Hendrik Tuerlinckx: “Toch durven dromen bij zware loting”

Knack Roeselare tegen Italiaanse top en Turkse vice-kampioen

Interessant, maar loodzwaar,” zo gaf Knack toelichting bij de CL-loting tegen SCS Perugia, Civitanova – dé Italiaanse top – en het Turkse Fenerbahçe Istanbul. Kapitein Hendrik Tuerlinckx krabt zich in de haardos. “Het zijn drie topaffiches. Maar het wordt een karwei om door te stoten naar de play-offs 12 zoals vorig seizoen. We zullen hard vechten voor een nieuwe kwalificatie.”

Of Knack opnieuw zo ver doorstoot, lijkt onwaarschijnlijk, niet onmogelijk. Geen PAOK Thessaloniki (Matthias Valkiers), Spacer’s Toulouse (Jelle Ribbens) of VFB Friedrichshafen (Vital Heynen) in poule A. “Gelukkig geen Russen of Noliko Maaseik. Groep A zal het uiterste van ons vergen”, aldus Tuerlinckx, bijgetreden door de Spaanse spelverdeler Trinidad in een tweet. Bovendien start Knack dubbel ‘uit’, dus op bezoek.

CIVITANOVA diende zich twee jaar geleden al in Schiervelde aan. Het is het vroegere team van Wout Wijsmans, Matias Raymaekers en Gert Van Walle. Hoe lastig is dit?

Tuerlinckx: “Erg lastig. Civitanova is de groepsfavoriet als Italiaanse kampioen en bekerwinnaar. Is ook voorgedragen als ‘team van het jaar’ voor de Gazzetta Sport Awards 2017. In een rijtje van tien met Juventus, Ferrari F1 en anderen. Toppers zijn de Bulgaar Sokolov, ex-Cubaan Juantorena, Serviër Stankovic, de Franse libero Grebennikov en de Kroaat Zhukouski aan de pass. Civitanova werd vorig jaar derde tegen RVV Berlijn in de Final 4 van de CL in Rome. Na ook brons een jaar eerder in Krakow in Polen.”

PERUGIA uit Umbrië is jouw ex-ploeg? De ‘Block Devils’ staan aan de leiding in de Serie A. Indrukwekkend toch?

Tuerlinckx: “Ja, een ongeslagen 8 op 8 voor hen, met Modena en Civitanova in het spoor. Toch hebben we ze vorig jaar geklopt. Ze haalden uiteindelijk zilver op de Final 4 in Rome tegen Zenit Kazan. Na 3-2-winst in de halve finale tegen Civitanova. Perugia is gekomen uit de derde ronde tegen Soligorsk uit Minsk (Wit-Rusland). De ploeg is te duchten met Serviërs Atanasijevic en Podrascanin, de voormalige Rus Ivan Zaytsev en de Argentijnse spelverdeler De Cecco. Coach is de legendarische Lorenzo Bernardi. Detail: Daniel Castellani (ex-Maaseik) was een tijdje aan het werk bij Perugia.”

FENERBAHCE uit Turkije, 18de op de Europese clubranking, komt zoals Perugia uit de derde ronde. Coach Veljko Basic (58), nieuwe bondscoach van Montenegro, wipte het Oostenrijkse Posojilnica AICH/DOB. Is dit haalbaar?

Tuerlinckx: “Afwachten. Fenerbahçe heeft vier Turkse titels en drie bekers. Nieuw is Jurij Gladyr, uit Oekraïne. Deze middenman met de Poolse nationaliteit heeft een verleden bij Warschau, Kedzierzyn en Belchatow. Nog nieuw: de Sloveen Alen Sket (2m05) en de 28-jarige Fransman Guillaume Quesque, die rondzwierf vanuit Tours naar Montpellier, Modena, Milaan en Jastrzebski. Deze omnisportclub bestaat 90 jaar. Zowel de mannen- (in de Challenge Cup) als de vrouwenploeg (CEV Cup) wonnen in 2014 Europees goud op dezelfde dag.”

Conclusie: “Doorgaan als beste derde… dat zal misschien lukken. Als we tegen Fenerbahçe twee keer stunten. Ik bekijk het match per match. Hopelijk gaat Maaseik ook door. Ik duim voor twee Belgische teams bij de laatste 12.”

Programma in poule A

Speeldag 1:  woe 6 december 2017 (+/- 1 dag): Fenerbahçe Istanbul-Knack Roeselare. Speeldag 2: woe 20 december 2017 (+/- 1 dag): Civitanova-Knack Roeselare. Speeldag 3: woe 17 januari 2018 (+/- 1 dag): Knack Roeselare-Perugia. Speeldag 4: woe 31 januari 2018 (+/- 1 dag): Perugia-Knack Roeselare. Speeldag 5: woe 14 februari 2018 (+/- 1 dag): Knack Roeselare-Civitanova. Speeldag 6: woe 28 februari 2018: Knack Roeselare-Fenerbahçe Istanbul.  Play-offs 12: 14 en 21 maart. Play-offs 6: 4 en 11 april. Final 4: op 12 en 13 mei.

 

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke