Joel Banks: “Winstkansen tegen Trentino en Arkas Izmir”

Noliko Maaseik wrijft zich in de handen

Noliko Maaseik werd in de Russische hoofdstad Moskou geloot tegen Zaksa Kedzierzyn-Kozle (Polen), Diatec Trentino (Italië) en Arkas Izmir (Turkije). Niet tegen Vital Heynen en VfB Friedrichshafen. Ook niet tegen Russische grootheden Kazan, Dinamo Moskou of Novosibirsk. Zo klinkt Noliko-coach Joel Banks optimistisch. Hij verwacht dat Zaksa Kedzierzyn-Kozle de poule wint. Maar in het zog van de Poolse kampioen ligt alles open.

Heynen had ik graag ontmoet bij onze 17de opeenvolgende deelname aan de CL”, lacht de minzame Brit. “Zou een speciaal duel geweest zijn. Maar ik ben eerst en vooral opgelucht. Het was cruciaal, dat we de poulefase zouden halen. Opzet geslaagd. Met gegarandeerd veel spektakel voor onze supporters. Het wordt een harde poule met veel kwaliteit. We zullen niet gewoon toekijken, omdat we openen met twee thuiswedstrijden: tegen Trentino en Arkas Izmir. Dat zijn ‘stepping stones’ om het ver te schoppen.”

DIATEC TRENTINO doet het als elfde niet goed in de Italiaanse Serie A. Zijn ze te pakken?

Banks: “Trentino verloor inderdaad tegen Klinkenberg (Milano), ook tegen Civitanova en Perugia. Die elfde plaats mag ons niet verblinden. Ik zie alleen mogelijkheden, als we zelf uitstekend presteren. Ik vergelijk Trentino met onze situatie. Er is veel veranderd en dat kost tijd. Coach Angelo Lorenzetti moet met vedetten Giannelli, Lanza, Vettori, Kovacevic, Hoag, de Australiër Zingel en de Braziliaan Eder een nieuw team kneden.”(Lees verder onder de foto.)

ARKAS IZMIR was enkele jaren geleden tegenstander van Noliko. Een hapklare brok?

Banks: “Absoluut niet. De Turkse vice-kampioen 2017 is momenteel leider en mengt zich al jaren in het titeldebat met de topteams uit Istanbul en Ankara. De Canadese coach Glenn Hoag is teruggekeerd. De Braziliaan Joao Paulo Bravo (ex-Maaseik) slijt er zijn laatste jaren. De Serviër Jovovic, de Duitser Fromm (beiden ex-Monza), de Cubaanse Rus Bozhulev en het centrale duo Koc en Matic (ex-Istanbul BBSK) zijn taaie kerels. Arkas is een even grote uitdaging als Trentino.”

ZAKSA KEDZIERZYN-KOZLE is de vijfvoudige Pools landskampioen uit de regio Opole en wordt andermaal de groepswinnaar. Akkoord?

Banks: “Ja, dat denk ik ook. Red Dragon Sam Deroo doet het weer schitterend in de Plus Liga. Vorig seizoen draaiden de Polen rond de Franse spelverdeler Toniutti ongenaakbaar mee in onze poule. Ze waren te sterk en haalden de play-offs 12, waarin ze werden gewipt door Belogorie Belgorod. Afgelopen seizoen raakte Noliko Maaseik niet door de groepsfase. Maar de nieuwe loting biedt meer perspectief. Natuurlijk moet je in de CL tot je limieten kunnen gaan. Als de thuismatchen tegen Trentino en Izmir positief aflopen, durf ik – bij de top twee of als beste derde – mikken op play-off 12.”

Programma in poule E

Speeldag 1:  woe 6 december 2017 (+/- 1 dag): Noliko Maaseik-Diatec Trentino. Speeldag 2: woe 20 december 2017 (+/- 1 dag): Noliko Maaseik-Arkas Izmir. Speeldag 3: woe 17 januari 2018 (+/- 1 dag): Zaksa Kedzierzyn-Kozle-Noliko Maaseik. Speeldag 4: woe 31 januari 2018 (+/- 1 dag): Noliko Maaseik-Zaksa Kedzierzyn-Kozle. Speeldag 5: woe 14 februari 2018 (+/- 1 dag): Arkas Izmir-Noliko Maaseik. Speeldag 6: woe 28 februari 2018: Diatec Trentino-Noliko Maaseik.  Play-offs 12: 14 en 21 maart, Play-offs 6: 4 en 11 april. Final 4: 12 en 13 mei.

Tekst: Leo PEETERS

Foto: Bart Vandenbroucke