Volley Worldwide: Van de Voorde praat Nederlands in Iran

Nieuws over de Belgen in het buitenland

Simon Van de Voorde praat Nederlands in Iran
Eén van de betere Belgische middenmannen, Simon van de Voorde, speelt sinds enkele maanden bij de Iraanse topploeg Paykan Teheran. Aanvankelijk boekte zijn ploeg niet zo’n beste resultaten in de competitie en de clubleiding ontsloeg de Columbiaanse opposite Lieberman Agamez. Hij werd vervangen door de Nederlander Kay van Dijk (ex-Maaseik), zodat Simon voortaan ook in het Nederlands kan converseren met een ploegmaat.
Tussen haakjes: nog een andere Red Dragon, Pieter Verhees, werd in Italië uitgeroepen tot beste middenman van de Liga tijdens het voorbije seizoen.

 

Koekelkoren-van Walle testten een nieuw reglement
Tijdens het driesterrentoernooi beachvolley in Quinzhou (China) werden de nieuwe blokregels getest. Waar vroeger een blok als balaanraking werd geteld, werd nu, net zoals in de zaal , een balaanraking bij het blokkeren niet meer meegeteld en waren dus achteraf nog drie aanrakingen toegelaten. Voor Koekelkoren-van Walle was het toernooi een succes en pas in de halve finale bleken de Mexicanen Virgen – Ontiveros te sterk. In de strijd om het brons moesten ze tegen de Cubanen Nivaldo – Gonzalez met 2 – 1 het onderspit delven. In de strijd voor het goud versloegen de Russen Sivolap – Velichko de Mexicanen Virgen – Ontiveros met 2 – 1. Bij de vrouwen kregen we een toch wel onverwachte finale tussen het onbekende Australische duo Artacho Del Solar – Clancy en het Poolse duo Kolosinska – Kociolek. De Australische meisjes verpletterden de Poolse met 21-11, 21-12. Het brons ging hier naar het Amerikaanse duo Sweat – Summer.

Aziliz Divoux goed bezig bij Mulhouse
De webstek van de LNV (Franse Liga vrouwen) besteedde vorige week uitgebreid aandacht aan onze landgenote Aziliz Divoux, die na twee jaar Paris St.-Cloud overstapte naar het ambitieuze Mulhouse.
Zij wordt er door haar trainer Magali Magail omschreven als iemand met veel temperament, spectaculair, enthousiast en iemand die snel volley speelt. Ze is reeds de leidster van de ploeg, vindt hij van haar.
De intussen 22-jarige Aziliz, afkomstig uit Affligem uit een Belgische moeder en een Bretoense vader, blikt eerst even terug op haar recente jaren. “Het feit dat ik bij Paris St.-Cloud en onder Stijn Morand kon trainen, betekende voor mij een goede ervaring en een eer om voor een dergelijke ploeg uit te komen. Maar ik wilde hogerop en Mulhouse gaf me die kans om twee jaar bij hen te spelen. Een voorname reden was toch wel dat mijn nieuwe ploeg ook in de Champions League mee doet. Toen ik 18 jaar was, kreeg ik reeds de kans om met VDK Gent kennis te maken met de hoogste Europese competitie. Een ingewikkeld verhaal, niet gemakkelijk voor mij als jonge speelster en ik wist meteen wat ik kon en waaraan ik nog hard moest werken. Maar nu wil ik weten hoe ver ik gevorderd ben en wat ik nog altijd moet bijleren om mijn absolute top te bereiken. Ik volg bij Mulhouse wel Athina Papafotiou op, die vorig seizoen tot tweede beste spelverdeelster van de Liga uitgeroepen werd, maar daar heb ik geen schrik van. Zij is Athina, ik ben Aziliz,” weet de 1m84 grote spelverdeelster, die met Britt Herbots een Yellow Tiger aan haar zijde vindt.

Wereld: Nederlandse spelverdeelster zonder ploeg
Op het recente EK voor vrouwen werd de Nederlandse Laura Dijkema uitgeroepen tot beste spelverdeelster van het toernooi. Vrolijk ging ze nadien opnieuw naar haar Italiaanse topploeg Novara, maar groot was haar verbazing dat ze daar op de spelverdelerspositie gekozen hadden voor Katarzyna Skorupa, die vorig seizoen bij concurrent Conegliano uitkwam. Bij andere Europese topploegen waren op dat moment de plaatsjes ingenomen. Novara betaalt intussen Dijkema verder, omdat zij nog een contract voor één seizoen had lopen, maar op de website van de club komt ze niet meer voor. Een rare situatie en dus houdt Laura voorlopig haar conditie op peil in het Nederlandse sportcentrum Papendal.
Ook Daan van Haarlem, vaste spelverdeler in het Nederlandse team, zit zonder ploeg, nadat hij door Recycling Berlin bedankt werd.

Tekst: Fernand Walder
Foto’s: CEV, FIVB