“Geen enkele Brit die dit kan zeggen”

Noliko Maaseik is de eerste van vier Belgische ploegen, die deze week dinsdag (5/12) van start gaat in de Europese bekers. De Maaslanders openen de strijd in hun zeventiende Champions League op rij thuis tegen het Italiaanse Trentino Diatec. Nadien volgen het Turkse Arkas Izmir en het Poolse Zaksa Kedzierzyn-Kozle van Red Dragon Sam Deroo.

Onze poule E lijkt minder lastig dan poule A van Knack Roeselare. Onze loting had erger gekund, met trips naar Moskou of Novosibirsk in het slechtste geval. Maar niettemin zit Noliko ook in een zware groep. We droomden, wellicht net als onze West-Vlaamse vrienden, van Finse of Griekse tegenstanders. Iets gemakkelijker om play-off 12 te bereiken. Anderzijds: onze fans zien krachtige topteams aan het werk in de Steengoed Arena.”

De Brit Joel Banks was afgelopen seizoen de assistent van de Argentijn Daniel Castellani. Na het vertrek van de Zuid-Amerikaan naar een club in Brazilië mocht Joel een plaatsje opschuiven in de pikorde. Hij wordt in de Maasstad op de handen gedragen. Banks is de rust in persoon en door de wol geverfd. Met Groot-Brittannië stond hij als assistent-trainer van de Nederlander Harry Brokking op de Olympische Spelen in Londen 2012. En Banks coachte het Nederlandse Orion Doetinchem prima in de Challenge Cup. “We speelden tegen het Estse Tallinn en hun middenman Timo Tammemaa. Toeval van het lot: Timo is dit seizoen naar Maaseik gekomen. Ik speelde met Orion tegen het Poolse Czestochowa en een Finse club.”

Vuurdoop als headcoach

Joel Banks: “Ik wil graag iets speciaals vertellen. Ik ben er best trots op. Ik beleef deze week bij Noliko mijn vuurdoop als headcoach van een team in de Champions League. Trentino is werkelijk mijn eerste CL-job als hoofdtrainer. Wat een uitdaging. Ik ben pas 42 jaar jong, dit is redelijk uniek. Of niet soms? Stof voor de Engelse media.”

De laatste verplaatsing in de EuroMillions Volley League naar Haasrode Leuven VHL leverde 1-3 winst op. Maaseik laat de laatste weken geen steek meer vallen na een moeizame aanvang. “We hadden in Haasrode lichtjes problemen met de opslagen van Simon Peeters. Maar in het slot (13-25) wonnen we afgetekend. We hebben weinig energie verspeeld.”

Banks: “Ik liet Sebastian Gevert opdraven in plaats van Jolan Cox. Ook Nicholas Bruno gunde ik rust. Ik denk dat we klaar zijn. Maar de Belgische League is niet te vergelijken met de Italiaanse A 1. Het is het verhaal van altijd, van hogere budgetten en betere spelers, dus de story van een hoger kwalitatief niveau. Het gaat in de A 1 sneller, hoger en harder. Daar kan je niet naast kijken. Met heel veel power in opslag en aanval. De Italianen verstaan bovendien beter de kunst om moeilijke situaties op te lossen. Op dat aspect focus ik veel tijdens de training: op meer ‘probleemoplossend’ denken en hoe reageren, zeker bij hoge ballen.” (Lees verder onder de foto.)

Grondig gescout

“Toch gaat iedereen er vol tegenaan, daar ga ik van uit”, zegt Banks. “Ik ben nooit de man geweest, die ergens aan begint in het wilde weg. We vechten voor een goed resultaat. Omdat Trentino niet vlotjes piekt dit seizoen – geparkeerd in de middenmoot van de Serie A 1 – hoop ik elk kansje te benutten tegen de jonge spelverdeler Giannelli (zilveren medaille in Rio 2016), hoekaanvallers Lanza en Hoag en de Braziliaanse middenman Eder. Ik zal hun laatste wedstrijd van zondag tegen Modena van nabij scouten. Zéér grondig.”

Programma match 1 in CL : Noliko Maaseik-Trentino Diatec (Ita), di 5 december om 20.30 uur.

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke