Asterix Avo Beveren debuteert in de Champions League tegen Sliedrecht

Asterix Avo Beveren is historisch de meest succesrijke Belgische volleybalclub bij de vrouwen. Elf nationale titels, veertien Belgische bekers, tien Supercups en een staat van 25 jaar dienst in de Europese bekers. Headcoach Gert Vande Broek maakte het allemaal mee. Hij jubileert: Gert viert 25 jaar trainerschap bij VC Asterix Avo. Zijn team debuteert op dinsdag 17 oktober, uit bij het Nederlandse Sliedrecht (19u00), in de Champions League. De return is gepland op zaterdag 21 oktober (19u30) in de Edugo arena in Gent. Bij winst volgt de tweede ronde tegen de Italiaanse topper Imoco Volley Conegliano, niet zo heel ver van Venetië, met vedetten als Robin De Kruijff en Monika De Gennaro in de rangen. 

Frank Thieleman zetelt sinds 1985 in het bestuur. Deze architect woont in Kieldrecht. Met Patrick Kehoe staat hij in voor de algemene beleidsinformatie. Frank is een levende encyclopedie als het over Asterix Avo gaat. In het gesprek laat hij nog vaak de naam Asterix Kieldrecht vallen. “Aan het Europese front hebben we een recordaantal van 174 matchen gespeeld,” telt hij het aantal deelnames voor ons op. 

“Twee keer hebben we de Final 4 gespeeld. Met schitterende winst in de Top Teams Cup in 2001. Het werd een fantastische driedaagse in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. We wonnen de gouden medaille met een rist buitenlandse speelsters zoals Tania Jmakova, Teterina, Pavlova en Olga Barinova en met jonge Belgen Claes, Vindevoghel, Coppé, Van Breedam en Capelle. We werden voor die unieke prestatie later ontvangen op het koninklijk paleis in Brussel door koning Albert II. De ontvangst in de serres had plaats in de week na de verloving van Filip en Mathilde. Heel leuk. Het andere memorabele moment dateert van het seizoen 2010 met onze zilveren medaille in de Confederations Cup, na verlies in de finale tegen de Duitse organisator Dresden.”

Uitwijken naar Gent

Sliedrecht, gelegen bij Dordrecht op 30 km van Rotterdam in de provincie Zuid-Holland, is drievoudig Nederlands landskampioen. Gekoppeld aan twee bekers. De korte afstand is een bonus voor de begroting.

“Ja, deze eerste tegenstander is een godsgeschenk in de editie 2017. Sliedrecht is de kortste Europese verplaatsing die je kan loten”, aldus Frank Thieleman. “We spelen eerst uit en doen de verplaatsing met de autobus. De Nederlanders kiezen voor hetzelfde vervoermiddel. De terugwedstrijd kan in ons voordeel spelen, maar zeker is dat niet. De organisatie is logistiek een ander paar mouwen. De stad Beveren was gestart met de bouw van een nieuwe sporthal. Tot de CEV prompt de regels veranderde. Een Europees geschikte hal moest plots een capaciteit hebben van 1500 toeschouwers en een minimale hoogte van 9 meter. Het eerste plan van het Beverense stadsbestuur voldeed daar niet meer aan. Zo werden de werken gestopt, er volgde een nieuwe begroting en een nieuwe bouwaanvraag. De stad stelde zich heel inschikkelijk op en wilde gelukkig de nodige aanpassingen uitvoeren. Het grote ‘karkas’ van de nieuwe hal staat er bijna: wellicht is de infrastructuur helemaal klaar in maart 2018. Gevolg: wij wijken uit naar de Edugo Arena in Gent. Spelen in Antwerpen of Leuven lukte niet wegens de zaalbezetting. In die hallen zouden we op de vloer een bijkomende taraflex moeten leggen. Dat is niet nodig in Gent: de belijning is er oké. Natuurlijk: Gent is 50 km weg, hopelijk vormt de afstand geen al te groot probleem voor onze supporters.”

Hoge eisen van CEV

“Je kampt Europees met drie grote problemen,” zegt Frank Thieleman, die meegeeft dat het volleybalnet zelfs speciaal vanuit Luxemburg via een postpakket wordt aangeleverd. “Voor de belettering van dat net moeten we dus niet zorgen. Dat is een zorg minder. Let wel: de inschrijving bij het CEV is helemaal niet goedkoop: dus is een juiste begroting noodzakelijk. Tweede probleem is de accommodatie. In ons geval hebben we hoog oplopende kosten. Gelukkig doet de stad Beveren méér in ons financiële plaatje, omdat de sporthal nog niet klaar is. Ten derde: de meeste clubs hebben geen geprofessionaliseerd bestuur. Dat is nochtans een beetje nodig. Het CEV levert een draaiboek aan van 60 pagina’s in het Engels. Je moet met een ongelooflijk lange lijst van regels in orde zijn, zoals tv-covering, een backboard voor de sponsors, de aankoop van ballen, de aanbreng van banners, de oplopende kosten voor de officials (technical delegate, supervisor, referees), uniforme kledij voor het bestuur, minimaal 800 kijkers. Anders dreigt een boete tussen drie- tot tienduizend euro. Zo krijgen alle Oost-Vlaamse jeugdploegen gratis toegang. Oudere supporters krijgen korting. Wij hebben voor onze aanhang verscheidene pakketten samengesteld. En gelukkig konden we een overeenkomst treffen met TV Oost (commentaar Tom Boudeweel, assistentie: Walter Vereeck). Hun beelden kunnen door andere zenders gecapteerd worden. Budgettair begin je overigens een beetje geld te verdienen in de poulefase. Maar ook dat moet je relativeren. Geld verdien je alleen via de Final 4. Dan is er een zeker terugverdien-effect.” 

CL met feestelijke strik

Of Asterix Avo de poulefase zal halen, is een groot vraagteken. Dan moet het winnen tegen Sliedrecht Sport en Imoco Volley Conegliano. “Het zijn zeer zware opdrachten”, stelt Frank Thieleman. “Onze ploeg ziet er totaal anders uit. We hebben met Britt Herbots (naar Mulhouse), Sarah Smits (gestopt), Manon Stragier (Michelbeke), Hanne Coppens (Antwerp Ladies) en Sarah Cools (stapt in beach-circuit met Gielen) veel belangrijke pionnen verloren. Cools wordt niet vervangen. Onze nieuwkomers zijn Marlies Janssens, Jodie Guilliams (beiden Oudegem), Alixe Degelin, Nikita De Paepe  en Janne Devos (beiden  van de volleybalschool in Vilvoorde). Asterix Avo is een heel jonge ploeg, die een stevige portie volley brengt, maar soms nog te vlug de pedalen verliest. Een nieuw team kneden, kost veel tijd, dat staat als een paal boven water. De Champions League wordt een sprong in het ongewisse. De club moet ook de zeer drukke kalender kunnen verwerken. Maar het Belgisch volley mag ‘dank u Asterix Avo’ zeggen. Nu wij voor het eerst de Champions League spelen, breidt het Belgische contingent in de Europese bekers uit van vier tot vijf ploegen. Oudegem (CEV Cup) het trio Amigos Zoersel, Hermes Oostende en Charleroi (Challenge Cup) maken het Europese contingent mooi vol.”

Een feestelijke strik krijgt de Europese deelname alleszins. Frank Thieleman: “Ten eerste wordt de clash tegen Sliedrecht Sport ons debuut op het hoogste Europese niveau. Onze stap naar de CL is een mijlpaal in onze rijke clubgeschiedenis. Anderzijds is coach Gert Vande Broek 25 jaar bij ons. (lacht) Als ik het me goed herinner, heeft Gert maar twee Europese matchen gemist. Eén keer moest hij voor het BOIC naar het Canarische eiland Lanzarote. Een andere keer arriveerde hij net te laat op de luchthaven en was het vliegtuig al opgestegen.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Programma: CL eerste ronde: dinsdag 17 oktober (19u.): Sliedrecht Sport – Asterix Avo; zaterdag 21 oktober (19u30): Asterix Avo – Sliedrecht Sport.