“Champions League is thermometer voor kwaliteit”

Mijn zesde en laatste seizoen bij Knack Roeselare moet een voltreffer worden”, zo pept trainer-coach Emile Rousseaux zich op voor zijn voorlopig laatste Champions League. “We hebben altijd moeilijk geloot. Toch haalde ik altijd de tweede ronde. Ik twijfel niet, dat Knack opnieuw enkele verrassende prestaties uit de mouw zal schudden. Veel klagen, is niet aan mij besteed. De Champions League is altijd zwaar. Met dit keer Fenerbahçe, Civitanova en Perugia. Aan de andere kant zeg ik ook: heerlijk, zo’n lottrekking. We organiseren drie topaffiches in eigen huis. Zeg nu zelf: welke speler wil zich niet toetsen aan Italiaanse topteams als Civitanova en Perugia.”

Laat ons eerst focussen op Fenerbahçe en pas daarna verder kijken. Een puike start is niet onbelangrijk”, beseft Rousseaux. “Ik ken de Turkse spelers: stuk voor stuk stevige internationals. Turkije kent een grotere inbreng van betere buitenlanders. Zoals Gladyr en Quesque bij Fener. Hun competitie is de laatste jaren geëvolueerd. Duidelijk door stijgende budgetten. Ik durf hopen op een gunstige start. Een ‘slechte dag’ wordt meteen afgestraft. Ook een ‘average’-dag, een ‘gemiddelde dag’, zal voor ons niet volstaan. Top zijn, zo luidt mijn boodschap.”

Emile Rousseaux vervolgt: “Eerste winst wordt het fundament voor een mooie campagne. Ik wil wel rekenen op spelverdeler Trinidad De Haro. Hij kampt met een virale infectie. Ook heb ik een Pieter Coolman nodig. Tactisch onmisbaar in onze opstelling. En ik gok op hoofdaanvaller Hendrik Tuerlinckx in zijn volle glorie. We hebben hem lang moeten missen. Die periode van pech mag stilaan ophouden. In de CL mag niets tegenzitten.”


CL als thermometer

Je gaat geen enkele uitdaging uit de weg? “Neen, ik bekijk de sport altijd positief. Ondanks de bescheiden budgetten in ons land. De CL blijft voor mij de perfecte thermometer voor meting van de Belgische kwaliteit. Wat doen we goed? Wat marcheert minder goed? Wat kan beter? Veel spelers in ons land beheersen bijvoorbeeld uitstekend één facet van het spel, maar die buitenlandse vedetten zijn completer. Wat kunnen wij opsteken van Juantorena, Zaytsev of Atanasijevic: kleppers van olympisch niveau en dus pure wereldklasse?”(Lees verder onder de foto.)

Jij belooft de supporters drie spetters in eigen huis. “Jazeker. Of we de derde plaats kunnen pakken, weet ik niet. Maar ik heb één grote wens: ik wil bij Knack een afscheid in schoonheid. Mijn team eist zijn rol op in het CL-spektakel. En mochten Civitanova en Perugia zich aandienen in een kwalitatief mindere opstelling, dan vergroten onze kansen. Maar natuurlijk: het zijn de beste twee teams van Italië. Ik ben heel benieuwd wat het wordt.”

Naar Toulouse in 2018

Na het seizoen ga je aan de slag bij de Franse federatie? “Ja, dat is de optie. Nog niets is getekend, dat klopt. Maar volgens de verwachte timing, ligt het contract klaar voor ondertekening in januari. Ik word verantwoordelijk voor het ‘project damesvolley’. Ik ga het vrouwenvolley (re-)organiseren en structureren, ook het niveau optrekken, met als doel de O.S. 2024 in eigen land in Parijs. Frankrijk heeft nu tien ‘Vilvoordes’, tien volleybalscholen dus. Met de hoofdzetel in Toulouse. Van daaruit bepaal ik de strategie. Het is allemaal leuke toekomstmuziek. Eerst wil ik met Knack nieuwe hoogdagen beleven.”

 

Programma CL poule A: Fenerbahçe Istanbul (Tur)-Knack Roeselare, do 7 december, 16 uur Belgische tijd.

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke