Kris Vansnick: “Ideale voorbereiding voor halve finale beker”

Asterix Beveren Avo staat maandag 11 december voor een verre trip in het kader van de CEV-beker. Eerst een vliegtuigreis naar Boedapest en dan een busreis van zo’n 245km naar Nyiregyhaza, een stadje ten oosten van de Hongaarse hoofdstad en in het bezit van één van de vier fabrieken van het Lego-concern. Maar dat betekent geenszins dat de tegenstander als Lego-blokjes kan weg gekegeld worden. Integendeel, weet assistent-coach Kris Van Snick, die de Hongaarse ploeg intussen vijf keer op video kon ontleden.

Hun fysiek sterke Venezolaanse opposite is aanvallend behoorlijk goed. Verder valt vooral de 1m90 grote Servische middenspeelster op, net als haar landgenote, die receptie-hoek is. De spelverdeelster is een Hongaars meisje. Als ik hun commentaren goed begrepen heb, kijken ze uit naar de match tegen ons en geven ze zichzelf wel kansen om zich verder te kwalificeren. Ze staan bovenaan in de Hongaarse competitie en ze hebben zeker een stap vooruitgezet tegenover vorig seizoen. Het feit dat ze zes buitenlandse speelsters kunnen aantrekken, wijst er toch wel op dat ze een haast professioneel kader moeten bezitten en degelijk kunnen trainen in de vrij grote sporthal. Al blijft het natuurlijk een heenmatch en zal alles allicht beslist worden tijdens de terugmatch op 10 januari in Beveren,” analyseert Kris de situatie.

Het lijkt er wel op dat Asterix stilaan op kruissnelheid gekomen is na een aarzelende start?

Dat is ook zo. Tijdens de Supercup – onze eerste match van dit seizoen – liep het nog echt niet goed, maar we hebben intussen ons spelsysteem aangepast. Zo lang onze receptie standhoudt – en dat gebeurt de laatste maand steeds beter en beter – kunnen wij zeker onze streng trekken. Al blijft er ook het feit dat wij tegenover vorig seizoen drie wijzigingen moesten doorvoeren in het basisteam. Het blijft dan inderdaad ook een jonge ploeg zonder heel veel ervaring, die misschien nog niet altijd even stabiel is. Dat bleek zaterdagavond nog tegen Michelbeke, met onze eerste nederlaag van het seizoen tot gevolg. Al kwam dat natuurlijk ook wel door de blessure van onze libero Amber De Tant en we ook daar naar wisselmogelijkheden moesten uitkijken. Maar we wonnen voordien toch met 3-2 tegen VDK Gent en tegen Oudegem konden we een 0-2 achterstand ombuigen in een 3-2 winst. Belgisch staan we nog wel sterk.” (Lees verder onder de foto.)

Jullie spelen eind deze week ook de heenmatch om de halve finale van de Beker van België tegen Hermes Oostende, dat ook Europees op verplaatsing moet.

Precies daarom vind ik dat onze verplaatsing naar Hongarije op het juiste moment komt. Drie dagen samen zijn, kan de teamgeest versterken en dat vormt dus de ideale voorbereiding op de bekerwedstrijd tegen Oostende, die we toch nog belangrijker vinden dan de CEV-Cup. Wij gaan allicht een stukje vriesweer tegemoet in Hongarije, terwijl Oostende naar de Azoren vliegt, waar het rond deze tijd nog wel 25° kan zijn. Maar ik denk niet dat de verplaatsingen van beide ploegen van invloed kunnen zijn voor de bekermatch, die ze allebei als hoogtepunten van het seizoen hebben aangestipt en waarvoor iedereen uiterst gemotiveerd zal zijn. Hermes blijft ook een moeilijke tegenstander, die met Coolman en De Valkeneer twee spelbepalende figuren in de rangen telt. Maar we moeten natuurlijk vooral naar onszelf kijken en trachten zo goed mogelijk voor de dag te komen.”

Wie wordt de volgende tegenstander in beide bekers?

Haha. Strikvraag. In de CEV-Cup moeten we uitkomen tegen de winnaar van Olomouc tegen Stuttgart. Als we zelf van de Hongaarse ploeg winnen, dan wordt het vermoedelijk een wedstrijd in de volgende ronde tegen Stuttgart, momenteel het nummer twee in de Duitse competitie na Schwerin. Een heel goede ploeg.

En wat de Belgische beker betreft, willen we natuurlijk opnieuw de finale bereiken, maar Hermes Oostende doet nog steeds mee voor een plaats in de play-offs. Het wordt daar drummen om een goede uitgangspositie te verwerven. Alleen Charleroi valt voorlopig een beetje tegen, maar ik denk dat zij nog fors kunnen verbeteren en in de tweede ronde de rol van scherprechter kunnen spelen. Europees moeten zij trouwens tegen Barcelona nog wel een ronde verder geraken.”

Programma: 12/12: Nyiregyhaza – Asterix (18u); 10/01/2018: terugmatch in Beveren (20u30)

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke, CEV