“Trip naar Azoren belangrijk voor teambuilding”

Terwijl Charleroi donderdagavond in de 1/16de finales van de Europese Challenge Cup de vrouwen van Barça Barcelona ontvangt, zijn hun collega’s van Hermes Oostende via Lissabon vertrokken naar de Azoren. Met enige vertraging wegens de weersomstandigheden, maar ze geraakten op deze eilandengroep, waar ze Ponta Delgada als tegenstander krijgen. Lise De Valkeneer ziet het wel zitten, al is de uitslag niet het super belangrijkste.

Vorige zaterdag verloren we nipt met 2-3 in eigen zaal van Oudegem. We konden nog wel een 0-2 en 1-6 achterstand in de derde set recht zetten, maar op bepaalde momenten valt dan om onbegrijpelijke redenen de motor stil in onze ploeg. Dat overkwam ons ook in de tiebreak, zodat we twee puntjes te kort kwamen voor winst. Daarom is het misschien goed dat we drie dagen samen zijn, een beetje vitamine-D opslaan bij de lekkere temperaturen die ze voorspellen op de Azoren, al zal het fysieke aspect wel meespelen, want we vertrokken dinsdag heel vroeg en we komen donderdag pas laat terug. Maar drie dagen samen zijn met de ploeggenoten is toch vooral een stukje teambuilding. Zeker met het oog op de halve finale van de Belgische beker komende zaterdag tegen Asterix,” weet Lise De Valkeneer. (Lees verder onder de foto.)

De 27-jarige lerares van het tweede leerjaar maakte in de voorbije transferperiode een tikkeltje onverwachts de overstap van VDK Gent naar Hermes Oostende. De Poperingse woont momenteel in Aalst, werkt in het Gentse en heeft er acht jaren VDK Gent opzitten. Een stuk van het meubilair, dachten velen. Niet dus.

Ik denk dat velen die redenering volgden, maar ik had nood aan verandering. Pas op, ik heb een erg mooie tijd beleefd bij VDK Gent, Champions League gespeeld en vooral een ganse reeks tweede plaatsen verzameld (lacht), omdat we steeds Asterix op onze weg tegen kwamen. Weet je dat ik nog gestart ben bij Kieldrecht als libero, toen Griet Van Vaerenbergh geblesseerd was,” grijnst receptie-hoekspeelster Ilse De Valkeneer.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel zou weg gaan bij VDK Gent. Ik heb eerst nog alles gefocust op de bekerfinale in het Sportpaleis tegen Asterix en drie weken later heb ik beslist om de overstap te wagen na enkele gesprekken met de mensen van Hermes Oostende. Het feit dat ik daar maar drie keer moet gaan trainen in plaats van vijf keer, gaf de doorslag. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ook Lendelede interesse betoonde, maar die ploeg was op dat moment nog helemaal niet zeker dat ze wel in de hoogste afdeling zou spelen.” (Lees verder onder de foto.)

Hoe schat ze de kansen van haar ‘nieuwe’ ploeg in tegen Ponta Delgada en tegen Asterix?

We bekijken het vooral match per match. We krijgen pas op de Azoren videobeelden van onze tegenstander. De helft van de Portugese ploeg bestaat uit Braziliaanse meisjes, maar ik denk dat we wel kwalificatiekansen hebben als we zelf ons niveau kunnen halen. Bovendien kunnen we in de terugmatch na Nieuwjaar voor eigen publiek nog eventueel één en ander recht zetten. En wat de Belgische beker betreft: ik denk dat Asterix wel start als favoriet, maar hun verlies vorige zaterdag tegen Michelbeke toont aan dat er dit seizoen geen enkele ploeg sowieso bij voorbaat gewonnen is. Wij geloven in onze kansen.”

Programma Hermes Oostende: woensdag 13/12: 21u30 Ponta Delgada – Oostende; zaterdag 16/12: 20u30 Oostende – Asterix; zaterdag 23/12: 20u30 Asterix – Oostende.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke