Belgische mannenploegen gaan deze week Europees

Deze week beginnen de Belgische topploegen bij de mannen aan hun Europese campagne. Hoe sterk zijn de tegenstanders? Zowel Noliko Maaseik als Knack Roeselare worden in de Champions League geconfronteerd met tegenstanders die hun strepen al verdiend hebben in Europa.

Maaseik wordt in de poule geconfronteerd met Arkas Izmir, Kedzierzyn-Közle en Trentino. Het Turkse Izmir is een gestalterijke ploeg waar de 1,99m grote Servische spelverdeler Nikola Jovovic meestal de kleinste speler is van de basiszes. Opposite is de 2,07m grote Cubaan Sanchez Bozhulev. De 2,07m grote Duitser Christian Fromm speelt er receptie-hoek. Vermeldenswaard is dat de 38 jarige Braziliaan Pereira Bravo, die van 2002 tot 2004 bij Maaseik speelde, eveneens deel uitmaakt van het team.

Kedzierzyn-Közle staat ongeslagen aan de leiding van de Poolse Plus Liga. Sterspelers zijn onze eigen Sam Deroo en Benjamin Toniutti, de spelverdeler van het Franse nationale team. De Amerikaan Maurice Armando Torres is de opposite. Libero is de Poolse international Pawel Zatorski.

Trentino, het voormalig team van Simon Van de Voorde, kende een zwakke start in de competitie met vijf nederlagen in zeven wedstrijden. De laatste tijd blijkt er echter een kentering opgetreden te zijn en heeft Trentino nu 12 punten na 9 wedstrijden. Met de Serviër Uros Kovacevic en de Canadees Nicolas Hoag beschikt het team over twee gereputeerde receptie-hoek spelers. Voeg daarbij Luca Vettori, de opposite en Simone Gianelli de spelverdeler van de Italiaanse ploeg en er staat genoeg talent op het veld om iedereen het vuur aan de schenen te leggen. Noliko begint dinsdag 5/12 thuis tegen Trentino.

De tegenstanders van Roeselare zijn Perugia, Civitanova en Fenerbahce. Na 9 wedstrijden in Liga A staan Perugia en Civitanova met 24pt gezamenlijk aan de leiding. Civitanova won wel op de negende speeldag de onderlinge ontmoeting met 3 – 0.(Lees verder onder de foto.)

Bij Civitanova zijn de topspelers de 2,06m grote Bulgaarse opposite Tsvetan Sokolov, de genaturaliseerde Cubaan Osmany Juantorena en de Amerikaanse receptie-hoek Sander Taylor.

Bij Perugia zijn de receptie-hoek spelers good old Yvan Zaytsev en de 2,05m grote Amerikaan Aaron Russell, opposite is de Serviër Atanasijevic, de Argentijn Luca De Cecco is de spelverdeler en de Serviër Marko Podrascanin speelt in het midden. Fenerbahce speelt slechts met drie buitenlanders, namelijk de 2,05m grote Sloveen Alen Sket en de 2,03m Fransman Guillaune Quesque als receptie-hoek en de 2,02m grote Gladyr Jurii uit Ukraïne in het midden.

In de Challenge Cup treft Par-Ky Menen met het Zwitserse Volley Schönenwerd zeker een haalbare kaart. Het Zwitserse team staat in de competitie op een zesde plaats en won 5 van zijn 10 gespeelde wedstrijden. Er spelen drie buitenlanders in het team namelijk de Est Kollo Isko als receptie–hoek, de 2,04m grote Spanjaard Rocamora Blazquez als opposite en de Nederlandse middenblokker Fabian Plak. Trainer is Rainer Vassiljev, de assistent-coach van het nationale team van Estland. Menen speelt eerst in Zwitserland op 7/12. (Lees verder onder de foto.)

In de CEV Cup moet Lindemans Aalst het opnemen tegen het Nederlandse Draisma Dynamo Apeldoorn. Dit team presteert vrij onregelmatig in de Nederlandse competitie. Na een ganse reeks vijfsetters staat Apeldoorn na 8 wedstrijden op een derde plaats met 17 pt. Aalst speelt eerst in Apeldoorn.

 

En hoe presteren de Belgen in het buitenland?

Polen

  • Sam Deroo is na 12 wedstrijden met Kedzierzyn-Közle nog altijd ongeslagen. Hij staat op nr. 1 in de rangschikking van beste receptie-hoekspeler en maakt deel uit van het dream team van de plus liga. Tomas Rousseaux staat in de rangschikking van beste receptie-hoek op een twaalfde plaats.
  • Hélène Rousseaux doet het uitstekend met Rzeszow. Van de eerste zeven wedstrijden werden er zes gewonnen. Hélène staat in de rangschikking van beste receptie-hoek na deze wedstrijden op nr. 2. Kaja Grobelna won met Budowlani Lodz viif van de zeven wedstrijden en staat hiermee vlak achter Rzeszow. Kaja staat in de rangschikking van beste opposite op plaats vijf.

Duitsland

  • Igor Grobelny doet het uitstekend bij Hypo Tirol Alpenvolleys. Dit Oostenrijks team uit Innsbruck, dat speelt in de Bundesliga onder de vlag van Unterhaching, won drie van zijn eerste vijf wedstrijden en Igor werd driemaal tot MVP van zijn team uitgeroepen. Powervolleys Düren, het team van Stijn D’hulst, heeft tot nu klaarblijkelijk twee gezichten. Thuis werd driemaal gewonnen en op verplaatsing driemaal verloren. Stijn werd tijdens de overwinning op landskampioen Berlin uitgeroepen tot MVP. Friedrichshaven van Vital Heynen is nog altijd ongeslagen
  • Ilka Van de Vyver won met Rote Raben Vilsbiburg drie van de eerste zes wedstrijden. Dresdner SC, waar Dominika Strumilo zch moet beperken tot enkele invalsbeurten, won reeds vijfmaal.

Italië

  • Pieter Verhees is na de negende speeldag in liga A met 59 op 105 gescoorde aanvallen of een efficiëntie van 56,19% na Juantorena die 62,23% scoorde, de meest efficiënte aanvaller. Pieter staat met 26 kill bloks eveneens in de top drie van de blokkers. Zijn team Vibo Valentia heeft nu 8 pt en staat daarmee op een elfde plaats. François Lecat scoorde 71 op 156 in aanval, een rendement van 45,5%. Vermeldenswaard is zeker ook dat Nimir Abdelaziz, jaren spelverdeler bij Oranje, nu als opposite bij Milano, met 226 pt gescoord in 9 wedstrijden, de absolute topscorer is in liga A. Het team van Kevin Klinkenberg staat met 12 pt op een gedeelde zevende plaats.
  • Bij de vrouwen staat Laura Heyrman in de rangschikking van beste middenspeelster na 8 wedstrijden op plaats zes en Freya Aelbrecht op plaats zeven. Lise Van Hecke staat met 131 pt gescoord in 32 sets in de rangschikking van de speelsters die het meeste punten scoorden op een negende plaats.

Frankrijk

  • Angie Bland valt de laatste wedstrijden regelmatig in bij Cannes en haar team staat na zeven wedstrijden eerste met 18 pt. Britt Herbots staat met Mulhouse op een derde plaats met 15 pt. Britt staat in de rangschikking van beste receptie-hoek op een derde plaats en in deze van topscorer met 99 pt op een achtste plaats. Karolina Goliat heeft al 11 aces gescoord en staat in de lijst van topscorers op een zevende plaats met 100pt.
  • Bij de mannen ziet het er niet schitterend uit voor Jelle Ribbens, de Belgische vertegenwoordiger in liga A. Zijn team Toulouse staat met 3 pt samen met Rennes op een gedeelde laatste plaats. Jelle staat in de rangschikking van beste libero, die aangevoerd wordt door Julien Lemay van Tourcoing, op een zevende plaats.

 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke