Sam Deroo: “Wij hebben iets recht te zetten”

Dinsdagavond is Sam Deroo, de aanvoerder van de Red Dragons, opnieuw te gast bij Noliko Maaseik. Een unieke kans voor de Maaslanders om te profiteren van een mogelijk ‘dipje’ van Sams team Zakza Kedzierzyn, dat in Polen de laatste week tegen enkele onvoorziene nederlagen aankeek. “Wij hebben dus iets recht te zetten,” stelt de Waaslander echter klaar en duidelijk.

Werd de competitienederlaag tegen Rzeszow nog niet dadelijk beschouwd als een catastrofe, dan was de 1-3-nederlaag in de halve finale van de Poolse beker tegen Gdansk dat duidelijk wel.

Wij kregen inderdaad een uppercut te verwerken tegen Gdansk, dat overigens een dag later ook vlotjes de Poolse beker won,” weet Sam Deroo. “Misschien waren we iets te zeker van de zege na een eerste competitieronde, waarin alles naar wens verliep en we geen enkele keer kennis maakten met een nederlaag. We hadden alleszins gehoopt in het voorbije weekeinde met een eerste trofee naar huis te kunnen, maar dat is ons helaas niet gelukt. Dat was duidelijk een grote ontgoocheling!”

Kan Maaseik hier wellicht van profiteren?

Sam Deroo: “Ik vrees van niet. Tegen Maaseik zullen we wel opnieuw op scherp staan. Want na de verloren bekermatch overheerste wel het gevoelen bij de ganse groep dat we iets te bewijzen hebben en ik vrees dat de Limburgers daar wel eens het slachtoffer van kunnen worden.”

Heeft het ‘nieuwe’ Maaseik van dit seizoen jou kunnen verrassen in de heenmatch?

Nee, niet echt. Ik kende hun kwaliteiten immers wel. Ze verdedigen meestal wel zeer goed, maar af en toe liep het mis bij hun eigen aanvallen. En als het spannend werd, konden we in de heenmatch altijd wel dat tikkeltje méér om uiteindelijk redelijk vlot in drie sets te winnen. Maar ik weet ook bijna zeker dat het in hun eigen zaal een beetje anders kan verlopen en dat we met een kwalitatief hoger spelniveau voor de dag zullen moeten komen.”

Welke zijn de doelstellingen van Kedzierzyn voor de rest van het seizoen?

Nu we naast de beker grepen, moeten we sowieso alles zetten op een nieuwe titel in Polen en willen we zo hoog mogelijk eindigen in de Champions League. Zelf zou ik graag mikken op een plaats in de Final Four.” (Lees verder onder de foto.)

Bondscoach Vital Heynen werd de laatste maanden herhaaldelijk getipt als de nieuwe bondscoach voor de Poolse mannenploeg. Weet je daar iets meer over?

Naar het schijnt, blijven er nog drie kandidaten over: twee Polen (Koval en Gruszka) en Vital Heynen. Deze laatste wordt meestal als voornaamste kandidaat naar voren geschoven, maar het is allemaal nog niet officieel en dus wil ik daar ook niet meer over kwijt.”

In onze nieuwjaarsvraagjes liet je uitschijnen dat je deze zomer vooral wat meer tijd wilde steken in de sociale contacten met vrienden en familie. Betekent het dat je minder tijd zal overhouden voor de campagne met de Red Dragons?

Ik ben nog steeds bereid om aan volledige programma’s van de Red Dragons deel te nemen, voor zo ver mijn fysieke paraatheid dat toestaat. Ik heb trouwens gezien dat het programma deze zomer iets minder vol zit dan vorig jaar. Daardoor krijgen we b.v. in juli zeker tijd om voldoende tijd door te brengen bij de familie en de vrienden.

Los daarvan vind ik het nog steeds een schande dat wij, ondanks onze hoge ranking, naar een minderwaardige competitie werden doorverwezen en er hier klaarblijkelijk weinig gedaan werd om iets aan deze toestand aan te vechten.”

Wat zijn jouw persoonlijke sportieve ambities nog voor dit jaar?

Persoonlijk wil ik zeker de titel pakken en nog veel plezier blijven beleven aan het spelletje, zowel bij mijn club als bij de ‘draken’. Het WK staat ons ook nog te wachten in september en dat kan een belangrijke stap zijn in onze pogingen om alsnog de Olympische Spelen van 2020 in Japan te halen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Plus Liga / Kedzierzyn

Europees programma van de Belgische ploegen deze week

  • 30/01: 20u30 Maaseik – Kedzierzyn (Champions League)
  • 31/01: 20u30 Perugia – Roeselare (Champions League)
  • 31/01: 20u30 Aalst – Aich/Dob (1/8 finale CEV Cup; heen 3-1 voor Aalst)
  • 31/01: 20u00 Menen – Pärnu (1/8 finale Challenge Cup; heen: 3-1 voor Menen)