Johan Devoghel: “Vechtlust en inzet zijn oké. Nu nog de afwerking”

Deze week gaan Lindemans Aalst en trainer-coach Johan Devoghel met ambitie van start in de Europese CEV Cup. Op papier zijn de zestiende finales tegen het Nederlandse Draisma Dynamo Apeldoorn geen overkomelijke hindernis. “Noliko Maaseik wipte Lycurgus Groningen, dan moeten wij ook onze noorderbuur DDA kunnen uitschakelen”, blikt Devoghel optimistisch vooruit. “Mijn team is elke week snediger aan het draaien. Ik ben niet bijgelovig: ik wil van mijn dertiende Europese campagne iets moois maken.”

Devoghel is geen groentje in de business van het Europese volley. “Ik was zes jaar assistent bij het toenmalige Asse-Lennik, dan twee jaar actief bij Par-ky Menen. Vervolgens keerde ik terug naar mijn streek. Dit is mijn vijfde seizoen bij Lindemans. (lacht) Je kan niet stellen, dat ik geen Europese ervaring heb.”

Keemink tegen ex-club

De play-off 12 van de CL in 2015-2016 was een mijlpaal. “We kruisten het Italiaanse Trentino op onze weg. Ook de halve finale van de CEV Cup in 2014-2015 tegen Dynamo Moskou blijft een geweldige ervaring. Dit seizoen tracht ik ver te komen. De eerste uitdaging is alleszins speciaal: Apeldoorn is de ex-club van onze nieuwe passeur Wessel Keemink. Die stak twee maanden in de lappenmand, maar hij stelt zich beschikbaar.”(Lees verder onder de foto.)

Ook Frank Depestele groeit naar zijn topvorm. Devoghel: “Frank heeft wegens een kuitblessure bijna de hele voorbereiding gemist. Bovendien: het vergt tijd om negen nieuwkomers in te passen. Voeg daarbij de blessure van Martijn Colson (enkel) en de knieperikelen (kraakbeen) van andere middenman Ivan Mihalj. Dan begrijp je dat het moeilijk was om de trein op de sporen te krijgen. Zo werd de beker tegen Zoersel een fiasco. Apeldoorn overkwam in de cup tegen Sliedrecht een gelijkaardige ‘exit’. Maar we zijn op de goede weg. Ik prijs onze jonge middenman Laszlo De Paepe, die zich op korte tijd uitstekend heeft ingepast.”

‘Warmste Week’

Apeldoorn klopte Ferizaj uit Kosovo (dubbele 3-0), maar dat is geen referentie. “Toch hebben de Gelderlanders goeie spelers. Tegen Ewoud Gommans (onzeker, schouderblessure, ex-Sète) speelden we al vorig jaar. Ook Nico Manenschijn en Renzo Veschueren zijn klinkende namen. Vergeet niet de kwaliteit van spelverdeler Bart Van Garderen. Draisma Dynamo dwong Groningen tot vijf sets en speelde zo zijn vijfde tiebreak. Dit wordt geen niemendalletje.”

Lindemans rijdt woensdag 6 december met busjes naar de Veluwe in Gelderland. “Door het vroege uur keren we na afloop meteen terug. Er wacht ons nog een stevig decemberprogramma. Met VDK Gent, Waremme, de Europese return en als ‘top’ het bezoek van Knack Roeselare. Die laatste ‘clash’ past in het kader van ‘De Warmste Week’. Lindemans bouwt er iets speciaals rond.” (Lees verder onder de foto.)

Johan Devoghel heeft een belangrijke hint. “Mijn mannen creëren kansen. Het afmaken ontbreekt soms nog. Zoals in Menen, waar 2-3 had gekund. Maar helaas. De vechtlust is oké, ook de inzet op training. Ik wil vooruit: Aich/Dob (Oostenrijk) of Polje (Montenegro) wordt zo onze CEV-tegenstander in de achtste finales.”

Programma CEV Cup 1/16de finales: heen: Draisma Dynamo Apeldoorn (Ned)-Lindemans Aalst, do 7/12 om 19u00. Return: Lindemans Aalst-Draisma Dynamo Apeldoorn (Ned): woe 20/12 om 20u30.

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke