Kris Vansnick: “Asterix verandert geweer niet van schouder”

Woensdag en donderdag spelen de Belgische clubteams bij de vrouwen hun terugwedstrijden in de 1/16de finales van de CEV Cup en de Challengers Cup. De overlevingskansen zijn – op basis van de resultaten in de heenmatchen – reëel en alleen bij Oudegem zullen ze zich allicht weinig illusies maken bij de verplaatsing naar Istamboel, waar ze de Turkse topclub Eczacibasi ontmoeten, die hen in Dendermonde al een fikse rammeling bezorgde.

Eigenaardig genoeg kwam kampioen en bekerwinnaar Asterix Avo Beveren dezer dagen nog het meest in het nieuws met de aanwerving van de 21-jarige Luisa Schirmer. Zij is een Amerikaanse met Duitse roots, 1m86 groot en inzetbaar als receptie-hoek of opposite. Ze heeft net haar diploma behaald als werktuigkundig ingenieur en speelde tot voor kort mee bij het team van Ohio State University, een ploeg uit de ‘Big Ten’ van het Amerikaanse collegekampioenschap.

Veranderen ze bij Asterix dan hun visie in verband met de opleiding van eigen jongere speelsters, vroegen we assistent-coach Kris Van Snick.

Wij veranderen het geweer helemaal niet van schouder,” stelt Kris meteen duidelijk. “De aanwerving is vooral bedoeld om een aantal jeugdige Belgische speelsters opnieuw op hun vertrouwde plaats in het team te laten spelen. Doordat Sarah Cools opteerde voor het beachvolley en libero Amber De Tant nog steeds niet hersteld is, moesten we een aantal aanpassingen doorvoeren. Justine D’Hondt doet het heel goed als libero, terwijl Silke Van Avermaet uitstekend functioneerde als opposite, maar eigenlijk is ze wel een middenspeelster. Daarom vonden we het nodig om de kern te verbreden.

Het is trouwens geen nieuwigheid dat Asterix aantreedt met buitenlandse speelsters. Een zevental jaren geleden hadden we nog Anne Buijs (momenteel basisspeelster bij Oranje) in de ploeg. Later waren er ook nog een Spaanse en een Nederlandse spelverdeelster aangesloten bij Asterix, maar dat is inderdaad al eventjes geleden. Luisa Schirmer, die nog niet spelgerechtigd is voor onze wedstrijd tegen de Hongaarse meisjes, is iemand die vergelijkbaar is met het niveau van onze speelsters en die dus vooral een versterking in de breedte betekent. Want de doelstellingen van Asterix zijn ook wel dat we op een zo hoog mogelijk niveau willen presteren, zoals in de Belgische als in de Europese competities.”

Mocht Asterix zich kwalificeren voor de volgende ronde, dan volgen twee wedstrijden tegen de Duitse topclub Stuttgart. Maar Kris waarschuwt voor voorbarig optimisme. “Onze Hongaarse tegenstander klopten we wel met 0-3 in de heenmatch, maar vorige vrijdag versloegen ze in de Midden-Europese competitie toch het sterke Maribor, dat de opposite van de Sloveense ploeg in de rangen heeft. Nyiregyhaza heeft zeker aanvallend talent in de ploeg, maar ik hoop dat we ze – zoals in de heenmatch – kunnen ontregelen in receptie en blok-verdediging.”

Bij winst van Hermes Oostende wacht sowieso een Servische ploeg (Zeleznicar Lajkovac of Obrenovac), terwijl Charleroi in de volgende ronde allicht uitkomt tegen het Turkse Bursa van onze landgenote Charlotte Leys.

Programma van de Belgische ploegen:

Woensdag: 17u30 Eczacibasi – Oudegem, 20u30 Asterix – Nyiregyhaza (beide CEV Cup), 20u30 Hermes Oostende – Ponta Delgado (Por) in de Challengers Cup.

Donderdag: 18u00 Barcelona – Dauphines Charleroi (Challengers Cup)

Tekst: Marcel Coppens

Foto: Asterix