Gentse familie Kindt heeft zoon en dochter in Belgische bekerfinales

Bieke Kindt: “Lou is beste broer die ik me kan voorstellen”

Hoogspanning op zondag 18 februari bij de Gentse familie Kindt. De zenuwen staan strak gespannen. Aanleiding voor een grote portie familiale druk zijn de Belgische bekerfinales bij de mannen en de vrouwen in het Sportpaleis in Antwerpen. Zoon Lou Kindt (20 jaar en 2m02) speelt met Knack Roeselare de finale tegen Noliko Maaseik. Zus Bieke (18 jaar en 1m88) draait uitstekend mee bij Oudegem. Zij hoopt Asterix Avo Beveren de Cup af te snoepen.

Pa en ma kijken zeker toe. En de hele familie ook. En beslist ook zus Femke (17): zij slaat dezelfde sportieve richting in als haar broer en zus. VC Gavere, VC Nazareth en de Volleybalschool zijn een onuitwisbaar gegeven in hun jonge leven. Een rist vragen van onze kant heeft geleid tot een beknopt portret. De doelen van Lou en Bieke liggen niet zo ver uit elkaar. Voor Lou: de bekerfinale winnen, de play-offs 12 halen van de Champions League, de landstitel van Knack vernieuwen. Voor Bieke: de bekerfinale domineren, daarna gekruid met een super prestatie in de play-offs.

LOU KINDT, 20 jaar, 2m02, Knack Roeselare

Kindertijd

Niet iedereen weet dat. Ik volgde als kind lessen gitaar. Ik zat ook bij de scouts. Maar de sportieve kriebels haalden het van die andere hobby’s. De grote inspiratie deed ik op via onze papa. Hij heeft lang gespeeld bij VC Gavere. Daarna stapte hij in een bestuursfunctie. Ik ging als piepklein ventje van vijf of zes jaar al mee naar de sporthal om te supporteren. Achteraf niet onlogisch, dat ik in de voetstappen van pa ben gevolgd.”

Studie

Ik deed eerst twee jaar middelbaar aan Don Bosco Zwijnaarde. Dan koos ik voor de Volleybalschool in Vilvoorde vanaf het derde tot het zesde middelbaar. Ik studeerde twee jaar kiné aan de VUB. Het bleef bij een probeersel. Ik heb gekozen om te veranderen en iets nieuws te starten. Echt iets totaal anders: industriële ingenieurswetenschappen in Brugge, een afdelingscampus van de KU Leuven.” (Lees verder onder de foto.)

Jeugdreeksen

Ik kreeg, net als mijn zus, kansen om mijn pril talent te laten openbloeien in de jeugdrangen. Ik was niet van de kleinsten, zie je. Met VC Nazareth won ik de beker van Oost-Vlaanderen. Ik presteerde ook goed in de provinciale toernooien beachvolleybal bij de jeugd. VC Gavere, Nazareth en de Volleybalschool zijn rode draden in mijn opleiding. Van het een kwam het ander: Oost-Vlaamse en Vlaamse selecties, dan de toetreding tot de ploeg van TSP Vilvoorde. Zo ging het snel vooruit. Ik tekende na mijn middelbaar twee seizoenen bij Lindemans Aalst. Dit seizoen kwam Knack Roeselare aankloppen. Ik heb niet getwijfeld om de stap te zetten.”

Kwaliteiten van zus Bieke

Bieke heeft een ijzersterk karakter. Soms begrijp ik niet waar ze de kracht haalde om na vele zware blessures altijd te revalideren. Op een bepaald moment werd gedacht aan stoppen. Er vloeiden vele traantjes bij haar. Maar altijd beet ze door. Je kan het ook koppigheid noemen. Neen: ik noem het doorzettingsvermogen en passie voor haar sport. Haar hele geschiedenis heeft haar gemaakt tot de persoon die ze nu is. Als ze van iets overtuigd is, krijg je dat moeilijk uit haar hoofd gepraat. Net dan wil ze bewijzen, dat ze het allemaal wel kan.”

Sterktes en zwaktes

Mijn zus is verbaal heel mondig. Ze kan een woordje ‘placeren’. Ze is niet op haar mond gevallen. Dat ligt me misschien ietsje minder. En het moet bij haar altijd vooruitgaan. Anders loeren ongeduld en lichte frustraties om de hoek.”

Wie is de strafste van de twee?

Zonder twijfel mijn zus. Ik geef haar graag alle eer. Heel graag. Door al dat blessureleed, dat ze kon overwinnen.”

QUOTE

Ik ga geen pronostiek plakken op de bekerfinale. Dat is te uitdagend. De rivaliteit is zeer groot. Toegegeven: Maaseik is zeer sterk aan het spelen en verkeert in een uitstekende vorm. Ander argument: Noliko heeft de drie onderlinge matchen tegen ons gewonnen. Zo kan je gemakkelijk concluderen wie de favoriet is en wie de underdog.”

Lou Kindt

 

Familie

Ik besteed graag tijd aan mijn familie. Ik houd ook van relaxen, noem het chillen. Lekker ontspannen dus. Door muziek te luisteren of te gaan fietsen. Ik heb een heel goede band met pa, ma en mijn zussen. Naar de matchen van Bieke en Femke altijd gaan kijken, is te moeilijk. Het moet uitkomen, dat we niet op dezelfde dag aantreden.”

Droom

Ik hoop dat ik met Knack in mijn allereerste jaar de beker mee naar huis mag nemen. Ik zal er alles voor doen. Dat zou de max zijn. Ik ben nog jong. Ik sta later zeker open voor voorstellen uit het buitenland. Maar ik wil eerst bij Knack een stevig tandje bijsteken.”

 

BIEKE KINDT, 18 jaar, 1m88, VC Oudegem

Kindertijd

Net als mijn broer hield ik van de scouts. Ik ging ook naar de balletschool. Ik was zeven jaar, toen Lou ging volleyballen bij Nazareth. Ik en mijn zus Femke zijn toen broerlief gevolgd. Ja, papa heeft een heel grote rol gespeeld in onze sportieve ontwikkeling. Dat kan ik volmondig bevestigen. Papa is één en al volleybalminded en met mama kan ik over andere dingen praten. Dat is mooi verdeeld. En ik wil mama via Volleymagazine ook bedanken voor alle autoritten naar de selectietrainingen en de wedstrijden. Zij heeft ongelooflijk veel van haar tijd gespendeerd, zodat we ons konden ontplooien. ‘Thanks mam’.” (Lees verder onder de foto.)

Studie

Ik heb vorig jaar het middelbaar afgemaakt op de Volleybalschool. Momenteel studeer ik verpleegkunde aan de hogeschool Artevelde in Gent. Ik denk dat ik de juiste keuze hebt gemaakt.”

Jeugdreeksen

“Net zoals Lou kreeg ik veel kansen bij de jeugd. Met ook Oost-Vlaamse bekerwinst als miniem bij VC Nazareth. We werden dat jaar bovendien Vlaams vice-kampioen. Nazareth heeft mij ‘basic’ gevormd. De grote progressie maakte ik op Redingenhof in Leuven en natuurlijk ook op de Topsportschool in Vilvoorde. Een heel fijne periode. Dan trok VC Oudegem aan mijn mouw. Net als Lou moest ik niet lang nadenken. Al snel kon ik een stek in de basis versieren.”

Kwaliteiten van broer Lou

Lou heeft dat typerende doorzettingsvermogen. Hij doet er alles aan om zijn doel te bereiken. En ja: hij is de beste broer, die ik me kan voorstellen.”

Sterktes en zwaktes

“Er is voor ons allebei nog werk aan de winkel. We beschikken over een grote dosis ‘grinta’ om elke dag beter te worden. Daar trainen we voor, daar gaan we voor.”

Wie is de strafste van de twee?

Ik vind ons allebei ‘straf’. Lou heeft weinig zwaktes. Hij zette de stap naar het internaat van de volleybalschool. Dat hij die keuze invulde, maakte het mij gemakkelijker om te volgen. Ik ben ook een beetje trots dat ik op mijn zeventiende bij Oudegem kon aantreden in de Liga A. Dat is toch ook niet niks. We spelen samen aan de nationale top van ons land.”

QUOTE

Ik stond als 17-jarige in de basis in de vrouwen Liga A. Zoals elke youngster droom ik van een selectie voor de Yellow Tigers. Het buitenland is voor later. Ik ben te jong om de stap al te zetten.”

Bieke Kindt

 

Familie

Ik zal zondag mijn uiterste best doen voor VCO en coaches Sacha Koulberg en Julien Van de Vyver. Ook voor voorzitster Gerdy. Zo kan de toegestroomde familie trots op me zijn. Wat de uitslag wordt, is heel onvoorspelbaar. Alles kan in één wedstrijd soms vreemd verlopen. Beide finalisten bij de vrouwen zijn aan elkaar gewaagd. ”

Droom

Wat geldt voor veel youngsters, is ook voor mij van belang. Een selectie voor de Yellow Tigers. Een goede bekerfinale spelen, levert misschien de opening naar een selectie, bij de grote trainingsgroep. Ik hoop ook te schitteren in de play-offs.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke