Broers N’Gapeth terug na enkele dagen in staking

Twee dagen na de schitterende uitoverwinning in Perugia vertelden de gebroeders N’Gapeth, die bij de aanvang van het seizoen hun contract hadden verlengd tot 2020, aan hun trainer Stoytchev dat ze niet langer voor Modena wensten te spelen. Ze verschenen enkele dagen niet meer op de training en Modena verloor enkele dagen later thuis tegen Padova met 1-3. (Lees verder onder de foto.)

De harde aanpak van de Bulgaarse trainer zou één van de redenen zijn. Na bemiddeling van het bestuur en een goed gesprek tussen Stoychev en de beide broers zijn de plooien ondertussen gladgestreken en hebben de broers zich bereid verklaard om opnieuw de kleuren van Modena te verdedigen.

Bekernieuws uit Europa

  • Jan De Brandt verloor met Fenerbahce de halve finale van de Turkse beker met 3-1 tegen Vakifbank. In de finale versloeg het team van Guidetti Eczacibasi met 3-0. MVP en tevens topscoorster in deze finale was Zhu Ting met 24 pt. De Nederlandse international Sloetjes scoorde 16 pt. Bij Eczacibasi was Boskovic topscoorster met 21 pt.
  • In Duitsland speelt Vital Heyen op 4 maart in Mannheim met Friedrichshaven de finale tegen Buhl. Bij de vrouwen wordt de finale gespeeld tussen het Dresdner SC van Dominika Strumilo en Wiesbaden.
  • In Rusland won Dinamo Kazan bij de vrouwen zijn vierde beker. In de finale werd Krasnoyarsk met 3-0 verslagen.

Zenit Kazan outstanding in WK clubs voor mannen

In dit toernooi dat doorging in Polen met acht teams stak Kazan kop en schouders boven iedereen uit en veroverde de titel zonder setverlies. In de poules kregen we volgende eindrangschikking :

Poule A: 1. Civitanova 8pt 2. Sada Cruzeiro 6pt; 3. Kedzierzyn 3pt; 4. Sarmaye Bank 1pt

Poule B: 1. Z. Kazan 9pt 2. Belchatow 6pt 3. Shangai 2pt 4. Bolivar 1p

(Lees verder onder de foto.)

Sam Deroo slaagde er met Kedzierzyn niet in de halve finale te bereiken. In de eerste wedstrijd tegen het Iraanse Sarmaye Bank kon wel een 2-0 achterstand goedgemaakt worden waarbij set vier en vijf met 31-29 en 17-15 gewonnen werden. Tegen Civitanova werd de beslissende vijfde set met 18-16 verloren maar tegen Sada Cruzeiro ging Kedzierzyn met 3-0 ten onder.

In de halve finale nam Civitanova vlot met 3-0 de maat van Belchatow en deed Kazan hetzelfde met het Braziliaanse Sada Cruzeiro.

Nieuws van FIVB

  • De volgende twee edities van het WK clubs voor vrouwen grijpen de volgende twee jaar plaats in China en wel in de provincie Zhejiang.
  • In 2018 zullen vier vijfsterrentoernooien plaats grijpen in het beachvolleybal. De major series gaan door van 27 februari tot 3 maart in Fort Lauderdale (USA), van 10 juli tot 15 juli in Gstaad (SUI) en van 31 juli tot 5 augustus in Wenen (AUT). De finale van de World Tour zal zoals vorig jaar doorgaan in Hamburg van 14 tot 18 augustus. Er zal opnieuw 800 000 USdollar te verdelen zijn onder de deelnemers.

Laatste resultaten van de Belgen in het buitenland

  • In Polen droeg Sam Deroo (13p – 44%) bij tot de 3-1 winst van Kedzierzyn tegen rechtstreeks concurrent Belchatov, dat hierdoor op een achterstand van zeven punten volgt op de ploeg van Sam. Kedzierzyn boekte trouwens zijn 15de winst op 15 wedstrijden. Met Olsztyn, dat nochtans gestart was met een 4 op 5, gaat het minder goed. In de laatste match van het jaar verloor de ploeg van Tomas Rousseaux (9p – 39%) ook nog met 3-1 tegen Bedzin: een 3 op 8 dus in de laatste acht matchen. (Lees verder onder de foto.)

  • In Iran haalde Simon Van de Voorde met Paykan Teheran de tweede plaats na een 3-2 thuiszege tegen Varamin Shahrdari, maar de ontnuchtering volgde na 0-3 verlies tegen leider Sarmayeh Bank, dat daardoor 11 punten voorsprong telt op de naaste achtervolgers. Paykan werd opnieuw derde in het klassement.
  • In Duitsland ontmoeten RheinMain en Friedrichshafen mekaar begin januari 2018. Met drie wedstrijden meer gespeeld, komt Düren (met Strijn D’Hulst) toch op een knappe tweede plaats na 3-2 winst tegen Herrsching.
  • In Italië pakte Milano (Kevin Klinkenberg 4p – 25%) een puntje van Trentino en staat nu op de vijfde plaats. Minder goed vergaat het Valentia met een 12de plaats na 3-1 verlies bij Civitanova (François Lecat 6p – 50% en Pieter Verhees 8p – 67%).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB / CEV / Plus Liga