Belgische mannenploegen uitstekend in Europese bekers

De Belgische clubteams lieten verschillende mooie, om niet te zeggen uitstekende resultaten noteren in de Europese bekers. Roeselare snoepte Perugia een puntje af in de Champions League, terwijl Maaseik zelfs twee punten pakte tegen het Kedzierzyn van Sam Deroo. En in de andere bekers stoten zowel Aalst als Menen door naar de kwartfinales.

 • Knack Roeselare kwam in de CL thuis tegen Perugia, de autoritaire leider in de Italiaanse competitie, dicht bij een stunt. In Schiervelde werd na het winnen van set 1 en 4 immers een punt veroverd maar mits winst in de tweede set, waarin Knack twee setballen kreeg, was een heuse stunt mogelijk geweest. In Perugia kon Knack enkel de tweede set even de indruk wekken een set te kunnen winnen toen een 16-12 achterstand omgebogen werd tot een 21-22 voorsprong.
 • Wie dacht dat we hiermee het summum bereikt hadden was verkeerd. Noliko Maaseik presteerde nog straffer. Na normaal 3–0 verlies in Polen werd de Poolse kampioen Kedzierzyn in de Steengoed Arena met 3–2 verslagen. Als men weet dat de twee verliessets uiterst nipt waren, mag je hier werkelijk van een glansprestatie spreken. Een interessant gegeven is dat de topscorers twee Belgen waren. Jolan Cox met 32 pt bij Noliko en Sam Deroo met 24 pt bij Kedzierzyn. (Lees verder onder de foto.)

 • Bram Van Den Dries en Jelle Ribbens verloren met Toulouse ook hun vierde poulewedstrijd. Thuis tegen Berlin werd het 1-3. Bram scoorde 11 op 33.
 • Vital Heynen blijft het uitstekend doen met Friedrichshaven. Ook de vierde wedstrijd in de poule werd gewonnen. PAOK Thessaloniki van Matthias Valkiers moest na een eerder 2–3 verlies thuis nu in Duitsland met 3-0 het onderspit delven.
 • Hierdoor is Friedrichshaven samen met Halkbank Ankara reeds zeker van deelname aan de ronde met 12. Hetzelfde geldt voor Perugia en Civitanova in de poule van Roeselare. In poule C verwierf Novosibirsk reeds zekerheid maar is de strijd voor plaats twee nog volledig open. Chaumont telt 6pt en Belchatow 5pt. D. Moskou is met 2 pt nog niet volledig uitgeschakeld. In poule D is Z. Kazan reeds zeker en gaat de strijd voor plaats twee tussen Berlin en Jastrzebski Wegiel die beide 6 pt hebben. In de poule van Maaseik kan je vrij zeker stellen dat Trentino en Kedzierzyn zullen doorgaan. Dit is wel nog niet mathematisch zeker. Noliko staat immers maar 5 pt achter Kedzierzyn. (Lees verder onder de foto.)

 • Bij de vrouwen lijkt Fenerbahce van Jan De Brandt, dat op de eerste speeldag met 1-3 won in Prostejov, na een 2–3 verlies thuis tegen zowel Conegliano als Novara reeds uitgeschakeld voor de ronde met 6. Budowlani Lodz, van Kaja Grobelna, dat reeds driemaal verloor maakt geen enkele kans meer.
 • Na drie van de zes speeldagen ziet de situatie er hier als volgt uit : Poule A : 1. Alba Blaj 9pt; 2. Volero Zurich 4pt; 3. Rzeszow (H. Rousseaux) 3 pt; 4. Mulhouse (Divoux, Herbots) 2 pt

Poule B : 1. Conegliano 8p; 2. Novara & Fenerbahce 5 pt Poule C : 1. D. Kazan 9 pt; 2. Chemic Police 6pt Poule D : 1. Vakifbank Istanbul 9 pt; 2. Galatasaray Istanbul 6 pt De vier eersten en de twee beste tweedes mogen deelnemen aan de ronde met 6.

 • In de CEV Cup legde Lindemans Aalst in Innsbruck bij de Oostenrijkse vice-kampioen Aich/DOB via een 1–3 overwinning reeds de basis van zijn kwalifcatie voor de kwartfinale. Gert Van Walle met 20 op 33 in aanval en John Wendt met 11 op 15 waren hier onstuitbaar. In de terugwedstrijd volstonden voor Aalst de eerste twee sets om door te stoten naar de volgende ronde. Hier treft Aalst het Turkse Ziraat Bankasi Ankara dat Duren van Stijn D’Hulst uitschakelde. Na 3–0 winst in Ankara hadden de Turken na twee sets reeds zekerheid van deelname aan de volgende ronde. Uiteindelijk wonnen ze met 2-3
 • Bij de vrouwen staat Asterix dinsdag (19u30) voor de zware opdracht Stuttgart niet alleen met 3–0 of 3–1 te verslaan maar daarenboven nog de golden set te winnen. Na de zware nederlaag in Suttgart met setstanden 25-23, 25-14, 25-17 lijkt dit iets te hoog gegrepen.
 • In de Challenge Cup legde Par-Ky Menen via een sterke globale prestatie in Pärnu met Winkelmuller, die 22 op 38 scoorde in aanval als uitschieter, de basis van de kwalificatie voor de kwartfinale. Thuis werd de klus vlotjes geklaard. Tegenstander in de kwartfinale wordt Olympiakos Piraeus.
 • Bij de vrouwen was Charleroi thuis, zoals verwacht, kansloos tegen Bursa van Charlotte Leys. Terugmatch komende woensdag om 18u. Voor Oostende, dat na spelverdeelster Jasmien Biebauw ook libero De Tant overnam van Asterix, ziet de toekomst er rooskleuriger uit. Het Servische Obrenovac werd met 3-0 huiswaarts gestuurd. Donderdag (20u) twee sets winnen in Servië volstaat om door te stoten naar de kwartfinale.

Nieuws uit de World of Volley

 • Hamburg, dit jaar reeds van 14 tot en met 19 augustus de gast van de finale van de World Tour, kreeg de organisatie toegewezen van het WK in 2019. Dit is het twaalfde WK Beach en het zal doorgaan van 28 juni tot 7 juli 2019. Het vorige WK ging in 2017 door in Wenen.
 • Op de Olympische winterspelen in PyeonChang zal promotie gemaakt worden voor Snow Volleyball. Op 12 februari, 16u lokale tijd, zal een exhibitiewedstrijd plaats grijpen waaraan zal deelgenomen worden door de voormalige Braziliaanse toppers Giba en Emanuel evenals Vladimir Grbic, jarenlang kapitein van de Servische nationale ploeg.
 • Laura Dijkema, die op het vorig EK nog uitgeroepen werd tot beste spelverdeelster en vorig jaar met Novara de titel won in Italië, had sinds de aanvang van dit seizoen geen team meer. Sinds half januari is hierin verandering gekomen. Zij moet ervoor zorgen dat Bisonte Firenze, dat zich in de achterste regionen van A1 bevindt, verlost wordt van degradatiezorgen.
 • De Nederlander Van Garderen, vorig jaar op het WK beach nog vierde met Varenhorst, heeft er definitief voor gekozen zijn carrière verder te zetten in zaal. Met Azimut Modena van Earvin N’Gapeth staat hij voorlopig op een derde plaats in de Italiaanse A1.
 • Sada Cruzeiro won in Brazilië voor de derde maal de beker. In de finale werd Sesi Sao Paulo met 3-2 verslagen. In de competitie won Cruzeiro 12 van zijn 14 wedstrijden. Hiermee staat Cruzeiro aan de leiding met 1 pt meer als SESC Rio de Janeiro en 2 pt meer als Sesi Sao Paulo.
 • In de finale van de Italiaanse beker versloeg Perugia Civitanova met 3-1. Het einde van de wedstrijd was wel vrij bewogen want bij een 26-25 stand verdedigde de libero van Civitanova een door het blok afgeremde bal met de hand op de grond. Onder luid protest oordeelde de scheidsrechter (waarschijnlijk terecht) dat de bal de grond had geraakt.
 • Gdansk, dat in de halve finale Kedzierzyn van Sam Deroo uitschakelde, won de Poolse beker door in de finale Belchatov met 3-0 te verslaan.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV