Liga A start met Aalst in rol van grote uitdager

“We hebben een flinke nieuwe achterban in Aalst”

Vanaf dit weekeinde wordt er weer gevlamd in de volleybaltempels die ons land rijk is. De eerste speeldag in de Liga A is de gelegenheid om de competitie 2017-2018 onder de loep te houden. Algemene trend: het niveau stijgt, het aantal kanshebbers op de play-offs mjohaet zes stijgt ook. Wat de absolute top aangaat: door het wegvallen van Topvolley Antwerpen wordt het ‘kransje van vijf’ herleid tot ‘het kransje van vier’: regerend landskampioen Knack Roeselare, Noliko Maaseik, Par-ky Menen en VC Lindemans Aalst, de grootste challenger. Over een kleine acht maanden kunnen we alle prognoses toetsen aan de werkelijkheid.

VC Lindemans Aalst vierde onlangs haar 50-jarig bestaan. Want VC Lindemans speelt sinds 1984 onafgebroken in de hoogste reeks. De laatste jaren altijd bij de top-vijf. Zoals bekend is VC Lindemans overgestapt van het Molenbos in Zellik naar zaal Schotte in Aalst.

“We hebben vorig seizoen, bij de zaalswitch, altijd gesproken over een overgangsjaar,” aldus general manager Walter Colson en coach Johan Devoghel. “Het lijkt erop dat de ‘inbedding’ in Aalst onder leiding van onze dynamische voorzitter Jan Luppens zal uitgroeien tot een succesverhaal. Wij merken de toenemende populariteit voor onze sport in de stad. Een stevige groei ook van onze nieuwe achterban. Voor ons mag het dus méér worden dan de derde plaats en de halve finale in de Beker van België. We haalden ook de kwartfinale van de Europese CEV Cup. En waarom zouden we niet aanknopen met de traditie van weleer: onze twee titels in ’87 en ’88 en onze drie bekers in ’92, ’93 en laatst in 2015. We hopen het eerste succes in Aalst te bestendigen.” (Lees verder onder de foto.)

De club tikte drie nieuwe sponsors op de kop, liet negen spelers vertrekken en hield drie blijvers over: de 40-jarige Frank Depestele, de Pool Adrian Staszewski en de Kroatische middentoren Mihalj (2m11). VC Lindemans haalde tien nieuwe spelers, onder wie Gert Van Walle, Martijn Colson, libero Dennis Deroey en Gertjan ‘Jakke’ Claes. “Ik ken de club van vroeger,” lacht Gertjan. “Ik weet waarvoor deze warmbloedige vereniging staat. Zo keer ik terug vanuit Roeselare naar de oude stal.” De Pajotters pakken uit met zeven Belgen in een goed scharnierend geheel, gekruid met enkele producten van de Volleybalschool in Vilvoorde. “Allemaal veelbelovend,” lacht Devoghel. “We hebben meer ervaring aangetrokken, met ook meer soepelheid op de libero. Toch houd ik mijn voetjes op de grond.”

 

Roeselare, Maaseik, Menen: krachtig

En waarom dat realisme? “Roeselare is vrijwel stabiel gebleven en boet weinig aan kracht in. Het houdt al vijf jaar op een rij de touwtjes in handen en steunt op veel ‘vastheid’. Onderschat niet het voordeel van de ingedrilde automatismen. Al zullen ze Hendrik Tuerlinckx (knie) nog enkele weken moeten missen.”

In elk geval: VC Lindemans wil Knack Roeselare – vijfmaal op rij landskampioen onder de slogan ‘One Team, One Family, One City’ – het vuur aan de schenen leggen. Ook VC Knack schenkt kansen aan jongeren en verwelkomt vijf nieuwe spelers: Antoine Cornil, Mathijs Desmet, Sander Depovere, Lou Kindt en Benjamin Robbe.

En zoals het er nu uitziet, komt ook Noliko Maaseik zeer fors en krachtig opzetten. Sportief directeur Wout Wijsmans heeft zeer vakkundig zijn huiswerk gemaakt. Via negen nieuwe gezichten, plus Seb Dumont, die terugkeert van Antwerpen. Jelte Maan, de Canadese spelverdeler Jay Blankenau en Sebastian Gevert zijn de sfeerbouwers van dienst.

Park-ky Menen heeft eveneens hard gewerkt. Voorzitter Pierre Vandeputte en het trainersduo Ratko Peris en Ron Andelhof hebben rond vaste waarden Jelle Sinnesael en Anshel Ver Eecke een team gebouwd van een dozijn krachtpatsers. Zeven nieuwe spelers vliegen er in de door iedereen gevreesde zaal Vauban met de volle overtuiging in. De namen van de Fransman Julien Winkelmuller, de Noor Rune Fasteland en beachvolleyballer Gilles Vandecaveye klinken vertrouwd in de oren. Xavi Folguera aan de pass is een stevige aanwinst.

 

In het spoor van de top-vier

In het spoor van de ‘grote vier’ volgen Volley Haasrode Leuven, Amigos Van Pelt Zoersel (meer dan 500 leden) en VDK Gent. Haasrode bereikte al twee keer de play-offs op drie deelnames. Prestaties die aantonen op welke uitstekende voet in het Leuvense wordt gewerkt. Het team van headcoach Kris Eyckmans wil zo graag voorts uitgroeien tot een degelijke vaste waarde.

Manager Claude Holvoet van AVP Zoersel zet zeer positieve lijnen uit. “Toetreden tot de middenmoot in de EuroMillions League en play-off 1 halen. Ook de kwartfinale van de Belgische beker staat op het verlanglijstje van onze trainer-coach Dries Hoeyberghs. De vorige coach Tom Spitaels last een sabbatjaar in. Hij is vervangen door Tom Speleman. De transfer van de Cubaan Nelson Loyola is nog hangend. Hij woont wel in België, maar de zaak is nog niet rond. Nieuw zijn de twee middenmannen Thijs Van der Maat en Joren Appels en libero Pieter Van Dam. Van de 9de plaats schoven we op naar de 7de plaats – winst in de play-downs – hopelijk doen we nog een tikje beter”, aldus manager Holvoet. “Wij leiden ook veel jongeren op. Ik geef een voorbeeld: Jolan Cox en Stef Van Heyste, beiden nu bij Noliko Maaseik, genoten hun jeugdopleiding bij ons. Ander leuk gegeven: acteur Karel Deruwe heeft het peterschap aanvaard van onze club.”

VDK Gent pakt uit met de Noor Petter Ostvik, Lowie Stuer, Chris Ogink (2m02). Stuer werd uitgeroepen tot de beste libero van het voorbije EK. Hij blijft bij Gent om zijn studie podologie af te ronden. Ogink is een Nederlander van Vallei Volleybal Prins. Een middenspeler, die in Gent zijn landgenoot Jente de Vries ontmoet. Marko Klok blijft aan het trainersroer.

Axis Shanks Guibertin zet de alom bekende Seppe Baetens in: terug van het Franse VBC Nantes. De tweede francofone club VBC Waremme tracht op het hoogste nationale niveau ook zijn deel op te eisen van de competitiekoek. Weliswaar met een smalle kern en met de bijna 24-jarige youngster Lienert Cosemans (ex-Menen en ex-VDK Gent) aan de pass.

Wie gaat aan de haal met de titel en de beker? Dat is koffiedik kijken. Het antwoord weten we over enkele – hopelijk lekker spannende – maanden.

 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Lindemans Aalst, Axis Shanks Guibertin