EK 2019 in België: “Wij werken met een budget van 1,5 miljoen Euro”

Geert De Dobbeleer is trots op de toewijzing voor de organisatie van het in EK 2019.

Samen met Willy Bruninx, Michel Henno en Guy Juwet was Geert De Dobbeleer in Krakau aanwezig op het CEV-congres, waar de uitverkiezing van Slovenië, Frankrijk, Nederland en België als organisatoren van het EK 2019 voor mannen werd voorgesteld.

“Een blijk van erkenning en vertrouwen in onze organisaties,” vindt de algemeen directeur van Volley Vlaanderen. “Eerst mochten we mee het EK vrouwen organiseren en nu dit. Ik ben trots op deze toewijzing, hoewel ze ons natuurlijk een pak werk zal bezorgen.”

“Wij waren al enkele jaren in onderhandelingen om dit EK te mogen organiseren,” legt De Dobbeleer uit. “Wijzelf en Nederland waren daarin de stuwende krachten, zeker nadat we van het CEV de gegevens ontvingen over de gewijzigde EK-formule. Precies daardoor lopen we niet veel risico om organisator te zijn. Met Frankrijk werd vrij snel een akkoord bereikt om samen te werken. Alleen al voor dit EK 2019 trekt de Franse overheid één miljoen Euro uit. En dan spreek ik alleen nog maar over de steun van de overheid. Bij hen past dit evenement natuurlijk ook in de voorbereiding op de Olympische Spelen 2024 in Parijs, maar hun voorwaarde was dan ook dat ze de finale van dit EK kregen toegewezen.

Aanvankelijk was ook Duitsland kandidaat, maar zij bleven maar twijfelen. Op 1 juli 2017 moesten we bij het CEV (Europese volleybond) al een ‘fee’ (geld) aanbieden. Ze moeten op die datum weten hoeveel elk land wil bieden om de organisatie toegewezen te krijgen. Frankrijk geeft 50% van dat bedrag, Slovenië 25%, België en Nederland elk 12,50%.

Slovenië is misschien geografisch een eigenaardige keuze, maar het is een land in opmars, het was de uittredende Europese vice-kampioen en ze wonnen in de World League de titel in de tweede categorie. Hier in Polen klopten ze zopas nog het gastland. Ze krijgen dan ook nog één halve finale toegewezen in Ljubljana.

Door met vier landen samen te werken en te spelen in tien verschillende steden krijgt dit EK een veel grotere impact. We spelen van 13 tot 29 september en dat betekent dat er ook drie week-ends in voor komen en die periodes blijken toch nog altijd een trekpleister te zijn.” (Lees verder onder de foto.)

Geert De Dobbeleer: “De federatie moet hiermee op alle vlakken beter worden”

Geert De Dobbeleer is intussen natuurlijk ook langs geweest bij een aantal instanties om te polsen naar de mogelijkheden.

“Zelfs met de steun van o.a. de steden, de Lotto en Sport Vlaanderen kwamen we niet aan het bedrag dat andere landen kunnen inbrengen. Maar ik denk dat wij er het maximale hebben kunnen uithalen. We krijgen zeker één van de vier poules met zes ploegen, we krijgen ook play-offs en zelfs een kwartfinale wordt in ons land gespeeld. In januari 2019 zijn de laatste deelnemers uit de kwalificatietoernooien gekend en in februari 2019 heeft in Brussel de lottrekking plaats.

Wij spelen ook op twee plaatsen: twee matchen in Heizelpaleis 12 en de overige in Antwerpen. We hebben zelfs een optie op het Sportpaleis mochten de Belgen de kwartfinale halen. Dat vraagt ook weer heel wat logistiek werk, maar ik heb het gevoel dat dit toch wel erg gewaardeerd wordt en dat ze veel vertrouwen hebben in onze organisatie. Ook deze manifestatie kan weer belangrijk zijn voor het volley in België, want we gaan ook heel wat acties koppelen aan dit EK met o.a. de clubs, de scholen, de steden en daardoor allicht ook nog meer media-aandacht trekken. Door al die factoren – huisvesting ploegen, locaties, lottrekking – zitten wij wel met een budget van 1,5 miljoen Euro.”

“Het CEV is duidelijk overtuigd van de kwaliteit van hetgeen we doen, want we kregen ook – samen met Nederland – de opdracht om half juli 2018 het EK jeugd te organiseren in Kortrijk. Dat alles betekent ook dat we er een pak werk bij krijgen en dat we regelmatig met de andere landen moeten samen zitten. Met Nederland is dat geen probleem, maar in Slovenië en zeker in Frankrijk zijn ze dat niet zo gewend.

Het is ook niet meer zoals vroeger, toen er georganiseerd werd en daarmee punt uit. Neen, dat kan tegenwoordig niet meer. Nu voorzien wij allerlei zaken rond het EK. Je zag al dat we met speciale autobusjes rondreden, maar het evenement zal ook in het stadsbeeld te zien zijn, er zal volley gespeeld worden op allerlei pleintjes, we gaan ook meten voor en na het EK, wat het ons eventueel heeft opgeleverd aan nieuwe leden en hoeveel mensen we bereikt hebben.

Met onze huidige 49.000 leden zijn we al de sterkste zaalsport in Vlaanderen, maar de ambitie van ons beleidsplan is om aan 60.000 aangeslotenen te geraken en dan beteken je toch al wel wat. Met de organisatie van dit EK hopen we gewoon dat we er als federatie op alle vlakken beter van worden. Dan pas is dit evenement voor mij geslaagd,” betoogt Geert De Dobbeleer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *