Yellow Tigers naar EK 2017 in Georgië en Azerbaidjan: “Met kwartfinale op koers voor Tokio 2020”

Top acht halen op het EK 2017 in Georgië en Azerbaidjan. Een stek dus in de kwartfinales. Dat is de uitdaging die de Yellow Tigers en de technische staf staat te wachten, de volgende dagen aan de boorden van de Kaspische Zee. Een behoorlijk eindresultaat op het Europese toptoernooi van de CEV voor landenploegen is voor de Belgische nationale vrouwenploeg zo goed als een ‘must’. Precies om stand te houden in de Europese ranking. Bovendien: na de World Grand Prix en de gemiste WK-kwalificatie in Rotterdam wil de selectie krachtdadig en met de volle overtuiging uit de hoek komen.

Twee puntjes op de World Grand Prix in Turkije, Rusland en Brazilië waren ingecalculeerd. De WGP werd beschouwd als een testfase. De tegenvaller in Rotterdam – Nederland en Bulgarije pakten de laatste tickets voor het WK 2018 in Japan – veroorzaakte veel verdriet. De Tigers waren al in Kortrijk dicht bij het doel, maar Italië bleek toch te sterk. En in Rotterdam wilde het niet lukken.

De speelsters missen dus het volgende WK na hun elfde plaats in 2014 en hielden daarom een ruime praatsessie. Daar kwamen de zakdoeken boven. “Maar er groeide ook een nieuwe eendracht,“ aldus bondscoach Gert Vande Broek. Hij viert in 2018 zijn 25-jarig trainerschap bij Asterix Avo Beveren en verhoopt het allerbeste voor het derde EK van zijn dames op rij: brons in Berlijn 2013, zesde in 2015 in Antwerpen met een kwartfinale tegen … jawel Servië. (Lees verder onder de foto.)

Poule des doods

De Tigers (CEV 6) troffen het niet met de lottrekking. Te vaak staan dezelfde loodzware tegenstanders te wachten. Op het EK-menu prijken Tsjechië (CEV 10), de Europese vicekampioen Nederland (CEV 7) en vice-olympisch kampioen Servië (CEV 2). Nederland met zijn fysiek sterke opposite Celeste Plak, plus de gestalte van middenblokker Robin De Kruijf, gevierd voor 300 interlands. Plus de ‘hoogte’ van Lonneke Sloetjes. In de bloemetjes gezet voor 200 interlands. Er staat de Belgen een zwaar blok te wachten.

“Servië met vedette Branicka Mihaljovic is de andere kandidaat in onze poule voor de Europese titel”, wikt en weegt Vande Broek voorzichtig de kansen. “Nederland en Servië stonden ook op ons programma in de World Grand Prix. Ze zullen beslist hoog eindigen op het WK. Nederland heeft overigens één van de hoogst gekwalificeerde topsportprojecten lopen in Europa”, spreekt Vande Broek zijn waardering uit.

Oranje is er inderdaad helemaal klaar voor. De meiden van de Amerikaanse trainer Jamie Morrison wonnen eerst twee keer van Duitsland en sparden in Amsterdam ook winnend tegen Polen: 3-1. Met als pittig detail: er werd bijna 42.000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de orkaan Irma op het Caraïbische eiland Sint-Maarten. De ploeg besteedde aandacht aan beter voetenwerk, soms lager blokkeren en betere hoeken uitvoeren vanuit de schouders.

Gert Vande Broek. “Ja, we zijn ondergebracht in de ‘poule des doods’. Ik zie gelukkig wel een lichtpunt. We klopten Tsjechië in Rotterdam met 3-2. U begrijpt waar ik naartoe wil: we moeten de Tsjechen, gebouwd rond Helena Havelkova en Aneta Havlickova, in Ganja Göygöl opnieuw kloppen in een rechtstreeks duel voor de derde plaats. Zo kunnen we doorstoten naar de barragematchen. Het is afwachten of Havlickova speelt. In Rotterdam kampte ze nog met een letsel aan de achillespees.” (Lees verder onder de foto.)

 

Punten broodnodig

Omdat de rankingpunten van de bronzen plak in Berlijn 2013 op de ranglijst van de CEV worden vervangen door het resultaat in Azerbaidjan is succes belangrijk. “We willen ons in de race naar de O.S. in Tokio 2020 handhaven binnen de top acht van Europa”, rekent Vande Broek voor. “Om zesde te blijven in de meest gunstige positie, wil ik graag de poulefase overleven en de barragematch winnen. Dus, net zoals in 2015, moeten we doorstoten naar de kwartfinales. Dat is het ideale scenario. Een uitschakeling in de barrage vind ik nog enigszins aanvaardbaar. Dan beperken we een beetje de schade. Maar de vierde stek en het exit in de poule zouden pijnlijk en dramatisch aankomen.”

In kort bestek tot slot, nog een vraag? Is er al meer bekend over de reorganisatie van World Grand Prix in 2018? “Ja, er is voor ons goed nieuws op komst. De FIVB zal in wereldgroep 1, waar we bij horen, vijf toernooien organiseren: in China, Japan, Servië, Polen en Italië. Nieuw en heel interessant: iedereen speelt voor het eerst tegen iedereen.”

 

Technische fiche EK 2017

Locaties: Georgië (hoofdstad Tbilisi) en Azerbaidjan (hoofdstad Baku en Ganja Göygöl).

Data: van 22 september tot 1 oktober.

Formule: zestien landen in vier poules van vier. De vier groepswinnaars zijn rechtstreeks kwartfinalist. De nummers twee en drie spelen barrages voor vier andere tickets in de kwartfinales. De laatste in de poule is meteen uitgeschakeld.

 

Poule A in Baku (Azerbaidjan): Polen, Duitsland, Hongarije, Azerbaidjan.

Poule B in Tbilissi (Georgië): Italië, Georgië, Wit-Rusland, Kroatië.

Poule C in Baku (Azerbaidjan): Oekraïne, Rusland, Bulgarije, Turkije.

Poule D in Ganja Göygöl (Azerbaidjan): Servië, Tsjechië, Nederland, België.

 

Wedstrijdschema in poule D: vrijdag 22/9 (18u. Belgische tijd): Nederland-België. Zaterdag 23/9 (15u.): Tsjechië-België. Zondag 24/9 (15u.): Servië-België. Play-offs tegen de ploegen uit poule B.

De selectie (14): Ilka Van de Vyver, Lise Van Hecke, Marlies Janssens, Freya Aelbrecht, Laura Heyrman, Jodie Guilliams, Celine Van Gestel, Britt Herbots, Charlotte Leys, Kaja Grobelna, Nathalie Lemmens, Valérie Courtois, Amber De Tant, Jasmien Biebauw.

 

Marlies Janssens: “Zenuwen onder controle”

Middenaanvalster Marlies Janssens van Asterix Avo Beveren hoopt de opgedreven nervositeit binnen de perken te houden. “Ik denk dat we de laatste week weer veel ‘controle’ hebben verworven in ons spel. En dat is hoopgevend voor de derde en laatste campagne van deze zomer. We kunnen weer beter teruggrijpen naar enkele basiselementen. Mentaal staan we sterk, dat werd al bewezen in de World Grand Prix. We blijven altijd vechten. Natuurlijk: op zo’n EK moet je echt elke dag een zeer hoog niveau halen.”

 

Nathalie Lemmens: “Nieuwe stappen vooruit gezet”

Iedereen ging na de ontgoocheling van Rotterdam keihard aan het werk. “De groep vormt weer een hecht blok. We hebben in de voorbereiding zo goede stappen gezet”, lacht Nathalie Lemmens, ook middenvrouw bij Asterix Avo Beveren. “De sfeer is uitstekend op de training, op de wedstrijden en ook buiten het veld. Onze twee zeges in Brugge, in de drie ‘uitwuifwedstrijden’ tegen Duitsland (CEV 4) – wel geplaatst voor het WK 2018 – hebben deugd gedaan. Alle neuzen staan in de juiste richting.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, FIVB