Vorige week de vrouwen Europees, deze week de mannen…

De Belgische speelsters deden het goed in de diverse Europese competities. Maar wat mogen we volgende week van onze mannenteams verwachten?

In de Champions League bij de vrouwen zorgde Britt Herbots (15p – 32%) voor dé verrassing door met Mulhouse te gaan winnen bij Volero Zürich, dat nochtans een 0-2 achterstand had opgehaald.

Coach Jan De Brandt zat twee sets dicht bij een stunt met Fenerbahce, maar moest uiteindelijk de winst met 2-3 aan de Italiaanse topploeg Novara laten. En het Vakifbank Istamboel van coach Guidetti was dan weer met 3-1 te sterk tegen GB Lodz, bij wie Kaja Grobelna wel aan 20 punten (42%) geraakte. Hélène Rousseaux scoorde 10 punten (42%) voor Rzeszov, maar haar ploeg verloor verrassend zwaar met 0-3 tegen het Roemeense Blaj.

In de CEV Cup won het Duitse nummer één Dresdner met 0-3 gemakkelijk bij het Franse Venelles. Dominika Strumilo mocht in de derde set invallen en was daarin goed voor 4 punten (80%). Als zij met haar ploeg ook de volgende ronde overleeft, komt ze wellicht terug op bezoek naar haar ex-club Asterix, als die tenminste in de volgende ronde de baas blijft over de Duitse nummer twee, Stuttgart.

In de Challenge Cup won Hermes Oostende na de 1–3 overwinning op de Azoren thuis tegen Ponta Delgada met 3–2. Het was wel even bibberen geblazen toen Hermes met 1–2 achter kwam. In de 1/8ste finale mag Oostende aantreden tegen het Servische Obrenovac uit Belgrado dat zich via een golden set tegen het andere Servische team Lajkovac met 15-13 wist te plaatsen voor de volgende ronde. Charleroi liet Barcelona thuis geen enkele set 20 punten scoren en leek af te stevenen op een vlotte kwalificatie maar een wedstrijd op verplaatsing houdt altijd een risicofactor in. Na een 2–1 achterstand kon echter met winst van de volgende twee sets de volgende ronde veilig gesteld worden tegen Bursa van Charlotte Leys, de kapitein van onze Yellow Tigers. Bursa staat in de Turkse competitie na 12 wedstrijden op een vijfde plaats.

En nu de mannen

In de CEV Cup is Posojilnica AICH/DOB, de vice-kampioen van Oostenrijk, de tegenstander van Lindemans Aalst. De Oostenrijkers werden uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en schakelden in de 1/16ste finale van de CEV Cup het Montenegrijnse Bijelo Polje uit dat evenmin de voorronde van de Champions League overleefde. Een ganse reeks buitenlanders waaronder vier Polen, een Fin, een Slovaak en een Sloveen maken deel uit van het team. Aalst begint in Innsbruck op 17 januari, terugwedstrijd in Aalst op 31/1.

In de Champions League moeten in januari zowel Knack Roeselare als Noliko Maaseik het terrein op tegen een tegenstander die kandidaat is voor de Final Four. Het Perugia van Yvan Zaytsev, de Argentijnse spelverdeler Di Cecco, de Servische opposite Atanasijevic en coach Lorenzo Bernardi, dat zijn eerste twee wedstrijden in de poule won, speelt op 16/1 in Schiervelde en op 31/1 thuis. In de Italiaanse liga A staat Perugia na 16 wedstrijden op de eerste plaats met 42pt. Civitanova staat tweede met 41 pt en Modena derde met 38 pt. De rest van de ploegen volgt op comfortabele afstand. Kedzierzyn, van Sam Deroo (die in de Poolse competitie reeds vijfmaal tot MVP van zijn team werd uitgeroepen), won eveneens zijn eerste twee wedstrijden in de poule en speelt eerst op 16/1 thuis en op 30/1 bij Noliko Maaseik. In de Poolse plus liga staat Kedzierzyn na 16 wedstrijden met 46pt ongeslagen aan de leiding. Belchatow volgt met 39pt op plaats twee.

Par-Ky Menen treft in de achtste finale van de Challenge Cup het Estse Pärnu. De Esten schakelden in de 1/16de finale het Cypriotische Pafos uit. Na 3–0 winst thuis werd in Cyprus enkel de eerste set met 28-26 verloren. Drie buitenlanders spelen in dit team uit Estland, namelijk een 1,93m grote opposite en een receptie-hoekspeler uit Litouwen, evenals een 1,98m grote middenblokker uit Letland. De gemiddelde leeftijd bedraagt 22 jaar. Trainer-coach in Pärnu is Avo Keel, een monument in Estland. Als speler werd hij twee maal uitgeroepen tot speler van het jaar en als coach werd hij zes maal uitgeroepen tot coach van het jaar. Van 2011 tot 2014 was hij trainer van het nationaal team. Het team bevat ook twee spelers uit de nationale ploeg, nl. spelverdeler Markkus Keel en middenman Tavvet Leppik. Menen speelt eerst op 16/1 in Estland en de terugwedstrijd op 31/1 in Menen.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV