Cast van FC De Kampioenen achter Asterix

Zoals het een prestigieus team als FC De Kampioenen past, willen zij zich vereenzelvigen met een prestigieus volleyteam en dus zullen er zondagavond (18u) een aantal van hen aanwezig zijn op de bekerfinale tussen de vrouwen. Niet dadelijk als supporter van VC Oudegem, maar wél van Asterix Avo Beveren. En net als in het feuilleton zijn Maurice (Tuur De Weert) en Pascalleke (Dani Heylen) echt wel goede vrienden. Al is de grote liefde voor het volley bij Tuur dan wel heel laat gekomen.

Vorig seizoen hadden we de cast van FC De Kampioenen eens uitgenodigd voor een wedstrijd van Asterix. Ze waren er met velen: Benny Rottiers (Pol De Tremmerie), Herman Verbruggen (Marcske Vertongen) en ook Tuur,” licht Dani een tip van de sluier op.

Nochtans had ik voordien geen enkele binding met sport. Ik volgde dat een beetje van verre en voor een ploeg supporteren had ik nooit gedaan, maar toen ik hier die meisjes bezig zag, werd ik gewoon enthousiast. Wat een sport als je dat ‘live’ ziet. Er gebeurt constant iets, er wordt altijd gescoord en het blijft dus boeiend. Ik heb me wel enkele spelregels laten uitleggen, maar in grote lijnen kon ik het best volgen,” vult Tuur aan.

Wij vormen bij FC De Kampioenen ook een echte vriendengroep en zo waren wij blij dat we hem en zijn echtgenote bij bijna elke thuismatch van Asterix te mogen begroeten,” stelt Dani, ook al moet hij er telkens drie kwartier autorit voor over hebben. (Lees verder onder de foto.)

Ik ben ook het type niet om zo maar ergens bij een ploeg binnen te vallen en ervoor te supporteren. Maar hier was dat anders. Ik volg ze nu ook als ze op tv komen en bij de verplaatsingen van onze ploeg volg ik het scoreverloop regelmatig op ‘live score’. Ja, ik heb het stevig te pakken. Met de speelsters of met de staff van de ploeg heb ik niet dadelijk veel contact. Ik ben ook geen favoriet van één bepaalde speelster, maar hun enthousiasme en het volley in zijn totaliteit boeien me. Het zijn ook jongedames zonder capsones.

Ik ben inderdaad een late roeping. Wielrennen en de Rode Duivels duwen ze in ieders strot. En natuurlijk ben ik dan een beetje trots als onze voetballers een goed resultaat behalen op een groot toernooi. Maar zij krijgen volgens mij toch iets te veel belangstelling in vergelijking met andere atleten, die ook hard werken om iets te bereiken in hun sport. In het volley zie je geen agressie, er zijn geen contacten en ik zie het zo’n beetje als een abstract geïmproviseerd ballet. Ook al begrijp ik niet alle details, je merkt toch wel wie er in een goede dag is en wie het wat minder goed doet,” vertelt Tuur over zijn enthousiasme.

Wil dat zeggen dat Danni en Tuur zondag in het Sportpaleis zij aan zij zullen zitten als supporters van Asterix?

Danni: “Ik weet het nog niet. Ik zit enkele dagen voor de première van ‘Het kwartet’ in Gent en dat is geen sinecure. Ik krijg soms een beetje last van claustrofobie en vorig jaar heb ik b.v. de bekerfinale op tv gevolgd. Bovendien heeft Boma (Marijn De Valck) me indertijd meter gemaakt van volleyclub Michelbeke en dat is me door de pr-dienst van Asterix nog nooit gevraagd,” grijnst ze naar haar levensgezel Frank Thieleman, de pr-man van Asterix.

Tuur: “Ik weet het ook nog niet. Het zou best kunnen van wel. Iedereen zegt me dat ik het eens moet meegemaakt hebben. Een groot spektakel in het Sportpaleis, zeggen ze. Ik hoorde hier dat we al met 550 supporters voor de Beverense ploeg zijn en de coach zei hier zonet nog dat onze ploeg start als favoriet. Misschien moet ik het toch eens wagen om aanwezig te zijn, want Asterix won vorig weekeinde wel met 0-3 tegen Oudegem, maar hun coach had stevige kritiek op de scheidsrechters en de setstanden met o.a. een 33-35 gaven toch aan dat het helemaal niet gemakkelijk wordt. Aan motivatie dus blijkbaar geen gebrek bij beide finalisten. Ook tegen Antwerpen had Asterix het zaterdag niet zo heel gemakkelijk. Nu ja, wedstrijden tussen de eerste vijf van het klassement zijn altijd wel spannend.”

Het feit dat de finale op tv uitgezonden wordt, kan wel op bijval rekenen, maar de media krijgen in het algemeen geen goede punten. “Er komt sowieso te weinig in de media als het om vrouwensporten gaat, het tennis misschien uitgezonderd. Bij Sporza hebben ze wel een rubriek ‘zaalsporten’, maar aan uitslagen van vrouwencompetities geraak je er niet. Ook op vele websites stopt alle informatie bij de mannen. En vooral de sporten waar veel geld in omgaat, krijgen de meeste aandacht. Niet altijd terecht, vind ik.” Danni kan alleen de woorden van Tuur beamen.

Tuur, als Maurice heb je altijd van die ‘zekere’ uitspraken, waar je iedereen mee onder de mat veegt. Heb je er ook één over jouw favoriete sport? “Ja maar, daar staat het script op papier, hé! (maar vrij snel volgt) Ik zeg altijd: volley is steeds boeiend!”

Tekst en foto: Marcel Coppens