Just Dronkers met Noliko Maaseik terug naar Groningen in Champions League

Tegen vroege werkgever doorstoten naar poulefase”

De 24-jarige libero Just Dronkers van Noliko Maaseik speelde voor zijn transfer naar Belgisch-Limburg liefst vijf seizoenen bij Abiant Lycurgus Groningen, dé topclub bij uitstek in Nederland. Hij is er kind aan huis. Dronkers is dus de geknipte man om zijn ex-ploeg even onder de loep te houden. Maaseik scoorde twaalf maanden geleden heen en terug 3-0-winst. Slaagt Dronkers mee in de winning-opdracht, nu hij in de derde voorronde van de Champions League aan de overkant van het net staat? Wie haalt het in het topduel tussen twee topclubs uit de Lage Landen?

Just Dronkers belandde al snel op ons verlanglijstje. Hij maakte vorig jaar al indruk”, zegt sportief en technisch directeur Wout Wijsmans. “Hij paste in onze mogelijkheden. Just is een heel harde werker. Heel positief ingesteld. Hij praat dezelfde taal en hij heeft het voordeel dat we hem een beetje tijd willen geven bij zijn eerste belevenissen in het buitenland. Bij Maaseik spelen, is niet simpel. Er wordt veel verwacht. Ik denk dat hij het heel goed gaat doen. Ik zie dat hij goed kan omgaan met de druk. De club is tot vandaag beslist heel tevreden over zijn prestaties.” (Lees verder onder de foto.)

Even de biografie van Dronkers checken. Hij komt uit Schoonhoven, een dorp bij Rotterdam in Zuid-Holland. Niet meteen in de buurt van Groningen. Hij heeft een universitair diploma in de biomedische wetenschappen op zak. “Als jonge student in Utrecht speelde ik één seizoen bij het naburige SSS Barneveld. Ik heb mijn studie daarna afgemaakt in Groningen. Gekoppeld aan een vijfjarige carrière bij Abiant Lycurgus. Bekroond met twee titels en een beker. Ik vind dat niet mis. Maar Europees zijn we nooit ver geraakt. Afgelopen seizoen klopten we het Bulgaarse Dupnitsa, dan was Maaseik een horde te hoog voor de poulefase van de CL. We daalden naar de CEV Cup. We noteerden daarin meteen verlies tegen alweer een ploeg uit Bulgarije: Sofia.”

World League met Oranje

Dronkers heeft met zijn geliefde Inge uit Swifterbant in Flevoland een volleyballende vriendin. “Goed voor veel steun. We zitten op dezelfde golflengte.” Hij is sinds anderhalf jaar libero bij de nationale ploeg van Oranje. “Ik heb wel de concurrentie van Dirk Sparidans (ex-Asse-Lennik) en Gijs Jorna (ex-Antwerpen, ex-Maaseik). Mijn naam dook op in de grote selectie. Maar de WK-kwalificatie en het EK in Polen heb ik gemist na de uitdunning. Wel had ik mijn selectie te pakken voor de World League in wereldgroep 2. Zo bereikten we de Final 4 in Brisbane in Australië. Het zal er allemaal een beetje tegen. We werden slechts vierde na Slovenië, Japan en het gastland.”


Herenigd met Jay Blankenau

Dronkers is niet de enige Nederlander in de EuroMillions Volley League. “Wessel Keemink van Lindemans Aalst komt uit dezelfde regio. Ik ken hem van vroeger en ook bij jong Oranje. Jente Devries en Chris Ogink (VDK Gent) zijn ook landgenoten. Ook bij Axis Guibertin zitten enkele Nederlanders. En natuurlijk – heel tof – ben ik bij Maaseik herenigd met spelverdeler Jay Blankenau. Met deze Canadees werd ik Nederlands kampioen in 2015-2016. Jay trok dan naar Düren in de Duitse Bundesliga. Ik bleef bij Groningen: we pakten de titel en daarna de beker tegen Orion Doetinchem.”

Groningen: ook vernieuwd

Dronkers werd aangetrokken door Maaseik als opvolger van de Argentijn Facundo Santucci, die te duur werd en in Brazilië aan de slag kon. “Europees speel ik nu tegen mijn vroegere werkgever. Een hele uitdaging. Net als in Maaseik is ook in Groningen veel veranderd. Receptie-hoek Frits Van Gestel is van Dynamo Apeldoorn gekomen, Pascal Hoogstra is opgehaald als receptie-hoek uit het talentteam van Claudio Gewehr, u zeker heel bekend. De Canadees Erik Mattson op de libero komt van Slovakije, de Spanjaard Carlos Mora Sabaté van het Duitse Lüneburg. De nieuwe middenman Hossein ‘Hossy’ Ghanbari, met Iraanse roots, stapt net als libero Daan Nijboer over van Groningen B naar het A-team. Ghanbari zag zopas na tweeënhalf jaar zijn ouders terug. Ze waren op bezoek in Groningen. Heel emotioneel. En dan is er nog een belangrijke nieuwkomer: Trifon Lapkov uit Bulgarije. Hij komt van Dobrudja 07 Dobrich. Hij tekende een contract voor één seizoen. Ondertussen liep hij Europees tegen KV Luboteni uit Kosovo (dubbele 3-0-zege voor Lycurgus, nvr.) een enkelblessure op. Maar ik veronderstel dat hij tegen ons weer beschikbaar zal zijn.”

Groningen telt zeven nieuwe spelers. Ook Maaseik is diepgaand vernieuwd: negen nieuwe gezichten. “Klopt. Precies daarom vind ik het moeilijk te zeggen, hoe deze nieuwe confrontatie zal aflopen. Het gaat samen om zestien nieuwe spelers. Een vergelijking is niet realistisch: beide ploegen treden aan in een totaal gewijzigde configuratie. Ik zal een stukje van Groningen zien via de Supercup op Laola-televisie. Dan weet ook onze technische staf iets meer. Hun voorbereiding verliep moeilijk door veel blessures, onze eerste matchen eigenlijk ook. We verloren te snel het noorden. De oorzaak is moeilijk te benoemen. Het is en blijft een beetje zoeken in de nieuwe samenstelling. Vandaar die interne gesprekken, die veel hebben opgelost. In Roeselare stond ons team verrassend ‘en bloc’ helemaal op de rails.” (Lees verder onder de foto.)

Sterkere Belgische interclub

Het Nederlandse clubvolley brandt op een lager pitje dan het Belgische. “Ja, dat geef ik toe. Groningen, Doetinchem en Apeldoorn zijn de drie grote clubs. Barneveld, Zwolle, Veenendaal en Rijswijk zijn de lichtere challengers van de topdrie. In België is het toch wat ruimer. Het spel hier is ook harder. Met zwaardere sprongservices en zeer lastige floats. Daar is de Belgische competitie bekend voor. Het gaat ook iets sneller. Ik ben zeer benieuwd naar het volgende effect: Groningen heeft zijn eigen prachtige hal MartiniPlaza niet ter beschikking. De thuisploeg moet uitwijken naar een andere hal in de stad aan de Kardingerweg. Een heel andere omgeving dan MartiniPlaza.”

Dronkers: uit volleybalfamilie

Voel je je al een beetje thuis in Maaseik? “O ja, ik woon dicht bij de supermarkt. Ik hoef niet zo nodig de auto te gebruiken. Ik doe veel verplaatsingen met de fiets. Heel handig, weinig tijdrovend. Weet je: het helpt me ook dat ik uit een volleyballende familie kom. We hebben ervaring met het inside-wereldje. Broer Daan (27) speelt bij DOS Schoonhoven. Mijn moeder trad als amateur aan bij Dosko Stoolwijk. Mijn vader Marc was ooit professional bij VC Nesselande Zevenhuizen. Samen met vedetten als Jan Clardeij en Brecht Rodenburg. Mijn ouders waren al op bezoek in Maaseik. Nog een voordeel: in het appartementsblok heb ik het gezelschap van Michiel Ahyi, een landgenoot. We hebben een mooie taakverdeling: we koken elk om de andere dag. Ook poetsen doen we zelf. En er is genoeg plaats voor enige privéruimte.”

Tekst: Leo Peeters

Foto: Bart Vandenbroucke


Programma: woensdag 8 november: 19u00: Abiant Lycurgus Groningen-Noliko Maaseik. Return op zondag 12 november: 15u00: Noliko Maaseik-Abiant Lycurgus Groningen. De winnaar stoot door naar de poulefase van de Champions League.