominique Baeyens in de Antwerpse Lotto Arena zijn gloednieuw boek “Coachen met gezond verstand” voor, met als ondertitel “De visie van een topcoach op leiderschap, samenwerking en teamgedrag”. De gewezen Belgische bondscoach is gewoon bijzonder enthousiast over het resultaat, want een boek schrijven, is echt een jongensdroom die uitkomt, beseft Dominique. Al kostte het schrijven ervan hem meer slapeloze nachten dan een topmatch spelen voor een publiek van 10.000 toeschouwers, bekent hij.

Staan jouw memoires in dit boek, Dominique?

Baeyens: “Nee, dit zijn zeker geen memoires. Er staat wel in wat ik heb ervaren en welke lessen ik getrokken heb uit mijn loopbaan. Maar het is zeker geen autobiografisch boek. Amper 20% is autobiografisch, als ik het heb over hoe ik in het volley ben terecht gekomen en hoe de overgang was van speler naar trainer. Het boek gaat eerder over teamgedrag en leiderschap binnen de context van het volley. Maar ik ben ervan overtuigd dat wie niks van volley kent, er zeker ook iets kan uithalen. Want er wordt weinig over volley gepraat, op enkele anekdotes uit mijn carrière na.”

Hoe ben je ertoe gekomen om dit boek te schrijven?

Eigenlijk is de aanzet een aantal lezingen geweest, die ik al een vijftiental jaren geef aan trainers, maar ook aan bedrijfsleiders. Ik had daarin dus al een zekere expertise opgebouwd en al die ervaringen heb ik bijgehouden. Het is dus een boek dat bruikbaar is voor iedereen, die in teamverband iets doet of gaat doen, of iedereen die met mensen samenwerkt. Voor al deze mensen zullen een aantal zaken relevant overkomen en wie in het volley zit, zal ze zeker ook nog meer herkennen.

Ik geef ook mijn coachesfilosofie mee. Ik geef een aantal invalshoeken mee die nuttig kunnen zijn voor trainingen. Het zijn dikwijls concrete zaken, want mijn boek is geen wetenschappelijk werk. Ik vermeld de goede zaken, maar ook de mogelijke valkuilen.” (Lees verder onder de foto.)

Je hebt dus de ideeën, die je meegaf tijdens jouw lezingen, voor dit boek gebundeld?

Ik heb die lezingen inderdaad uitgeschreven. Maar wat ik tien jaar geleden vertelde, is intussen al dikwijls veranderd. Alles evolueert en dus moest ik ook de teksten van die lezingen aanpassen, verwerken en er een aantal conclusies aan toevoegen, die ik op het einde van mijn carrière maakte. Soms ga ik daarover meer in detail aan de hand van anekdotes, want tijdens mijn lezingen mocht ik ervaren dat de anekdotes bij de luisteraars de ‘trigger’ waren om geboeid verder te luisteren. De behoefte om al die ideeën naar buiten te brengen, had ik tien jaar geleden nog niet, al sluimerde die gedachte wel in mijn achterhoofd en heb ik alle ervaringen bijgehouden en nu dus gebundeld.”

Was er een speciale reden waarom je je dan toch aan het schrijven gezet hebt?

Met een boek moet je soms ook geluk hebben. De echte aanzet kwam er na een interview met Sporza-reporter Marc Willems, dat in Sportweekend werd uitgezonden na mijn laatste officiële match in Antwerpen, waar de Red Dragons zich kwalificeerden voor het EK. In dat interview had hij er een allusie op gemaakt, dat ik misschien toch maar eens aan een boek moest beginnen. De volgende namiddag kreeg ik uitgeverij Manteau aan de lijn, die polste of dat dit een grap was of dat ik inderdaad met de gedachte rondliep om een boek te schrijven. Er volgden nog enkele gesprekken met de uitgeverij en stilaan werd dat geconcretiseerd.”

Het schrijven ervan duurde langer dan je zelf vermoed had…

Ja, maar een boek schrijven was een jongensdroom die uitkwam. En eens die uitdaging er kwam, ging ik er ook voor. Een mens kan zoiets zeggen, maar dan begon het ook pas echt. Ik moet toegeven dat ik fors onderschat heb, waaraan ik begon. Ik heb alles zelf geschreven, zonder ‘ghostwriter’, maar ik ben natuurlijk ook geen schrijver. Het werd een boek, dat ik in stukken en brokken geschreven heb. Dat was anderhalf jaar wroeten en je moet er ook nog rekening mee houden dat ik tegelijkertijd nog een full-time job uitoefende.”

Ben je uiteindelijk blij met het resultaat?

Ik ben ongelooflijk blij met het resultaat. Het is echt een ware genoegdoening geweest voor mij, want ze hebben me hiermee echt wel uit mijn comfortzone gehaald. Ik heb meer slapeloze nachten gekend dan bij het vooruitzicht dat ik voor 10.000 toeschouwers moest spelen of coachen.”

Waar kan je het boek aanschaffen?

Zondagnamiddag is een periode gepland in de Lotto Arena in Antwerpen, waarop ik het boek kan verkopen en handtekenen. Ook de federatie heeft er een aantal besteld, waarmee ze allicht ook nog wel acties zullen ondernemen. Maar ik heb vernomen dat het boek zelfs nu al verkrijgbaar is in de betere boekhandels en ook daar kunnen alle geïnteresseerden natuurlijk de komende weken terecht.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Uitgeverij Manteau, Bart Vandenbroucke