Het zomerse beachverhaal van Koekelkoren-van Walle

Vooraleer ze in Jurmala zorgden voor een historische prestatie in de Belgische geschiedenis van het beachvolley, legden de Belgische kampioenen Koekelkoren-van Walle ook al een mooi parcours af. Alle toernooien op een rijtje.

CEV beach European Championship

Vier toernooien maken deel uit van dit circuit waarbij in Alanya alleen de vrouwen speelden en in Llubljana alleen de mannen.

Baden Masters

In dit sterk bezet eerste toernooi zorgden onze landgenoten Koekelkoren–van Walle voor een waar exploot. In de kwartfinale schakelden ze de Polen Losiak – Kantor uit met 2–1, in de halve finale moesten de Duitsers Schümann – Thole eraan geloven met 2-0 en in de finale werd de kroon op het werk gezet met een 2–1 zege tegen de Oostenrijkers Doppler–Horst. De setstanden hier waren 17-21, 21-13, 16-14. Bij de vrouwen won het Duitse duo Laboureur–Sude.

Alanya Masters

De meeste Europese topteams waren niet aanwezig. Gielen–Mouha overleefden de eerste ronde van de kwalificaties niet. Tegen het Poolse duo Kociolek-Strag werd met 2–1 verloren, setstanden 21-18, 17-21, 15-13.

Het podium zag er als volgt uit : 1. Lahti–Parkinen (FIN), 2. Behrens–Schumacher (GER), 3. Menegatti–Perry (ITA).

Ljubljana Masters

Wegens het samenvallen met het viersterrentoernooi van Olsztyn in de World Tour waren de meeste toppers niet aanwezig op dit toernooi. De Noor Anders Mol, vorig seizoen nog actief bij Noliko Maaseik, won samen met zijn ploegmaat Sorum dit toernooi door in de finale de Russen  Sivolap–Velichko te verslaan. Het brons was voor de Turken Urlu – Giginoglu.

Jurmala

De finale werd dus gespeeld in Jurmala (LAT). De Belgische kampioenen haalden er de halve finale na 2-1 winst tegen Seidl-Winter (AUT), 2-0 tegen de Letten Solojivs-Smedine, een 0-2 nederlaag tegen Brouwer-Meeuwsen (Ned), 2-0 winst tegen Böckermann-Harms, 2-0 winst tegen de Russen Stoyanovsky-Yarzutkin en 2-1 winst tegen de Italianen Ranghieri-Carambula. In de halve finale moesten ze zwichten voor de Letten Samoilovs-Smedins (1-2), waardoor ze in de strijd om het brons opnieuw op Brouwer-Meeuwsen botsten en met 1-2 verloren. Ze eindigden dus vierde. De Italianen Lupo-Nicolaï werden Europees kampioen na 2-0 winst tegen thuisploeg Samoilovs-Smedins.

Bij de vrouwen ging de titel onverwachts naar de Duitsen Glenzke-Grosser, die in de finale de Tsjechen Kolocova-Kvapilova met 2-1 versloegen. Brons was er voor Laboureur-Sude (GER).

(Lees verder onder de foto.)

World Tour

Moskou

Bij de mannen kregen we in dit driesterrentoernooi een sterke prestatie van de thuisteams. Bij de vrouwen was Brazilië dominant.  Het podium bij de mannen zag er als volgt uit : 1. Lucena–Dalhauser (USA)  2. Krasilnikov–Liamin (RUS)  3. Stoyanovski–Yarzutkin (RUS). Bij de vrouwen was dit : 1. Larissa–Talita (BRA)  2. Sweat–Summer (USA)  3. Agatha–Duda (BRA)

Den Haag

Mouha–Gielen wisten zich te kwalificeren voor de hoofdtabel in dit 3 sterrentoernooi. Hier overleefden ze de poule maar sneuvelden in de eerste ronde na een spannende strijd met 2–1 tegen het Braziliaanse duo Barbara – Fernanda. De setstanden waren 21-16, 19-21, 16-14. We kregen volgend podium : 1. Antonelli–Carol (BRA)  2. Heidrich–Vergè Deprè (SUI)  3. Agatha–Duda (BRA).

Bij de mannen waren Koekelkoren–van Walle rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Zij overleefden ook de poulefase en werden in de eerste ronde uitgeschakeld door de Italiaanse toppers Nicolai–Lupo met 2 – 0 , setstanden 21-19, 23-21. We kregen uiteindelijk volgend podium : 1. Krasilnikov–Liamin (RUS)  2.  Herrera–Gavira (ESP)  3. Nicolai–Lupo (ITA)

Porec Major

Koekelkoren–van Walle werden in de tweede ronde van de kwalificaties van dit vijfsterrentoernooi uitgeschakeld door Schümann–Thole, die ze nog verslagen hadden in de halve finale van de Baden Masters. Zoals de setstanden, 20 -22 en 21 – 23, aangeven was de nederlaag zeer nipt. Het podium zag er uiteindelijk als volgt uit : 1. Pedro Solberg–Guto (BRA)  2. Nicolai–Lupo (ITA)  3. Alison – Bruno Schmidt (BRA). Het was de eerste maal dat een team via de kwalificaties goud wist te veroveren

Bij de vrouwen kregen we voor het eerst sinds lange tijd geen Brazilaanse duo’s op het podium. Een nieuwe generatie maakt haar opwachting. We kregen volgend podium : 1. Pavan–Humana Paredes (CAN)  2. Hermanova–Slukova (CZE)  3. Betschart–Huberli (SUI)

Gstaad Major

Koekelkoren – van Walle speelden een uitstekend toernooi. In de tweede ronde van de kwalificaties moesten ze het, zoals in Porec, opnemen tegen Schümann – Thole. Het was opnieuw een dubbeltje op zijn kant maar deze keer in hun voordeel. De setstanden waren 19-21, 21-19, 16-14.  In de poule  van de hoofdtabel wonnen ze daarna zowel tegen Liamin – Krasilnikov (RUS) als Plavins – Regza (LAT) met 2 – 0. Door hun vrij zware 2 – 0 nederlaag tegen de Polen Losiak – Kantor en de nederlaag van diezelfde Polen tegen de Russen leverde hen dat slechts een derde plaats op in de poule. In de eerste ronde versloegen ze dan vrij vlot de Italianen Ranghieri – Carambula met 2 – 0 , setstanden 21-18, 21-13. De tweede ronde tegen de Canadezen Pedlow – Schachter was een duel op het scherp van de snee die onze landgenoten met 2 -1 verloren. De setstanden 36-34, 14-21, 20-18 spreken voor zich.                                                     We kregen volgend podium : 1. Dalhauser – Lucena (USA)  2. Losiak – Kantor (POL) 3. Alvaro Filho – Saymon (BRA)

Bij de vrouwen zag het podium er als volgt uit : 1. Laboureur – Sude (GER)  2. Larissa – Talita (BRA)   3.Pavan – Humana Paredes (CAN)

Olsztyn

Koekelkoren – an Walle waren rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel van dit viersterrentoernooi. Ze verloren hun eerste wedstrijd tegen de Mexicanen Virgen–Ontiveros met 2–1 maar via drie opeenvolgende 2–0 overwinningen konden ze doorstoten naar de kwartfinale waar diezelfde Mexicanen opnieuw te sterk waren, deze maal met 2–0. Het podium zag er als volgt uit : 1. Böckermann–Flüggen (GER)  2. Doherty–Hyden (USA)  3. Virgen–Ontiveros (MEX).

Bij de vrouwen was het podium : 1. Larissa–Talita (BRA)   2. Pavan–Humana Paredes (CAN)    3. Agatha–Duda (BRA)

WK in Wenen

Koekelkoren – van Walle mochten als negentiende van de plaatsingslijst niet klagen over hun loting. Met een zwaar bevochten 2-1 overwinning tegen de Letten Finsters-Tocs, setstanden 21-13, 19-21, 15-13  gevolgd door een 2–0 zege met als setstanden 21-13, 24-22 tegen de  Marokkanen Abicha–Elgraoni waren ze na twee wedstrijden reeds zeker van een plaats in de volgende ronde. De strijd voor plaats één in de poule tegen de Russen Liamin–Kraselnikov werd met 2–0 verloren, setstanden 25-16, 25-15. De loting voor de 1/16de finale was met Brouwer–Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, niet direct een geschenk. Toch was het geen eindstation want met 17-21, 22-20 en 15-8 werd de volgende ronde bereikt. In deze ronde moesten ze in de tiebreak de duimen leggen tegen de Polen Losiak–Kantor. De setstanden 19-21, 21-19,7- 15. Bij de mannen kregen we volgende rangschikking  : 1. Evandro–Andre (BRA)   2. Doppler-Horst (AUT)  3. Liamin–Krasilnikov (RUS)   4. Varenhorst–Van Garderen (NED)

Bij de vrouwen was het eindresultaat : 1. Ludwig–Walkenhorst (GER)  2. Ross–Fendrick (USA)  3. Larissa–Talita (BRA)  4. Pavan–Humana Paredes (CAN)

Het prijzengeld bedroeg 1. 60 000 USD  2. 45 000 USD  3. 35 000 USD   4. 28 000 USD   Koekelkoren – van Walle verdienden met hun negende plaats 11 000 USD.

CEV satellites

• De Beule–Coolman verloren in Ljubljana de kwartfinale met 2–1 tegen een Roemeens duo dat later de finale met 2–1 verloor.
  • Gielen – Mouha eindigden in Vilnius op een zevende plaats. In Mersin deden ze het een stuk beter. De toernooizege was zeer dichtbij maar uteindelijk verloren ze de finale tegen het Duitse duo Schillerwein–Tillmann met 2–0, setstanden 22-20, 22-20.

CEV approved events

• Gielen–Mouha wonnen het toernooi in Odense. In Barcelona wisten ze door te stoten naar de halve finale. Uiteindelijk eindigden ze hier derde. Bij de mannen eindigden de gebroeders Vandecaveye in Barcelona laatste in hun poule.
  • Twee Belgische duo’s namen deel aan het toernooi voor mannen in Ravenna. Zowel Vandecaveye–Vandecaveye als Oprins–Blondeel wisten door te stoten naar de kwartfinale waarin ze allebei verloren.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke