Bram van den Dries naar Zuid-Korea

Volley Worldwide
Zenit Kazan wint Champions League
Voor de derde maal op rij won Kazan de Final Four in de Champions League. Het was hun vijfde overwinning in het totaal. De andere twee waren in 2008 en 2012. Op hun meesterschap stond geen maat. Ze verloren in deze Final Four dan ook geen enkele set. We kregen volgende uitslagen :
½ finale : Perugia – Civitanova : 3 – 2 25-19, 22-25, 25-19, 21-25, 15-9
Berlin – Z. Kazan : 0 – 3 21-25, 22-25, 13-25
Plaats 3 & 4 Civitanova – Berlin : 3 – 1 29-27, 22-25, 25-21, 25-21
Plaats 1 & 2 Perugia – Z. Kazan : 0 – 3 15-25,23-25, 14-25
De Russische opposite Maxim Mikhailov werd uitgeroepen tot MVP. In de finale scoorde hij 15 op 20. De Cubaanse receptie-hoek speler Leon Venero Wilfredo liet eveneens een geweldige indruk in het Russische team. Hij scoorde in de finale 12 op 19.
WK Clubs in Kobe
VakifBank Istamboel mag zich het komende jaar wereldkampioen bij de vrouwen noemen, nadat de Turkse ploeg in de finale korte metten maakte met het Braziliaanse Rexona Rio de Janeiro met een overtuigende 3-0 winst (25-19, 25-21, 25-21).
In de Green Arena van het Japanse Kobe was Zhu Thing in de finale de spelbepalende figuur in de Turkse ploeg met 19 punten, waaronder drie bloks. Zij werd dan ook uitgeroepen tot mvp van het toernooi. Ook Kimberley Hill, Lonneke Sloëtjes en Milena Rasic kwamen met respectievelijk 13, 11 en 10 punten in de dubbele cijfers. Het was voor de ploeg van coach Giovanni Guidetti de tweede keer dat ze wereldkampioen werd na de titel in 2013.
VakifBank had eerder dit seizoen ook al de CEV Champions League voor de derde keer in haar bestaan gewonnen (2011, 2013, 2017).
In de strijd om het brons won Volero Zürich met 3-2 van uittredend wereldkampioen Eczacibasi. Dinamo Moskou werd vijfde na 3-0 winst tegen Osasco Sao Paulo en in een onderling Japans duel om de zevende plaats haalden de Red Rockets uit Kawasaki het met 3-0 van Hisamitsu Kobe.

Frankrijk
Liesbet Vindevoghel slaagde er dit jaar niet in de finale te bereiken want de beslissende derde match in de halve finale tegen Le Cannet werd met 3 – 0 verloren. Angie Bland deed dit wel met Mulhouse. Haar team won de beslissende derde match tegen Cannes met 3 – 0. De finale was een beklijvend gevecht met 3 – 2 gewonnen door Mulhouse. De setstanden waren : 25-18, 17-25, 23-25, 36-34, 15-9. Angie speelde een uitstekende partij. Zij scoorde 15 op 28 in aanval, lukte 2 kill bloks en ze redde zelfs enkele matchpunten in de vierde set.
Bram Van den Dries moest in de finale met Spacer’s Toulouse in Chaumont zijn meerdere herkennen. Enkel in de laatste set werd het even spannend. Chaumont won met 3 – 0 setstanden 25-16, 25-21, 27-25. Bram scoorde in deze finale 15 op 28 en lukte 1 kill blok.
Turkije
Charlotte Leys kon met Galatasaray Fenerbahce in de finale absoluut niet bedreigen. Via drie opeenvolgende overwinningen met 3 – 0 ging de titel naar Fenerbahce.
Bij de mannen ging de titel naar Halkbank Ankara dat hiervoor tegen Arkas Spor vier wedstrijden nodig had. Na tweemaal 3 – 1 winst gevolgd door 3 – 1 verlies werd de vierde wedstrijd bij Arkas met 3 – 2 gewonnen.
Duitsland
Geen titel voor Tomas Rousseaux en Vital Heynen. Nadat Friedrichshaven de eerste finale wedstrijd met 3 – 0 tegen Berlin gewonnen had, werden de volgende twee telkens met 3 – 1 verloren. In de laatste wedstrijd moest Tomas zich beperken tot invalbeurten in set 2 en 4. Hij scoorde hier wel nog 6 op 11 maar dit mocht uiteindelijk niet baten.
Italië
Simon Van de Voorde slaagde er niet in om met Trentino de finale te winnen tegen Civitanova. Drie wedstrijden volstonden voor het team van Juantorena om de scudetto te veroveren. Het werd achtereenvolgens 3 – 0, 3 – 2 en 3 – 1.

Nederland
Zowel bij de mannen als de vrouwen werd de finale afgehaspeld in twee wedstrijden met eventueel een beslissende golden set. Bij de mannen won Lycurgus Groningen de eerste wedstrijd tegen Orion met 3 – 1 en volstonden in de terugwedstrijd de twee eerste sets om de titel binnen te halen. Uiteindelijk werd die tweede wedstrijd ook met 3 – 1 gewonnen. Bij de vrouwen veroverde Sliedrecht de titel tegen Sneek volgens exact hetzelfde scenario.
Rusland
In de halve finale van het Russisch kampioenscha bij de mannen schakelde Zenit Kazan concurrent Belgorod uit met 3 – 0 en deed Dinamo Moskou exact hetzelfde met Lokomotiv Novosibirsk, dat Grözer aantrok voor volgend seizoen.
In de finale haalde Kazan het met 3-0 van Dinamo Moskou (25-20, 25-17, 25-16). Voor Kazan was het de 9de titel in haar bestaan en de vierde op rij.
Zuid-Korea
Bram van den Dries beëindigde succesvol de ‘drafts’ voor de Zuid-Koreaanse competitie en hij speelt bijgevolg volgend seizoen als één van de zeven buitenlanders in de hoogste Koreaanse Liga bij OK Savings Bank Rush & Cash. Hij ontvangt daarvoor 300.000€ netto voor één seizoen. Ex-speler van het jaar Wouter Ter Maat geraakte niet doorheen de testen.
Tekst: Fernand Walder
Foto’s: FIVB, CEV, ????