“Maar eerst goed niveau halen tegen Turkse topploeg”

Woensdagavond zijn de twee finalisten voor de Belgische beker bij de mannen gekend, maar op hetzelfde moment ontvangt Oudegem bij de vrouwen de Turkse topploeg Eczacibasi, vorig jaar nog wereldkampioen als clubteam. En pas komend weekeinde spelen de vrouwen de heenmatch van de halve finale in de Beker van België met ene VDK Gent – Oudegem op het programma. “Een heel belangrijke week voor onze club,” beseft ook spelverdeelster Elise van Sas. “Maar ik denk dat we ons qua resultaat op VDK Gent moeten focussen.”

De 20-jarige Kempense van 1m88 lijkt voorbestemd om stilaan een vaste plaats te veroveren in de selectie van de Yellow Tigers. Met volleyballen begon ze in Turnhout. Ze werd gedetecteerd om vier jaar les te volgen in de Topsportschool, wat ze twee jaar combineerde met veel leergeld betalen bij Kieldrecht. Nadien kreeg ze de raad om een ploeg te zoeken waar ze veel spelervaring kon opdoen. Dat werd één jaartje Oostende en nu al een tweede jaar bij Oudegem, wat ze allemaal ook nog uitstekend combineert met studies voor bio-ingenieur aan de Universiteit Gent. “Evi Van Acker (zeilen), Valérie Courtois (volley) en Kimberly Buys (zwemmen) deden dat b.v. ook en ze werden alle drie Master in deze discipline,” kent Elise haar sport- en studiegeschiedenis. Zelf hoopt ze dit schooljaar haar Bachelor te halen.

Turkse topploeg

Maar eerst hebben Elise en haar Oudegemse ploegmaats andere katjes te geselen. “Eczacibasi is allicht een club van een ander niveau dan wij. Dat we de volgende ronde kunnen halen, lijkt dan ook een utopie. Maar tegen zulke ploeg kunnen we allicht veel leren en voor ons is het een eer om tegen zulke sterke tegenstander te mogen uitkomen. We willen natuurlijk ook niet compleet afgaan voor eigen publiek en we zullen trachten ons beste niveau te halen en dan zien we wel of er misschien onverhoopte setwinst inzit. Bij onze sterkste punten in eigen zaal horen ongetwijfeld onze supporters, hoewel er van thuisvoordeel niet veel sprake zal zijn. Wij spelen nl. in Sint-Gillis Dendermonde omdat onze zaal niet aan de Europese vereisten beantwoordt en we trainen er dus even veel keer in als Eczacibasi.” (Lees verder onder de foto.)

Al vindt Elise dat zeker niet het ergste. “We moeten gewoon verder kijken naar hetgeen nadien komt, nl. de bekermatch tegen VDK Gent komende zondag. We willen tegen hen al een goede uitgangspositie halen om mogelijk nog eens deel te nemen aan de bekerfinale. Eén keer slaagde Oudegem erin die beker zelfs te winnen, maar dat was nog voor ik bij de Oost-Vlamingen aangesloten was. In de competitie wonnen we thuis met 3-2 van VDK Gent, maar de uitslag geeft wel aan hoe dicht beide ploegen kwalitatief bij mekaar staan.”

Belgische competitie

De strijd om de bekerfinale en om een plaats te halen in de play-offs is nog lang niet gestreden, stelt Elise van Sas vast. “Door het algemeen forfait van Barbar Elsene valt de strijd om het behoud weg en krijgen we er een extra-vrij weekeinde bij. Maar wie zal de play-offs spelen? In de andere halve finale van de beker krijgen we Hermes Oostende – Asterix. Normaal gezien moeten de kampioenen en bekerwinnaars uit Beveren die finale wel halen, maar tegen Michelbeke bleken ze toch kwetsbaar en leden ze hun eerste nederlaag van het seizoen. Ik denk bijgevolg dat ook de strijd om de bekerwinst bijzonder spannend kan worden. Asterix moet nog altijd drie basisspeelsters vervangen en als er wellicht één seizoen is dat ze te kloppen zijn, dan zou het wel eens dit seizoen kunnen zijn. In de vorige play-offs was het verschil tussen Oudegem en Asterix al bijzonder klein. Misschien is het verschil intussen nog kleiner geworden,” hoopt de ranke Oudergemse spelverdeelster.

Vond ze het niet erg dat ze bij Kieldrecht moest vertrekken en bleef ze nog met een wrang gevoel achter? “Helemaal niet. De hele zaak werd uitgepraat met de coachesstaff van Asterix en vermits Jasmien Biebauw nog voor een aantal jaren vaste waarde was, kon ik inderdaad beter naar een andere club uitkijken. Hermes Oostende was niet slecht, maar ik voelde dat ik – als ik mijn niveau nog wilde verbeteren – ik meer trainingsuren nodig had. Bij Oudegem komen we aan ongeveer 20 uren training per week. Daar komt bij dat ik van een specialist als Julien Van de Vijver heel goede, individuele trainingen mee krijg. Ik voel ook nog de concurrentie van Lara Nagels in de rug en dat is goed om scherp te blijven. Ik voel me bij Oudegem ook heel goed thuis: zulk familiaal bestuur, dat zich inspant om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Zij beschouwen ons echt als hun kinderen.” (Lees verder onder de foto.)

Internationaal

Elise heeft in de voorbije zomer al enkele keren kunnen proeven van de sfeer bij de Yellow Tigers. Heeft ze ook internationale ambities? “Laat me eerst zeggen dat de matchen met de nationale vrouwenploeg me uitstekend zijn meegevallen en dat ik vanaf de eerste trainingen zeer goed aanvaard werd door de andere speelsters. Het zou natuurlijk wel mooi zijn, mocht ik voor de volgende campagne opnieuw opgeroepen worden. Frauke Dirickx is altijd mijn grote voorbeeld geweest en in haar voetspoor treden, zou een droom zijn die werkelijkheid wordt. Of ik daarvoor in de toekomst naar het buitenland moet? Ik heb daar nog niet bij stil gestaan. Mocht dat met mijn studies te combineren zijn, dan wil ik dat zeker wel eens proberen. Maar ik weet ook dat ik nog op verschillende punten moet verbeteren: mijn snelheid kan nog beter, ik ben niet het natuurtalent qua verdediging, maar dat kan je wel leren, denk ik. Daarnaast is mijn gestalte natuurlijk een pluspunt als spelverdeelster. Ach, beetje bij beetje. We zien wel waar het naartoe gaat.”

Programma Oudegem: woensdag 13/12 (20u30 – 1/16de finale CEV Cup): Oudegem – Eczacibasi; zondag 17/12: BvB heen (18u VDK Gent – Oudegem); zaterdag 23/12: BvB (1/2 finale terug) 20u Oudegem – VDK Gent.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke, VC Oudegem