“Hoe ver is het groeiproces reeds gevorderd ?”

Twee Belgische jeugdteams spelen deze week voor een plaats op het EK: de Young Yellow Tigers U17 onder leiding van Robin de Bont proberen dat te presteren in het Roemeense Ploiesti, terwijl de jongens van de Young Red Dragons U18 o.l.v. Mieke Moyaert hun kans wagen in het Duitse Kiembaum bij Berlijn. De eerste van elke poule is rechtstreeks gekwalificeerd, net als de drie beste tweedes uit acht of zeven poules. Een realistische opdracht?

Mieke Moyaert: “Nu gaat het om de knikkers”

Vorige week wonnen de jongens U18 het Wevza-achtlandentoernooi in Montpellier na een 3-1 finalewinst tegen Duitsland. “Leuk en mooi om op ons palmares te schrijven, maar voorlopig staan we nog met lege handen. Pas deze week gaat het om de knikkers, om ons te plaatsen voor het EK, waar we de kans krijgen om ons te meten met de beste teams van Europa,” klinkt het nuchter bij coach Mieke Moyaert. (Lees verder onder de foto.)

In Duitsland zijn – buiten het gastland – Oostenrijk en Estland de tegenstanders. Hoe sterk moeten die ingeschat worden? “Ik denk dat onze spelers rijp genoeg zijn om deze tegenstanders niet te onderschatten en dat ze gewoon hun job doen. Tegen Duitsland hebben we het mentale voordeel van onze toernooiwinst in Frankrijk. In de eerste set van de finale speelden zij niet met hun basisploeg, maar vanaf halfweg de tweede set tot en met de vierde set stonden hun betere spelers wél op het terrein. Ze wilden dat toernooi ook echt wel winnen. Maar met goed georganiseerd volley en dikwijls ook met een stevige opslag konden we hun weerstand breken. D’Heer is er opnieuw full-time bij, terwijl we in spelverdeler McCluskey iemand in de ploeg hebben met lef, die de ploeg energie kan geven. Maar eigenlijk is onze sterkte het feit dat we over twaalf compatibele spelers beschikken. Als er iemand al eens een mindere dag heeft, staat er een andere speler klaar om hem te vervangen zonder veel kwaliteitsverschil. Wij geloven dus in onze kansen,” beseft de coach.

Omdat er nog enkele onzekerheden zijn omtrent de samenstelling kan ze nog geen spelerskern geven.

Programma Belgen: 05/01: 17u30 Oostenrijk; 06/01: 17u30 Estland; 07/01: 20u00 Duitsland.

Robin De Bont: “Extra gemotiveerd tegen Zwitsers”

Geen selectieproblemen voor coach Robin De Bont bij de meisjes U17. “Het is alvast positief dat we iedereen fit konden houden, ook al omdat we redelijk wat geroteerd hebben.

Het resultaat op het Wevza-toernooi was natuurlijk ondergeschikt, maar we verloren slechts één keer tegen Zwitserland en ondanks drie andere zeges tegen o.a. Nederland en Frankrijk zat er niet meer in dan een vijfde plaats. Maar dat maakte dus deel uit van ons groeiproces als ploeg. Ik denk dat we met deze groep een goede ‘fond’ konden leggen. We hebben in Portugal goed kunnen werken en ik denk wel dat we in die periode een inhaalbeweging konden maken,” vindt de coach.

Naast gastland Roemenië zijn Zwitserland en Zweden de concurrenten. Hoe sterk moeten zij ingeschat worden? “Zweden is zeker de minste ploeg van het kwartet en Roemenië beschikt over een fanatiek thuispubliek. Dat wordt dus een bijkomende ervaring voor de ploeg. Dat wordt geen gemakkelijke klus want op het EK 2017 in juli verloren we er met 3-1 van. Het is dus uitkijken hoe ver we geëvolueerd zijn. We hebben recente beelden van hen bekeken. En tegen Zwitserland zal onze groep zeker extra gemotiveerd zijn, want op het Wevza-toernooi was dit zeker niet onze beste match. Zij hebben gezien dat de Zwitsers wel over enkele uitstekende speelsters beschikken en op de leeftijd van 16, 17 jaar kunnen de prestaties soms wisselvallig zijn. Wij staan dus scherp om ons te kwalificeren,” weet Robin De Bont.

Programma Belgen: 05/01: 15u Zwitserland; 06/01: 15u Zweden; 07/01: 17u30 Roemenië.

Speelsters: Gitte Cools, Dauke Vreys, Lena Versteynen, Seurinck, Anouck Van Bouwel, Bente Deckers, Caitlin Van de Perre, Van Elsen, Marie Lambrix, Marie Abrassart, Laura Meynckens, Pauline Martin.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: BOIC/ WEVZA